Spindeln i nätet heter Håkan Wester, som flyttade från Uppsala till Västerås 2015 och tog med sig sitt intresse för att bygga upp ett socialt nätverk där man kan träffas för att diskutera ämnen som kretsar kring fantastik. En tisdag varje månad samlas delar av gänget på puben Bishops arms för att umgås och även smida planer inför en kongress inom temat som ska hållas i november på Stadsbiblioteket där det ska vara bland annat föreläsningar (skräckförfattaren Anders Fager är inbokad) och diskussionspaneler.
– Pubträffarna är vattenhålet där man träffar varandra. Där dras planerna upp och drömmarna väcks. Åldersspannet är allt från kring 20 år till pensionärer. Det har faktiskt aldrig tidigare funnits en lokal fandom i Västerås, säger Håkan Wester.
Hänger på genom videokonferens
Han berättar att det också finns en skrivargrupp för personer som skriver romaner och noveller inom fantastik. En gång i månaden träffas man via en videokonferens eftersom även personer från Umeå ingår i gruppen.
– Jag skriver själv och skickar in texter, precis som i vanliga skrivargrupper. Men alla skriver fantastik, säger han.
Fascination för ”Star Wars”
ETC Västerås utsände möter upp en av de aktiva medlemmarna, Maria Magnusson, vid hennes lägenhet på Bäckby. Hennes fascination är ”Star Wars”. Många fans samlar prylar. Det gör inte hon. Hon har dock filmerna i sin ägo.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hon trivs när hon får diskutera och ”grotta ner sig” i världen som George Lucas etablerade med den första långfilmen som hade premiär 1977.
När måendet inte är på topp kan hon lita på att ”Star wars” ger ny energi.
– Jag brukar ha ”Star Wars--mania” och stänga in mig. Då mår man bra efter att ha fått en ”boost” av filmerna. Efter det kan man tycka att livet är rätt så simpelt, säger Maria Magnusson.
Hon konstaterar att ”på kontoret” är det ingen som delar hennes intresse. Men inom ”Västeråsfandom” hittar hon likasinnade.
Fascinationen för ”Star wars” började redan i tonåren när hon fick se den första filmen på 1970-talet. Hon påpekar också att ”Västeråsfandom” lockar till sig både kvinnor och män.
Fann intresset genom böcker och spel
Håkan Westers intresse väcktes under uppväxten då han på 1980-talet började spela rollspel som ”Mutant” och ”Drakar och demoner”. Förlaget som låg bakom rollspelen i Sverige, alltså Äventyrsspel, gav också ut genrelitteratur. Dessa böcker var han väldigt förtjust i.
– Jag hade aldrig sett något liknande och då var jag runt tio år gammal, säger han.
Han konstaterar att fantastiken är både en verklighetsflykt och en avkoppling för honom.
– Det rör sig ofta om ”tänk om” scenarier. Hur skulle ett framtida rymdimperium kunna vara utformat? Samtidigt som mycket science fiction utspelar sig i framtiden så innehåller de ofta kritik och kommentarer om vår egen samtid, säger han.
”En tillåtande miljö”
Eftersom det är så pass vitt spann av intressen hos de aktiva lär man sig av varandra, förklarar Håkan Wester.
– Till exempel är det några -personer bland oss som tycker att det är jätteroligt med HBTQ-böcker i science fiction och fantasy, på så vis har jag kommit i kontakt med något som jag tidigare inte har haft så mycket med att göra. Det är en tillåtande miljö och alla får vara som man är utifrån sin vinkel, säger han.
Vad betyder ”Game of thrones” för er inom ”Västeråsfandom”?
– Det är kul att en av kontinenterna heter Westeros. Så man kan låtsas att allt utspelar sig i Västerås, säger han.
Samtidigt påpekar Håkan
Wester att han känner till att ”Game of thrones”-författaren George RR Martin har sagt att likheterna i namnen bara är en slump.
– Men för oss är det så, säger han och skrattar.