– Det började med att vi läste Kate Milletts bok och blev intresserade av henne. Hon är en fantastisk feministisk pionjär, men då hade det varit tyst om henne länge, berättar Mikaela Krestesen.
Mikaela och Moa skickade ett brev till Kate Millett 2010 och fick svar. De fortsatte att brevväxla och året därpå bjöd Kate Millett in dem till sin farm.
– Men det blev inte som vi hade tänkt oss, säger Mikaela.
Ensam kvar på farmen
För konstnärskollektivet var nedlagt. Kate Millett var ensam på farmen, som dessutom hade börjat att förfalla.
– Hon är bipolär och hade slutat att medicinera och var i dåligt skick. Vi träffade en uppgiven kvinna som led av att hennes ålderdom begränsade henne, berättar Mikaela.
Sisters of Jam stannade i två veckor på farmen. De hade många samtal om vad som händer i livet efteråt, när åldern börjar ta ut sin rätt och ens möjligheter därför begränsas.
– Det fick oss att fundera över vad vi gör av våra pionjärer. För mig är systerskap det viktigaste av allt. Och vi måste ta vara på historien och vad feminismens pionjärer har gjort för oss. Det finns en tendens inom feminismen att ibland uppfinna hjulet två gånger. Därför är det viktigt att ha historien med sig in i framtiden, säger Mikaela.
Dokumenterade spåren
På farmen såg Sisters of Jam flera spår efter kollektivet.
– Kvinnorna byggde hus tillsammans och jobbade på farmen. Målet var att skapa en frizon där kvinnor kunde verka i systerskap och konstnärskap obesvärade av socialt stigma och utan att bli ifrågasatta på grund av sitt kön eller sexuella läggning. De försörjde sig på att odla julgranar. Det tar tio år för en julgran att växa upp, så det var ett långsiktigt projekt, berättar Mikaela.
Hon och Moa började dokumentera spåren och porträttera Kate Milletts liv och gärning.
Kate Millett Farm består bland annat av foton som skildrar livet på farmen, Sisters of Jams brevväxling med Kate Millett, ljudupptagningar, videor och dagboksanteckningar från konstnärer som bodde i kollektivet. Utställningen har även ett eget soundtrack. Sisters of Jam bjöd in Jenny Wilson som har skrivit fyra låtar inspirerade av Kate Milletts liv och tankar. Jenny Wilson har även gjort en videoinspelning, A Million Miles from Civilization, som ingår i utställningen.
– Att bjuda in andra kändes naturligt eftersom kollektivt arbete är något som utställningen vill lyfta fram, säger Mikaela.
Nytt projekt på gång
Mikaela och Moa har även gett ut boken A piece of land med bilder och brev från tiden då farmen blomstrade. Sisters of Jam har jobbat i flera år med projektet.
– Men nu adderar vi inget mer material till utställningen, säger Mikaela.
I stället har de börjat arbeta med ett nytt projekt, In 21st Century Zesterhood.
– Det är ett samarbete mellan flera konstnärer i Sverige och Los Angeles. Vi räknar med att hålla på i två år ungefär, berättar Mikaela.