Leikkien Group Oy
Ålder: 4+
Antal spelare: 1
Speltid: Valfritt
Betyg: 5
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Spelidé: Ensamspel för de minsta där de i olika kluriga nivåer av pussellösning ska placera ut vägen fram till mormors hus. Enkelt koncept, genial lösning.
Så tyckte vi: Oerhört gulligt och smart spel som känns ovanligt pedagogiskt utan att för den skull skriva någon på näsan. Perfekt underhållning utanför allt vad skärmar heter och kan med fördel spelas tillsammans med en annan problemlösare. Perfekt för en förälder eller storasyskon och familjens minsta.
Weeeooo Weeeooo
Peliko/Martinex
Ålder: 4+
Antal spelare: 2–5
Speltid: 20 minuter
Betyg: 5
Spelidé: Spellådan är smått genial. Lådan är själva brandbilen och däri står en brandman redo att åka ut på uppdrag. Kruxet är att du bara får ta med dig två redskap och du kan hamna på utryckningar där det krävs ett tredje.
Så tyckte vi: ”Weeeooo Weeeooo” är ett rasande enkelt spel att bara dra igång. Eftersom omgångarna är rätt snabba och momenten med att välja utrustning spännande är det ett spel som lätt engagerar. Det är dessutom lekfullt, fint designat och pedagogiskt. Småbarnen älskar det och för den publiken utdelas betyget superbra.
Trolljakten
WOW Entertainment
Ålder: 6+
Antal spelare: 2–12
Speltid: 30 minuter
Betyg: 2
Spelidé: Ditt lag ska med hjälp av att bygga igen håligheter ta sig ut ur Trollberget och hoppas på att inte bli fångad i grytan av de ruskiga trollen.
Så tyckte vi: Som barnspel för de mindre är ”Trolljakten” ett hyfsat spel men tyvärr för innehållslöst för att riktigt hålla för hela familjen. Det blir snabbt slentrianmässigt att bara dra kort och hoppas på det bästa. De aningen äldre spelarna vill nog helst att spelet ska ta slut.
För två spelare
De 36 frågorna
Ninjaprint
Ålder: 13+
Antal spelare: 2
Speltid: 60 minuter
Betyg: 3
Spelidé: VÄLDIGT annorlunda spel där syftet är att du och den du spelar med ska bli kära i varandra. 36 frågor utvecklade i labbmiljö av psykologen Arthur Aron.
Så tyckte vi: Utmanande och intimt spel man inte spelar med vem som helst. Om man blir kär är ovisst men ni kommer definitivt lära känna varandra. Kräver uppriktighet och tid om ni ska köra det seriöst. Finns också att hitta på internet för den intresserade. Fast då är det ju inte lika fint.
7 Wonders: Duel
Enigma
Ålder: 10+
Antal spelare: 2
Speltid: 30 minuter
Betyg: 5
Spelidé: Tvåspelarversion av den moderna klassikern ”7 Wonders”. Utveckla din civilisation genom tre tidsåldrar och försök få så många poäng som möjligt.
Så tyckte vi: Det är inte helt enkelt men ”7 Wonders: Duel” är ett genialt designat spel som lätt utvecklas till en veritabel strid. Elakt, men lätt årets allra bästa spel för två spelare. Kan mycket väl vara det allra bästa tvåspelarspelet någonsin.
Jaipur
Enigma
Ålder: 12+
Antal spelare: 2
Speltid: 30 minuter
Betyg: 4
Spelidé: ”Jaipur” är ett rappt och underhållande kortspel där du ska köpa och sälja värdesaker – förhoppningsvis mot en rejäl bonus. Bäst av tre omgångar vinner.
Så tyckte vi: Ett smått beroendeframkallande och snabbt spel för två. Det ser både krångligt och lite tråkigt ut men erbjuder snabbt ett genomtänkt spelupplägg som med få handlingar drar riktigt mycket spel ur ett litet format. Imponerande slimmat ned till minsta detalj.
För partyt
Qube: Utan tvekan
Alga
Ålder: 10+
Antal spelare: 2–6
Speltid: 30 minuter
Betyg: 5
Spelidé: Algas Qubespel ”Utan tvekan” innehåller ett gäng kort med tio frågor på varje som lockar spelaren att säga de förbjudna orden ”nej”, ”ja”, ”kanske” eller tveka. Gör hen något av det eller upprepar sig så slår någon till plingan och inga poäng utdelas.
Så tyckte vi: Sjukt enkelt och likaledes underhållande är det här ett stämningshöjande spel för vilket sällskap som helst. Varning för hjärnstillestånd och skratt för det här är riktigt knepigt. Det är upp till er hur hårda ni är i bedömningen.
Jobbjakten
Användbart litet företag
Ålder: 9+
Antal spelare: 3–6
Speltid: ca 30 minuter
Betyg: 4
Spelidé: Nej det är inte så tråkigt som det låter. Det här är inte en låda arbetsförmedlingsångest utan ett partyspel där du ska gissa yrken. Och helst vinna förstås.
Så tyckte vi: Ett trevligt spel som är relativt lätt att bara dra igång. Speciellt skrattframkallande är förstås att deltagare tvingas illustera jobb på olika sätt. Däremot är vissa jobb riktigt svåra att illustrera. Varsågod att göra en gest som ”statsminister” utan att folk gissar på diktator.
Jag är Alias
Tactic
Ålder: 12+
Antal spelare: 3–6
Speltid: ca 20 minuter
Betyg: 3
Spelidé: Sätt ett kort med någon av kategorierna på pannan utan att titta på det. Med hjälp av dina motspelare ska du gissa vem eller vad du är.
Så tyckte vi: Det är en bra mix av kort som gör ”Jag är Alias” till ett ganska omväxlande spel. Däremot är det krångligt att sätta korten i pannbandet, så dem skippade vi snart. Kul nonsensunderhållning som passar lättsamma sällskap men inte så mycket mer än så.
För familjen
Space Freaks
Lautapelit
Ålder: 14+
Antal spelare: 2–4
Speltid: 60–90 minuter
Betyg: 4
Spelidé: Sätt ihop ditt alldeles egna rymdfreak och blasta de andra spelarna så snabbt det bara går medan du fullföljer specifika uppdrag. Pluspoäng för snyggaste lådan.
Så tyckte vi: Snyggt spel för ungdomsfamiljen. Det här testets mest avancerade spel men också ett riktigt roligt och fartigt röjarspel som känns gediget. Riktigt kul att bygga sitt eget freak och spelets olika slumpartade kort gör varje omgång smått unik. Tänk ett crazy”Hunger Games” och du tänker helt rätt. Galet är kul.
Monopoly gamer
Hasbro
Ålder: 8+
Antal spelare: 2–4
Speltid: 30 minuter
Betyg: 5
Spelidé: Som tur är(?) är det här knappt monopol alls. Du ska köpa gator samtidigt som du samlar poäng, kastar power ups på dina motspelare och kämpar mot legendariska Super Mario-bossar
Så tyckte vi: Lite skeptiska till ett parti Monopol som brukar ta halva dagar. Men det här var ett fartfyllt spel med hastiga kast och roligt men frustrerande system som får dig att tappa mynt till höger och vänster. Vi fick nästan en känsla av att köra Mario Kart, fast som brädspel. Riktigt roligt spel för på riktigt hela familjen.
Mystiska magiker
Användbart litet företag
Ålder: 9+
Antal spelare: 2–6
Speltid: ca 30 minuter
Betyg: 4
Spelidé: Hitta med hjälp av frågekort rätt magiker utifrån deras olika utseenden. Ett gissningsspel i samma anda som klassiska ”Vem där?”
Så tyckte vi: Det krångligaste men också ett av de roligaste spelen när man väl kommit igång. Klurigt men smått unikt att alla runt bordet hela tiden är delaktiga i spelet. Är enligt reglerna lite väl långt men man kan lätt ändra kriterierna för när spelet ska ta slut.
För besserwissern
Bang to 10
Alga
Ålder: 8+
Antal spelare: 2–4
Speltid: 30 minuter
Betyg: 3
Spelidé: Lag ska på tid rabbla upp tio svar på en given fråga. För varje rätt svar får du slå till timern och tjäna några extra sekunder.
Så tyckte vi: Att göra fräscha frågespel är inte lätt. Och trots att det känns lite rappligt med klubban och timern är ”Bang to 10” ett lagom stressande och underhållande frågespel som passar de flesta. Spelbrädet öppnar för lite strategiskt tänkande även om det här mest handlar om stresshantering. Kul med så olika kategorier att det åtminstone ibland kommer någon man själv har någorlunda koll på.
Smart10
Peliko/Martinex
Ålder: 10+
Antal spelare: 2–8
Speltid: 20 minuter
Betyg: 5
Spelidé: Frågespel där svaren ligger dolda under tio markörer. Det gäller att pricka in så många rätt som möjligt men svarar du fel i din omgång förlorar du dina poäng.
Så tyckte vi: Otroligt smart och kompakt spel som lätt kan tas med varsomhelst. Bra variation på frågorna även om de ibland är riktigt tuffa. Spelas därför, och för underhållningsvärdets skull, helst i lag där diskussionerna oftast går varma. I sin snillrika design och för genren ovanliga upplägg är det här ett av årets bästa spel.
Vem vet mest junior
Tactic
Ålder: 8+
Antal spelare: 2–8
Speltid: 25 minuter
Betyg: 4
Spelidé: Frågesport som på TV. Samma upplägg med lampor och en slutrunda där du kan skicka frågorna till andra spelare.
Så tyckte vi: Riktigt roligt frågespel med bra anpassade frågor för de lite yngre som äldre familjemedlemmar kanske inte har koll på. Till exempel är youtubekändisar och moderna förkortningar något som blåser rakt över huvudet på de vuxna. Därför på många sätt det bättre frågespelet för familjen.