BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Majsstärkelse
Färgen är gjord av majsstärkelse och innehåller färgämnen som är godkända för mat. Enligt arrangörerna är färgen totalt ofarlig att få på sig, men nu visar en färsk studie från Klinisk miljömedicin norr, i samarbete med Arbets- och miljömedicin Örebro, att färgen medför betydligt högre risker än vad arrangörerna har uppgivit.
– Själva grejen med de här loppen är att man ska bli nedsprutad. Men det kan bli rejält med dammoln av färgerna – om man springer i dem kan får man mycket i sig, säger Ingrid Liljelind, forskare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin på Umeå universitet och en av de ansvariga bakom studien Partiklar och hälsoeffekter vid deltagande i färglopp.
Spridd över hela världen
Trenden med färglopp är spridd över hela världen. Men förutom en mindre studie från Australien har det funnits väldigt lite forskning om vilka effekter som färgpulvret kan ge, konstaterar gruppen bakom studien. Därmed saknas det också riskbedömningar – hur farligt kan det vara att exponeras för pulvret och kanske också att andas in det?
– Det var faktiskt Umeå kommun som kontaktade oss för några år sedan inför ett färglopp, eftersom de ville veta om det fanns några risker med detta. Nu blev det aldrig något av just det loppet, men vi blev ändå nyfikna och ville göra egna mätningar och analyser, säger Ingrid Liljelind.
Mätte intaget av partiklar
Studien i samarbete mellan Umeå och Örebro gick till så att elva frivilliga friska löpare, sex män och fem kvinnor, deltog i färglopp som gick av stapeln 2015, samt i referenslopp utan färg. Löparna bar en särskild utrustning som mätte intaget av partiklar, och sedan jämfördes påverkan på löparna efter de olika loppen.
Resultatet visar att alla deltagare utsattes för höga partikelhalter under färgloppen. Dessutom fick en deltagare som sedan tidigare hade besvär av hudsjukdomen rosacea förvärrade utslag med klåda efter cirka 20 minuters löpning i färgloppet. Ett par av deltagarna fick irritation i halsen med lättare hosta. Sex av proverna översteg dessutom nivågränsvärdet för den högsta tillåtna halten mjöldamm under en åtta timmar lång arbetsdag. Inga säkra effekter på lungfunktionen kunde uppvisas efter färgloppen, men Ingrid Liljelind vill uppmana till försiktighet.
– De som har problem med luftvägar och huden ska undvika de värsta molnen. Och jag skulle inte ha med mig barn i ett färglopp – det är inte det bästa, det kan jag ju säga.
Enligt arrangören CMR Scandinavia AB är det färgpulver som används fritt från farliga ämnen och snäll mot huden – men någon mer detaljerad information finns inte, eftersom färginnehållet sägs vara en affärshemlighet. Färgen visade sig dock innehålla metaller, vilket inte framgår av de produktdatablad som arrangören och färgtillverkaren tillhandahåller. Analysen som gjordes för studien visar att pulvret innehåller magnesium, aluminium samt nickel.
– Många färger innehåller metaller – det är i sig inget nytt. Men jag tycker att det ska redovisas tydligt. Det kan finnas folk som är överkänsliga och de har rätt att få veta vad färgerna har för namn och vad de innehåller – då kan man ta ställning till om man vill vara med eller inte. Även om färgerna är godkända inom livsmedelsindustrin och för kosmetika, så tål inte alla allt, säger Ingrid Liljelind.
Bör man avstå från att vara med?
– Om man vet med sig att man har hudbesvär och känsliga luftvägar, så bör man kolla med sin läkare först.
Kompletterande undersökningar
Enligt forskargruppen bör det göras kompletterande undersökningar för att undersöka fler deltagare, funktionärer, åskådare och grupper med eventuell ökad känslighet för färgpulvret, som till exempel de med astma, KOL eller hudsjukdomar.
– Vi har inte gjort några mätningar på åskådare. Störst risk löper förstås de som är med i loppet, men på ett av färgloppen så stod arrangörerna på en scen och kastade ut väldigt mycket färgpulver – det är klart att det hamnar lite överallt, säger Ingrid Liljelind.
ETC Umeå har sökt representanter för arrangören CMR Scandinavia, men har inte fått tag på dem.