– Det är ett motspänstigt material som fyller mycket mindre och har en fin lyster. Just det gillar jag. Det känns verkligen som att man arbetar med ett naturmaterial, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
När ETC Bergslagen besöker Frövi pappersbruksmuseum är utställningen ännu i sin linda. Kajsa Forsberg, som bor i Lindesberg, är en av de första att hänga upp sina verk.
Inspiration från Japan
Flertalet utställare har hämtat inspiration från Japan, ett inslag som gläder Agneta Wågman, curator.
– Vi har ju den här jättefina utställningen med japansk förpackningskonst och det finns mycket här som har en koppling till Japan, säger hon och visar upp ett av Kathie Petterssons stora verk i pappersmassa färgad med indigo.
Här finns exempel på japanska tekniker som sashiko, ett slags tråckelstygn som kan användas för att quilta ihop flera lager tyg men som också har en stiliserat dekorativ funktion. Shibori är en annan japansk teknik som har inspirerat utställaren Lena Hellström. Den används för att mönstra och färga tyger.
– Det betyder ungefär vrida, knyta, pressa och dra åt. Man gör det med tunn batistväv som doppas i olika färger, berättar Lena Hellström.
– Det är inte som batik även om många tycker att det påminner om det. Med shibori kan man få finare mönsterbildningar, inte bara de stora rosorna vi är vana att se, tillägger hon.
Workshopar och drop in-verksamheter
Under utställningens gång kommer workshopar och drop in-verksamheter att hållas på temat naturfiber, berättar Agneta Wågman.
– Rieko Takahashi kommer hit i slutet av juni och har kurs i origami för familjer. Hon har även en kurs i sashiko. Sedan kommer Elisabet Jansson, som medverkar i sommarutställningen, att visa hur man färgar papper och tyg med växter och skrot. Hon har även en workshop där man tillverkar snören.
Agneta Wågman, som också är pedagog på pappersbruksmuseet, tar under Bergslagens familjeveckor emot barn och familjer som vill prova på att tillverka papper i handpappersverkstan. Ett hantverk som går att experimentera med i det oändliga, menar hon.
– Det är jättestimulerande att försöka komma på olika varianter att utveckla vidare.