Peace & Love bokade kontroversiella hiphopgruppen Kartellen till sommarens festival i Borlänge. Då hotade storsponsorn Dalarnas Tidningar att hoppa av. Ledningen svängde och avbokade Kartellen. Då hoppade flera artister av. Ledningen svängde igen och Kartellen kommer att spela. Samarbetet med Dalarnas Tidningar är avbrutet.
– Festivaler nuförtiden är hänvisade till näringslivet av kommunerna. Då blir det sådana här konsekvenser. Om man ser generellt i kulturlivet börjar en slags feghet sprida sig. Det är något som blivit jävligt tydligt inom exempelvis teatern. Små grupper måste lämna in repertoaren till kommunen i förväg för att få pengar, säger Stefan Sundström, som kommer att spela på festivalen, men som först hoppade av i protest mot avbokningen av Kartellen.
”Enorm ekonomisk risk”
Styrelsen i Peace & Love foundation lade sig platt efter bokningsdebaclet. Kartellens medlemmar fick en personlig ursäkt, och festivalpubliken en offentlig genom ett pressmeddelande. I det skriver också styrelsen att det avbrutna samarbetet med Dalarnas Tidningar innebär en ”enorm ekonomisk risk”. Även andra potentiella sponsorer har tackat nej till festivalen på grund av Kartellen.
Tiina Ohlsson i Peace & Love foundations styrelse säger att det är rimligt att sponsorer har visst inflytande, men inte till den grad att de ska kunna diktera programmet i detalj.
– Om vi ska börja granska talare och artister, vad de gjort och inte gjort – nej, så kan vi inte jobba. Därför tog vi ett nytt beslut som vi övervägde ganska noga och välkomnar Kartellen, säger Tiina Ohlsson som också medger att artistbojkotten påverkade beslutet att avbryta samarbetet med Dalarnas Tidningar.
Men vilket inflytande är det rimligt att sponsorerna har?
– Det är det vi får fundera på hur vi ska hantera. Det är upp till oss att göra ett program som är så bra som möjligt och förenligt med vår värdegrund. Sedan kommer vi alltid att få kritik och medhåll från olika håll. Vi måste fatta det slutgiltiga beslutet, men naturligtvis ha dialog med sponsorerna. De ska ju ha nytta av sitt samarbete med oss, säger Tiina Ohlsson.
”Har inte gjort läxan”
Richard Wahlund är professor i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Enligt honom varierar sponsorers inflytande kraftigt. I vissa fall har arrangören av ett evenemang ett klart övertag, inte minst om målgruppen är tydlig eller väldigt stor.
– Båda har makt som på vilken marknad som helst. Anledningen till att man går in och sponsrar är ju för att man vill få avkastning på sikt genom att bygga varumärke och lojalitet. Det gör att även den som sponsras har makt. Vid vissa evenemang, av storleken fotbolls-VM till exempel, har de en hel del makt. Där kan de välja och vraka mellan sponsorer som får betala ganska mycket för att synas, säger Richard Wahlund.
I fallet med Peace & Love och Kartellen anser han att Dalarnas Tidningar agerande framstår som märkligt och en aning naivt.
– Det borde inte inträffat. Redan när de diskuterade sponsringen skulle tidningen frågat vilka artister de tänkte bjuda in. Om någon inte passar med budskapet ska man heller inte sponsra. Det verkar konstigt att de inte kollat upp det på förhand, de verkar inte ha gjort läxan, säger Richard Wahlund.
Nej till all sponsring
Stefan Sundström undviker all form av sponsring. Han säger också att det säkert är 20 år sedan han överhuvudtaget fick någon form av stipendier eller bidrag.
– Jag har blivit erbjuden ölsponsring som artist en gång, men tackade nej. Jag har alltid bangat för sådant som en ren ryggradsreflex. Ger de mig något kommer de också att vilja ha något.
Finns det inga goda sponsorer då?
– Det finns säkert välmenande och schysta sponsorer. Det är själva principen, att den som har pengar kan bestämma vad som ska sjungas, visas eller skrivas som är väldigt odemokratisk. Jag tror att det är viktigt att kommunen och staten finns med och stöttar, säger Stefan Sundström.