– Våra grundare såg vad som var på väg att hända med ökad segregation och politiska spänningar. En oroande utveckling, så de började diskutera vad de kunde göra för att vara en positiv kraft som motvikt, berättar Maria Wallin, regionansvarig för Berättarministeriet Göteborg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hon tar emot bland kartonger och boktravar i lokalen på Gamlestadsvägen där den första göteborgsverkstaden strax ska öppna. Berättarministeriet finns sedan tidigare i Södertälje, Husby och Hagsätra.
– Vi finns där behovet finns. Vi är en riktad demokratisk insats i områden där man kan ringa in koncentrerat hög arbetslöshet. Och tittar man då på skolresultaten, gymnasiebehörighet och annat, så hänger det tätt samman. Ett barns möjligheter att tillgodogöra sig en god, kvalitativ utbildning påverkas väldigt mycket av bakgrunden.
Berättarministeriets huvuduppdrag är att stötta lärarna med kostnadsfria skolprogram och på plats i skrivarverkstaden är barnen själva i fokus. All verksamhet sker genom skolorna.
– Det är jätteviktigt. Vi stärker systemet som finns och försöker inte hitta på ett nytt vid sidan av. Vi vill motverka socioekonomiska faktorers negativa påverkan på ett barns skolgång genom att finnas närvarande och stötta lärarna, säger Maria Wallin.
"Språket ger makt"
I Göteborg samarbetar man med samtliga skolor i stadsdelen Östra Göteborg och Angered genom ett idéburet offentligt partnerskap med Göteborgs Stad. Primärt årskurserna 2 till 5, där de flesta strategier för att läsa och skriva formas.
– Vi har ett antal olika skolprogram som lärarna kan välja att använda i sin dagliga undervisning. Alla börjar här i i skrivarverkstaden och sedan fortsätter lärarna i klassrummen.
På Berättarministeriet kretsar allt kring det skrivna och lästa ordet.
– Språket ger ju makt. Språkförståelse är nyckeln, så vår vision är att alla barn och unga i Sverige är trygga med det skrivna ordet. Vi uppmuntrar det kreativa och kritiska tänkandet. Det är då det händer saker med inlärningsprocesserna, säger Maria Wallin.
Rent konkret arbetar Berättarministeriet med fantasi, så kallad ”storytelling”, att peppa skolbarnens egna kreativitet och vad som nästan kan liknas vid små rollspel. De skolklasser som är inbokade av sin lärare tas med på ett fantasieggande äventyr.
– I förväg kommer det material till klasserna som förklarar att de blivit inbjudna till ett bokförlag. Medarbetarna har problem med fantasin och vill att barnen kommer och hjälper dem. Så de förväntar sig att komma till ett bokförlag.
"Alien supermarket"
Men lokalen de anländer till är en ”Alien supermarket”, en butik för utomjordingar med faktiska rymdsaker som kartonger med ”antimateria”, burkar med ”extra långvarig dragningskraft” och annat som är fiffigt att ha för rymdfarare. De möts av vuxna - anställda och volontärer - som inte heller riktigt vet vad som försiggår och tillsammans måste de överkomma ett antal hinder, som att komma på det hemliga lösenordet till en lönndörr.
– Vi vuxna går ju in i roller, men för barnen är det absolut allvar. Men precis som när man läser en bok eller ser en film så kan man ju känna att det inte är på riktigt, men hjärnan går ändå känslomässigt igång på det.
Den hemliga dörren leder in till själva bokförlaget.
– Och här inne börjar vi tillsammans skapa barnens berättelse. Det kan vara precis vad som helst. Men i varje moment så röstar de, så vi får in demokratiaspekten också.
Inne i förlagslokalen så finns det ytterligare en viktig dörr. På den står den ”N. Schwartz”.
– Det är vår redaktör och en väldigt central karaktär. N. Schwartz är en butter redaktör, men inte elak eller arg. Hen är väldigt skeptisk till att barnen är här i början, men imponeras när hen får ta del av barnens fantastiska berättelser.
Redaktör Schwartz syns aldrig till, vilket också är väldigt viktigt.
– Det är nästan som en statshemlighet. Magin får aldrig brytas, vare sig i butiken eller på förlaget. Vi är extremt noga med kvalitén för att skapa den här lärande miljön för barnen.
Rollspelet med redaktören fortsätter i kapp med att skolklassens berättelse växer fram. Men allt är väldigt fritt och kreativt.
– Vi lär inte ut grammatik och sådant. Det får man i skolan. Vi lyssnar och hjälper barnen att skapa berättelser, peppa och lyssna.
På onsdagar har Berättarministeriet öppet hus på eftermiddagarna mellan klockan 15.00 och 17.00. Då är alla skolbarn i Göteborg välkomna. Allt är kostnadsfritt för barnen även på de dagarna. Berättarministeriets finansiering är tredelad, där kommunen står för en del.
– Sedan har vi även den privata sidan där vi får både kapital och tjänster. Och den ideella sidan bidrar med sin tid. Vi har inte en uppsjö av anställda, utan vi har många volontärer som fått gå vår utbildning.
Stort intresse
I Göteborg finns redan 70 utbildade volontärer och omkring 90 anmälda. Alla över 18 år är välkomna. Det enda som krävs, förutom internutbildningen, är ett utdrag ur polisregistret och att man följer Berättarministeriets etiska riktlinjer.
– Vi har ungefär 500 aktiva volontärer i Stockholmsområdet, och det är ofta personer över 55 år. Det är ju dagtid, så alla har inte möjlighet. Men det kommer även en del yngre, studenter, och personer som inte jobbar heltid. I Göteborg är det jätteroligt att det är ett par företag som erbjuder sina medarbetare att göra det på arbetstid.
Totalt har Berättarministeriet 18 anställda, varav fyra nu finns i Göteborg. Samtliga verkstäder befinner sig i samma ”verklighet”, så ”Alien supermarket” eller N. Schwartz dörr och annat ser likadant ut överallt. Förändras något så förändras det i alla fyra verkstäder.
Maria Wallin påpekar att Berättarministeriets verksamhet inte är av tillfällig art. De har redan satt upp en rad testaktiviteter fram till nyår, för att testa in lokalerna och mjukstarta. De blev samtliga bokade direkt. Sen efter nyår med ny termin så rullar verksamheten igång med full fart.
– I de områden vi riktar våra insatser så finns det ofta många andra insatser. Och det är jättebra. Men vi får ofta frågan hur länge vi är kvar. Men vi är inte ett projekt på det sättet, utan vi är långsiktiga. Vi har långsiktiga avtal och samarbeten och kommer att vara på plats så länge vi efterfrågas.