Söder om E18 i Karlskoga, i en gammal röd tegelbyggnad från förra sekelskiftet, ligger Bergmans gjuteri. 1912 grundade Axel Bergman gjuteriet, och i mer än hundra år har här gjutits detaljer till kraft-, pappers- och verkstadsindustrin. Men nu stundar nya tider. I stället för turbinhjul, brottlänkar och lagerhus har Axels sonson Roger Bergman öppnat för en ny inriktning i verksamheten – konst. Allt började med att konstnären Stefan Rydéen kom hit för att arbeta med olika konstverk, bland annat ett verk som ska bli offentlig konst i Lekeberg.
– Tack vare Roger och lokalerna här, får jag tillgång till kunskap och hantverksskicklighet med hundraåriga traditioner. Här finns allt du kan önska dig i form av maskiner och utrustning; träverkstad, truck, hydraulik, lyftdon, blästringsmaskin och ugn, berättar Stefan Rydéen.
– Och jag har gått och tänkt på det här länge, ända sedan våren 2013, sedan har Stefan och jag diskuterat oss fram till beslutet tillsammans, säger Roger Bergman.
Spår från hundra år
Och att skapa konst i en industrilokal har också inspirerat och underlättat det konstnärliga arbetet.
– Miljön är fantastisk då den innehåller spår från allt som gjutits där i över hundra år, säger Stefan Rydéen.
Det lyckade samarbetet har öppnat för en permanent förändring av gjuteriets verksamhet. Roger Bergman har investerat i en ny ugn, det ska byggas om och anpassas för den nya verksamheten. Konstnärer och designers ska kunna komma hit med sina skisser och beställningar, gjuta i brons, aluminium, järn och andra material, allt enligt beställarens önskemål. Tanken är att omställningen till konstinriktning startar våren 2016.
– Meningen är att konstnärer ska kunna använda sig av vår kompetens, vi gör hela hantverket efter beställning eller så hjälper vi konstnären här på plats, berättar Roger Bergman.
Gillar att bli smutsig
Stefan Rydéen tycker om att använda kroppen när han skapar, bli svettig och smutsig, och att ständigt utmana sig själv genom att utforska nya material. Något som kan vara svårt att göra i en vanlig ateljé. För i sitt arbete med konst till en skola i Lekeberg har ett granitblock på tre ton formats och slipats ner till ett och ett halvt ton och sedan smyckats med implantat. Implantaten är gjutna av jesmonite, ett stenmjöl som Stefan pigmenterar, som sedan slipas, poleras och lackas för att få en blank och beständig yta.
– För mig som konstnär är det viktigt att det finns ett bra gjuteri som kan konstområdet i regionen, och med tanke på miljöaspekten är det bra om inte allt försvinner till Kina.