Det var Jodi Kantor och Megan Twohey som satte snöbollen i rullning. New York Times-journalisterna samlade tålmodigt in vittnesmål efter vittnesmål innan de den 5 oktober 2017 publicerade artikeln om Hollywood-mogulen Harvey Weinsteins sexuella övergrepp. I ”She said: Breaking the sexual harassment story that helped ignite a movement” beskriver reportrarna svårigheterna med att få vittnen att våga framträda, Weinsteins försök att motarbeta dem och hur svårt det var att ens få fram telefonnummer till de stjärnor som framträdde. De visar också att det inte handlade om en ensam förövare utan att det fanns ett helt system som möjliggjorde Weinsteins fortsatta beteende, bland annat flera uppgörelser där pengar skulle ge tystnad. Även Weinsteins assistenter fick skriva under tystnadsavtal – och de tipsade varandra om att alltid sätta sig i fåtöljen för att slippa närmanden i soffor.
Catch and kill
Ronan Farrow
En knapp vecka efter artikeln från New York Times-duon Kantor och Twohey hade publicerats var det dags för Ronan Farrows text i The New Yorker. Farrow hade pratat med 13 kvinnor som vittnar om att Harvey Weinstein utnyttjat dem sexuellt, tre av dem anklagar filmproducenten för våldtäkt. Farrow hade jobbat med avslöjandet under en längre tid men stött på motstånd på sin dåvarande arbetsplats, tv-bolaget NBC. I ”Catch and kill” fokuserar han på hur mediebolag systematiskt låtit bli att publicera material, antingen av rädsla för det juridiska efterspelet eller för att de vill ha en hållhake på den som artikeln handlar om. Han publicerar även nya vittnesmål, bland annat mot tidigare NBC-stjärnan Matt Lauer, och beskriver hur Weinstein anlitade före detta Mossad-agenter för att leta fram komprometterande material om kvinnor som anklagade honom. ”Catch and kill” ges ut på svenska av Mondial förlag i februari 2020 med titeln ”Fånga och döda”.
Black box
Shiori Ito
I maj 2017 berättade den japanska prisbelönta filmaren och journalisten Shiori Ito att hon två år tidigare blivit våldtagen av högt uppsatt tv-chef som dessutom är personlig vän med landets premiärminister och högt uppsatta inom polisen. Medierna och hela Japan chockades, det är tabu att prata om sexuellt våld, och de flesta vände Shiori Ito ryggen, även hennes familj. I ”Black box” går Shiori Ito igenom hur utredningen av fallet gick till – och hur det lades ner – samtidigt som hon åskådliggör hur präglat hela det japanska samhället är av sexism, nepotism och tystnadskultur. Boken kom i höstas ut på svenska genom förlaget Systerkonspirationen.
Feminism för de 99 procenten
Nancy Fraser, Tithi Bhattacharya och Cinzia Arruzza
En feminism som strävar efter att frigöra alla kvinnor måste vara antikapitalistisk, hävdar filosofen Nancy Fraser som i det här manifestet (skrivet tillsammans med Tithi Bhattacharya och Cinzia Arruzza) tecknar en vision om en feminism som utgår från fattiga och arbetarklasskvinnor, en feminism som som gynnar alla, oavsett klass eller hudfärg. Mycket av den feminism vi ser i dag är elitistisk och har inget att erbjuda den som befinner sig längre ner på (eller utanför) karriärstegen, menar Fraser som efter Donald Trumps valseger myntade begreppet ”progressiv nyliberalism” för att beskriva hur sociala rörelser numera ofta går hand i hand med Wall Street och Silicon Valley, med konsumism och marknadsliberalism.
Boys and sex: Young Men on Hookups, Love, Porn, Consent, and Navigating the New Masculinity
Peggy Orenstein
Peggy Orenstein har intervjuat över hundra unga amerikanska män i åldrarna 16–22 år om hur de ser på sex, porr, intimitet, empati och relationer. Här räknas givetvis också relationen till kompisarna och en rädsla för att bli utstött ur gruppen, en rädsla för att ses som svag eller annorlunda. En av Orensteins slutsatser är att föräldrar måste komma över sin skräck för att prata med sina pojkar om sex och intimitet. Den beröringsskräcken är sannolikt ett större problem i USA än i Sverige men även många svenska ungdomar har numera porr som största källa till ”sexualkunskap”. Ges ut i januari 2020.
Blodsband
Ingrid Hedström
Även inom deckarvärlden gör Metoo avtryck, som i Ingrid Hedströms fjärde bok om den Dalarnabördiga diplomaten Astrid Sammils. Här blir en kvinna mördad kort efter att hon skickat in en Metoo-inspirerad dikt till lokaltidningen. Snart hittas också kvarlevorna efter en ung flicka som försvann för länge sedan.
Tre kvinnor
Lisa Taddeo
I hela åtta år har Lisa Taddeo följt tre amerikanska kvinnor som delar med sig av sina erfarenheter av åtrå, längtan och sexualitet. Resultatet är en reportagebok där fokus är på vad kvinnor faktiskt vill ha, inte tvärtom. Vilket kan mycket väl vara att ligga med helt ”fel” person i baksätet på en lastbil.
Know my name
Chanel Miller
Brock Turner jagades iväg av några förbipasserande när han försökte våldföra sig på en utslagen Chanel Miller bakom några soptunnor på Stanforduniversitetet. Turner greps och dömdes men bara till sex månader, han satt sedan bara av tre.