BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Min roll är att inspirera men att låta deltagarna själva ta plats och bestämma vad de vill göra. Om någon vill arrangera en spelning här ska man kunna göra det. Kanske kan man bygga ett sol- och regnskydd tillsammans eller om någon har lust att snickra en egen solstol som kan stå här hela sommaren, säger Björn Westerlund.
På onsdagar har de spelningar och workshops som avslutas med korvgrillning framåt kvällen. På torsdagar har de konstverkstad för de lite yngre barnen och om lördagarna riktar de in sig på ungdomar som får komma och testa måla graffiti utifrån olika teman. Röda Stens programkoordinator Emelie Storm tycker det är viktigt att barn och ungdomar har någonstans att vara under semestermånaderna.
– I juli är allt annat stängt. Därför är det viktigt för oss att ha öppet just då, säger hon.
Viktig mötesplats
Kollegan Björn Westerlund tycker att kostnadsfria sommaraktiviteter också är en rättvisefråga eftersom alla unga inte har möjlighet att resa bort eller göra något speciellt på sommarlovet.
– En superviktig målgrupp för oss är personer utan resurser som inte har planerat värsta sommarsemestern. Det här en plats för alla som inte har någonstans att vara. Alla behöver inte bli samtidskonstnärer utan någon kanske bara kommer för att träffa nya kompisar, säger han.
Konsthallen och hela grusplanen under Älvsborgsbron blir en mötesplats för människor från olika stadsdelar och samhällsklasser. Björn Westerlund tycker om att se alla personer med olika bakgrund och åldrar blandas.
– En del kommer för att de är nyfikna på graffitiväggarna och andra tycker här det är en bra plats att festa på. Ibland landar en miljonär i helikopter här bakom, säger han och nickar mot den stora öppna ytan bakom utomhusverkstaden.
”Hade aldrig haft råd annars”
En av dagens besökarna är Ylva Wiklund. Hon har deltagit i andra konstaktiviteter på Röda Sten under vintern och planerar att vara i utomhusverkstaden ibland i sommar. Just idag jobbar hon med ett trassligt moln av sladdar och trasiga CD-skivor som ska symbolisera musiken hon tycker om.
– Vi har precis flyttat så vi hade massa sladdar över. Jag har alltid hållit på med konst men det stärker mig att vara här, på en plats som tillåter olika sorters uttryck, säger hon.
I utomhusateljén finns lera, färger och sprayburkar som besökarna får använda gratis. Ylva Wiklund skulle inte haft möjlighet att göra vissa saker om hon inte hade fått material från konsthallen.
– Jag hade aldrig haft råd med sprayburkar till exempel, det är jättedyrt, men här får jag chans att måla en hel vägg, säger hon.
Når en annan målgrupp
Röda Sten har haft utomhusverksamhet på somrarna i flera år men nu är första gången som de har ett riktig utomhusrum med väggar och tak. Det betyder att man hålla på även om det är dåligt väder och man kan få skydd mot solen om det blir för varmt. När konsthallen flyttar ut verksamheten når de ut till en helt annan målgrupp.
– När vi har aktiviteter inomhus så kommer det människor som aktivt har sökt upp oss. Här får vi kontakt med andra som inte gör det, säger Emelie Storm.
De märker att tröskeln för att delta i deras aktiviteter blir lägre än om de håller i workshops inne i själva konsthallen.
– Det är inte alla som vill och vågar närma sig en konsthall. Många ungdomar har kanske inte med sig det hemifrån, och det finns också många föräldrar som är tveksamma på att ta med sina barn på konstmuseum. Utomhusverkstaden kan vara ett steg in i konstvärlden även för vuxna, säger konstpedagogen Björn Westerlund.
Många har bara vägarna förbi men blir nyfikna vad som pågår i containern, i skejtrampen och på grusplanen kring den färgglada draken. Konstpedagogerna försöker fånga deras intresse och inspirera dem att delta i deras workshops. Emelie Storm hoppas att en del ska komma tillbaka även efter sommaren.
– Förhoppningsvis kommer några av deltagarna dyka upp på våra utställningar om några månader, säger hon.
Dansa salsa och breakdance i Kville
För några veckor sedan invigdes den nya dansbanan nära Backaplan. Den har tagits fram tillsammans med unga tjejer i stadsdelen eftersom man märkte att det mest var killar som använde utomhusytorna. Under sommaren ordnar de många kostnadsfria uppvisningar och workshops. Varje fredag ordnas till exempel salsa- och bachatakvällar och vid andra tillfällen kan man lära sig zumba, breakdance och linedance. Vill man i stället dansa till sina favoritlåtar är det fritt fram att koppla in sin egen telefon i högtalarna.
Vandra bland bödlar och queerpionjärer
Under hela sommaren ordnar stadsmuseet stadsvandringar på olika teman. Under vandringen ”Skyddet bakom murarna” får man lära sig mer om dåtidens tullstationer och trängselskatter och hur stadsplanerarna arbetade förr i tiden. En annan stadsvandring har temat brott och straff och handlar om dåtidens bödlar och skarprättare. En tredje går längs kanalen och guiden berättar om livet innanför stadsmurarna. Under sommaren pridefestival ordnar museet även en queerhistorisk vandring där man får lära sig mer om hur icke-normativa personer levde under 1800- och 1900-talen. Vandringarna kostar som en entrebiljett till stadsmuseet (60 kronor för vuxna, gratis för alla under 25 och över 65). Föranmälan krävs och tider och datum finns på museets hemsida.
Testa skärgårdens små museum
Fiskemuseet på Hönö är ett bra utflyktsmål för alla som är nyfikna på hur båtarna såg ut och vilka redskap man använde inom fiskenäringen förr i tiden. Här finns bland annat över 4 000 fotografier som visar yrkesfiskarnas arbetsmiljö genom tiderna. Museet öppnade 1986 och drivs av en ideella förening. Föredrar man den södra skärgården kan man i stället bege sig till Styrsös hembygdsmuseum. Inträdet är gratis och det utlovas ”många spännande prylar från hembygden”. Vill man lära sig ännu mer om livet från förr kan man betala en tjugolapp och få en guidad visning bland museets gömmor.
Gå på gratis sommarkonserter
Varje sommar sedan 1946 har kommunen bjudit invånarna på gratis teater- och musikunderhållning runtom i stadsdelarna. I år spelas till exempel barnteatern ”Pappa är ute och cyklar” som handlar om cykelreparatören Eddie vars son hellre vill åka skateboard. I slutet av juli uppträder den äventyrliga folkmusikorkestern Trolska Polska i Slottskogen och de spelar melodiösa låtar inspirerade av den nordiska sagovärlden. Sammanlagt finns ett femtiotal olika programpunkter att välja på och de finns samlade på kommunens kalendarium.