BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Katten åt upp den på natten, minns Linda och skrattar.
Numera är det ingen risk att hennes konst blir nattliga skrovmål. Lökar och tovade hjärtan ersattes snabbt av figurer som med tiden blev större. Vantar, tofflor och sjalar fick också sin plats hemma i ateljén. Snart kom porträtt och mer måleriska motiv in i bilden.
– Då använder jag våttovning. Jag gör en stor platta som jag gör något på med nål. I mina ögon gör jag en duk, berättar Linda.
Gillar att göra kvinnofigurer
När Linda Blaauw ställer ut på Galleri Blå soffan i Kopparberg, är det många års produktion som visas upp. Hon är en av få i Sverige som tillverkar större människofigurer i ull. Tjejer, kvinnor, damer, påklädda eller i bara mässingen. Här finns alla sorter.
– Jag tycker om att göra kvinnofigurer och göra dem som vi ser ut.
Hennes förkärlek för porträtt och helfigurer har skapat stor efterfrågan. Beställningarna är fler än hon hinner med.
– Folk vill ha porträtt på sina barn, barnbarn, svärföräldrar, hunden …
Till slut insåg Linda att hon måste börja säga ifrån. Om beställningarna blir för många, tar det bort glädjen i det fria skapandet, menar hon.
– I början sade jag ”ja och amen” till allt, sedan fick jag mer skinn på näsan.
Hämtar motiv från hembygden
Bland porträtten dyker även en och annan man upp. Liksom Linda hade poeten Dan Anderson sin hemvist i Grangärde socken. Dan och hans vänner har fått sina porträtt ”målade” med Lindas nål.
– Jag har gjort ganska mycket från Dan Anderssons gäng: Harald Hedlund, Nils Pallin. Eftersom jag bor i det området är det en del av den historia jag omger mig med.
– Jag har letat otroligt mycket efter kvinnoansikten från den här tiden, fortsätter hon. Det finns nästan inte. Det fåtal jag har hittat är ofta med i gruppfoton. De var slitsamma och jobbade livet ur sig men är tysta i historien.
Tävlar mot spinnerierna
Mycket av ullen i hennes verk kommer från hembygden. Ofta blir det byteshandel, en tovad figur mot en viss mängd ull.
– Vit ull är svårast att få tag på just nu. Det blir mycket grått. De som har vit ull vet också att spinnerierna gärna tar emot den, så jag tävlar med spinnerierna. Om jag ska ha merinoull då skickar jag efter den från Tyskland.
Innan ullen används måste den tvättas noga. Linda låter ullen ligga i blöt några dagar innan hon tvättar materialet och sköljer upprepade gånger. Den som har samlat in ull för att prova på nåltovning, får tipset att avsluta sköljningen med lite ättika i vattnet.
– Det återskapar ph-värdet och gör att ullen inte gulnar. Otvättad ull är lite av en färskvara. Det feta i ullen försvinner efter hand, då blir den spröd och svår att arbeta med.