År 2013 blev CP-ölen en grej. En betydligt större grej än vad skaparna kanske hade vågat hoppas på själva. Göteborgskooperativet för independent living, GIL, har ofta gjort lätt anarkistiska, kontroversiella och humoristiska aktioner för att uppmärksamma tillgänglighet i samhället. De har bland annat målat om alla parkeringsplatser utanför Stora teatern till handikapplatser, tryckt upp egna p-böter och lappat felparkerade bilar och låtit tillverka en CP-docka för att belysa den fördomsfulla snällheten. ”För dig som har ett uppdämt behov av att gulla med personer med funktionshinder” beskrevs den sistnämnda.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Innan vi tillverkade CP-ölet så hade vi i tio veckors tid uppmärksammat tre krogar i veckan som inte hade gjort något för att avröja enkelt avhjälpta hinder. Vi publicerade även ett bra exempel varje vecka. Kort därefter skulle vi ställa ut på mässan ”Leva och fungera” och ville ha något för att sälja vårt socialpolitiska budskap och samtidigt ett gott häng. Vi bestämde oss för att servera öl för att det går stick i stäv med folks fördomsfulla bild av vad vi ”borde” göra, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.
Men de nöjde sig inte med att göra någon blaskig ”stor stark” som troligtvis hade blivit bortglömd lika snabbt. De gjorde ett rejält hantverksöl som skapade ett helt eget surr bland ölnördar.
– Vi ville ha ett mikrobryggeri.
Vill nå ut till det vanliga civilsamhället
– Efter att vi hade kollat runt lite så visade det sig att en person i periferin var bryggare och erbjöd sig att göra ölet.
Den personen var Olle Andersson, numera bryggare på Stigberget och O/O Brewing.
Då fick ölet bara säljas på krogar som levde upp till kraven på god tillgänglighet och skapade på så vis debatt om problemet med att få ställen ser till att vara tillgängliga för exempelvis folk i rullstol.
– Vi vill ju nå ut till det vanliga civilsamhället och inte bara i vår egen sfär. Förhoppningsvis kan vi få fler att kämpa för våra saker. Vi är vanliga människor som vill ta del av samhället som alla andra.
Som vilken öl som helst
2013 hyrde GIL in sig på ett belgiskt bryggeri för att brygga CP-ölen. Men till slut blev efterfrågan så stor att man fick lägga ölprojektet på is. Efter att ha sökt efter en mer permanent lösning och bland annat fått kalla handen av alla storbryggerier visade sig lösningen finnas närmre än vad man trodde. West coast bryggeri som startade upp i Västra Frölunda så sent som 2015 ska nu ansvara för bryggning och distribution av CP-ölet. Men den här gången ska det säljas på krogar och systembolag som vilket öl som helst.
Men Anders Westgerd anser inte att de gör avkall på ölets egentliga syfte på grund av det.
– Vi diskuterade det fram och tillbaka väldigt mycket. Men vi kände att det var viktigare att dyka upp på så många ställen som möjligt och använda ölet som en kommunikationsyta och skapa diskussion.
Anders menar att de ser öletiketten lite som baksidan på mjölkpaketen och att alla som håller ölet i sin hand kommer att påminnas om att de inte ser särskilt många i rullstol runt omkring sig. Och förhoppningsvis även reflektera över varför det är så.
Av bryggtekniska skäl är 2017 års CPA inte helt identisk med 2013 års original. Men enligt bryggmästaren Dave Barratt är det snarlikt.