BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Att läsa böckerna med ett kritiskt perspektiv gjorde att jag fick brottas med min tonårsförälskelse i Harry Potter-serien. Även om det på ett ytligt plan är tydligt att böckerna står för sådant som demokrati och mångfald, så finns det problematiserande delar, som att personernas hudfärg bara nämns om den inte är vit, säger hon.
Malin Alkestrand har utgått från grund- och gymnasieskolans läroplaner, om vilka värdegrundsfrågor som ska lyftas.
– Där står att alla elever ska få kunskap om hur demokrati och andra värdegrundsfrågor fungerar, men inget om hur det ska läras ut. Det är alltså upp till lärarna själva att hitta metoder för det, säger hon.
"Bättre än att bara prata om rasism"
Malin Alkestrand har utgått från läroplanens mål när det gäller demokrati, kulturell mångfald och mänskliga rättigheter. Utifrån dessa har hon sedan granskat tre fantasyserier: De om Harry Potter och Artemis Fowls och den svenska Engelsforstrilogin som inleds med Cirkeln.
I böckerna har hon identifierat och analyserat scener som i skolarbetet kan användas för att belysa olika frågor. Ett exempel på rasism inom fantasyvärlden är Hermoine Granger i Harry Potter-serien, som blir illabehandlad och trakasserad för sin bakgrund.
– I det här fallet handlar det inte om rasism i bemärkelsen hudfärg, utan om att hennes föräldrar inte är magiker utan så kallade mugglare, säger Malin Alkestrand.
Malin Alkestrand anser att principen är densamma och att den litterära skildringen kan göra att problemet blir extra bra belyst.
– Det blir ett utifrånperspektiv på det som kan göra det lättare att diskutera. Det kan därför fungera bättre än att bara prata om rasism rakt upp och ner, så som det fungerar i vår vanliga verklighet, säger hon.
I Engelforstrilogin får fem flickor byta kropp med varandra under ett par dagar. Malin Alkestrand lyfter det som ett exempel på hur kulturell mångfald kan diskuteras.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det finns ett tydligt klassperspektiv här där flickan som har en pappa som är läkare och en mamma som är journalist får spela rollen som sin kompis. Hon får gå med till socialkontoret och uppleva hur det känns att vara i en situation där det är viktigt att man sköter sig, annars riskerar familjen att bli av med sin lägenhet, säger hon.
Artemis Fowls är en romanfigur som har det bra ställt, men har en så hög intelligens att han utmanar normer för hur ett barn ska vara.
– Det kan användas för en diskussion kring mänskliga rättigheter och att man som barn och tonåring inte ska tvingas att bli som alla andra, säger Malin Alkestrand.
Men fantasyböckernas världar är komplexa och innehåller delar som Malin Alkestrand ser som problematiska.
– I Harry Potter är Hermoine Granger en rätt stark kvinnogestalt, men det är ändå så att männen dominerar, säger hon.
Bruket våld som lösning på problem är ett annat område där fantasyböckernas värld kan behöva diskuteras.
– Det är viktigt att diskutera varför till exempel Harry Potter och hans vänner tvingas gå emot lärarna och förbereda sig för hur de ska kunna försvara sig själva. Här handlar det om ett konkret hot de måste förhålla sig till, säger Malin Alkestrand.
Med avhandlingen hoppas hon kunna ge lärare ett verktyg de kan använda inom undervisningen, samtidigt som hon ger dem en inblick i en litterär genre som inte alla vuxna vet så mycket om.