Efter att Sveriges fotbollsherrar spelat landskamp mot Azerbajdzjan i mars i år blev det ett ordgemäng mellan Viaplays expert Bojan Djordjic och förbundskapten Janne Andersson. Djordjic tyckte att Andersson borde kunna svara på frågor då han representerar hela landet varpå Andersson sa: ”Vad representerar du då?” Det tolkades av Djordjic som att han blev ifrågasatt på grund av sin invandrarbakgrund.
Dagen efter kallade Janne Andersson till presskonferens och förklarade att ”när jag frågar vem han representerar menar jag om han är spelare, ledare eller expert, det var det jag undrade”. Han tillade: ”jag kan förstå om han utifrån sin bakgrund tolkar det på ett sätt, men alla som vet vem jag är vet att jag hatar all form av översitteri, pennalism, rasism och så vidare. Den tolkningen... Jag ber jättemycket om ursäkt om han har tolkat det så.”
Förlåtexpertens dom:
Susan McCarthy, som analyserat tusentals ursäkter på sin sajt SorryWatch och är författare till boken "Sorry, Sorry, Sorry The Case for Good Apologies", har hört den typen av ”ursäkt” oräkneligt antal gånger, och det är ordet ”om” som är problemet.
– Han (Bojan Djordjic) har tolkat det på det sättet, det finns inget ”om”. Så ska han be om ursäkt för det han sa eller inte?
”PewDiePie förblir okunnig med flit”
I januari 2017 betalade Felix Kjellberg, då världens överlägset största youtuber i form av ”PewDiePie”, två män för att hålla upp en skylt där det stod ”death to all jews”. Det var ett av flera tillfällen där Felix Kjellberg spred antisemistiska budskap i form av skämt, som uppskattades och spreds av många nazister och högerextremister.
Wall Street Journal granskade dessa uttalanden i februari 2017 och efter stor uppmärksamhet la PewDiePie upp en video där han sa: ”Jag ber om ursäkt för orden jag använde eftersom jag vet att folk blev förnärmade” och ”jag medger att skämtet gick för långt”. Ursäkten tog omkring en minut, medan resten av videon mest ägnas åt att attackera medierna, särskilt Wall Street Journal, som han menar har ”attackerat” honom genom att ha tagit ”skämten” ur sin kontext i syfte att felaktigt framställa honom ”som en nazist”. ”Personligen tycker jag att det är de som normaliserar hat”, sa Felix Kjellberg.
Förlåtexpertens dom:
– Det är illa, det är riktigt illa, säger Susan McCarthy.
– Han ignorerar kraften i budskap som ”död åt alla judar” har haft i decennier. Han ignorerar historien och han ignorerar det som sker idag.
Hon menar att han visar på en stor okunnighet.
– Och du kan vara okunnig med flit. Du kan säga: ”Jag vill inte veta mer om det här, jag är inte intresserad. Jag vill inte lyssna på de som klagar. Om mina skämt är sårande eller skrämmande så vill jag inte höra det.” Du kan förbli okunnig om saker som judar utsätts för idag eller i det förflutna och då är det en slags medveten okunnighet. Och det är inte acceptabelt när du har en stor offentlig publik.
Samtidigt har många av PewDiePies följare godtagit hans ursäkter. Det förvånar inte Susan McCarthy. I de tusentals ursäkter hon har analyserat har hon märkt att när en kändis ber om ursäkt säger folk ofta till dem att de inte alls behöver be om ursäkt, samtidigt som de säger att kändisen är modig som ber om ursäkt och att han är totalt förlåten!
”Jan O Karlsson pudlade rätt bra”
Den 25 oktober 2002 framkommer att bistånds- och migrationsminister Jan O Karlsson både får pension från EU och lön för sitt arbete i regeringen, och därmed tjänar dubbelt så mycket som statsminister Göran Persson. På en presskonferens den 4 november beskrivs han av Aftonbladet som ”spydig och arrogant” när han bland annat säger: ”Det är min ensak vad jag gör med pengarna”. Några dagar senare avslöjas att Jan O Karlsson skickat räkningen till UD för en kräftskiva hemma hos sig. Många tunga namn och fackförbund kräver hans avgång när han den 11 november åter kallar till presskonferens. Det är efter denna dag som begreppet ”att göra en pudel” myntas.
– Jag förstår att många människor känner upprördhet över att jag har två löner, sa Jan O Karlsson, och berättade att han kommer att skänka den ena lönen till Olof Palmes minnesfond.
– Jag förstår dessutom fullt och väl att människor ställer sig väldigt frågande inför den middag som jag hade i mitt hem för några veckor sedan. Allt det här förstår jag, fortsatte han.
– Avslutningsvis vill jag be om ursäkt för det sätt jag bemötte många av er på, för en vecka sedan. Det var fel av mig att svara på era frågor så stingsligt och arrogant som jag gjorde. Och det var kanske framförallt fel av mig att försöka ifrågasätta er rätt att ställa frågor till mig. Frågor som svenska folket faktiskt ställer, genom er till mig.
Förlåtexpertens dom:
– Mycket av det här låter rätt bra, som när han sa att han gjorde fel som ifrågasatte deras rätt att ställa frågor, säger Susan McCarthy, som ändå inte är helt nöjd.
– Sa han att det var fel av honom att ta emot två löner? Han säger att han förstår att folk var upprörda över middagen, sa han att han också är det? Tycker han att det var fel att låta UD betala middagen?
Det sa han inte
”Herrejösses Carola”
I en lång intervju i Svenska dagbladet i april i år skyller Carola Häggkvist skjutningarna i Sverige på vad hon beskriver som en slapp invandringspolitik. Hon säger bland annat:
– Vi släpper in och ska vara snälla mot människor som har en helt annan ideologi, där det till och med står i deras skrifter att det är okej att ljuga för otrogna.
Reaktionerna blir starka. Några dagar senare skriver hon på sin Instagramsida att hon är ”uppriktigt ledsen över att en del av mina ord i artikeln på något sätt sårat människor. Jag beklagar det verkligen. Det verkar som att vi människor har svårt att se nyanserna i de olika frågor som vi tror att vi har svaren på. Inklusive mig själv. Här behövs mycket kommunikation och kunskap, på djupet. Så att vi kan nå varann i samhället, på riktigt.”
Carola vill samtidigt ”beklaga att jag sårat flertalet människor & grupper som tagit mina ord till sig på ett sätt som skapat avstånd istället för förståelse. För det är jag djupt ledsen. Det var aldrig min mening. Ni som känner mig vet.”
Förlåtexpertens dom:
– Herrejösses, säger Susan McCarthy.
– I vår bok har vi bingobrickor med saker du aldrig bör säga, och här kryssar vi i många rutor, som: ”ni som känner mig vet bättre”, allt det här om hur ledsen hon är, och att det inte var hennes intention att göra så här… En ursäkt handlar om vad det fått för påverkan, inte vad avsikten var. Små barn säger det hela tiden: ”det var inte meningen”. Okej, även om det inte var med flit så gjorde du det, säger Susan McCarthy.
– Jag är rätt säker på att hon pratar om islam när han pratar om den heliga skriften. Hon borde verkligen lära sig mer om islam, hon borde prata med folk som är muslimer, hon borde lära sig om mångfalden av tolkningar inom islam. Och ärligt talat skulle det inte ta henne särskilt lång tid att bli bättre utbildad i de här frågorna. Men hon undviker det, hon säger att hon är ledsen, att det inte var hennes avsikt att såra folk. Men det gjorde hon – så vad kan hon göra åt det?
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.