– Det är roligt att det växer. Resurserna är ändliga. Vi har bara en jord och vi behöver hitta fler sätt att dela, säger Mattias.
Det startade som en litet experiment. Mattias var student och ville hitta ett grönare och billigare sätt att resa. Lösningen blev en Facebookgrupp för samåkning. Målet var att dela, inte bara färdmedel, utan berättelser och erfarenheter.
– Det är ett möte när man delar sakar med andra. Man delar livsberättelser, erfarenheter och medmänsklighet, man delar livet. Det finns ganska få forum där du träffar människor som du inte känner. Du kanske får det bästa samtalet i ditt liv, säger Mattias Jägerskog.
Skapat hemsida och app
Projektet växte snart ur Facebooksidan. I dag har Skjutsgruppen 35 000 medlemmar och i somras skapades webbsida och en telefon-app.
– Vi utgår från alla miljövänliga sätt att resa. Det kan vara tåg, båt, luftballong. Så länge det inte är flygplan, säger Mattias Jägerskog som startade Facebookgruppen som blev roten till rörelsen.
Hemsidan och appen kostade 200 000 kronor att bygga, pengar som Skjutsgruppens medlemmar har skramlat ihop tillsammans.
– Några gav tio kronor, andra gav 500 kronor. Det var äkta crowd funding, säger Mattias Jägerskog.
Webbsidan matchar ihop resenärer och lediga platser i bilar, bussar och båtar på olika håll i hela Norden.
– Det finns ingen tidtabell med fasta avgångar. Det är någonting som man får komma fram till tillsammans. Man får vara lite mer flexibel när man delar människa till människa, säger Mattias Jägerskog.
Priset ett hett ämne
Och visst blir det en del diskussioner. Debatten om hur mycket en resa borde kosta har över 150 inlägg på hemsidan. Det finns inga fasta priser och Skjutsgruppen lägger sig inte i hur medlemmarna gör upp om kostnaden.
– Varje resa är unik. Vi litar på att folk kan prata med varandra och lösa det, säger Mattias.
Skjutsgruppen fungerar oftast effektivt ändå. Helt utan styrning. När askmolnet från vulkanen Eyjafjallajökull under våren 2010 satte stopp för stora delar av Europas flygtrafik var skjutsgruppen snabbare än de flesta resebyråer.
– Bara någon timme efter att flygplatserna hade stängt hade medlemmar skaffat en buss som gick från Spanien upp mot Sverige. Det är inte vi som sitter och fixar, det är kraften i rörelsen, säger Mattias Jägerskog.
De flesta av medlemmarna är mellan 25 och 35 år.
– Vi är en miljömedveten generation som vill agera, säger Mattias Jägerskog.
I dag jobbar han ideellt tre dagar i veckan med att hålla liv i Skjutsgruppen. Resten av tiden försörjer han sig på att hålla föreläsningar. Han har sällskap av ett 70-tal personer som jobbar ideellt med Skjutsgruppen.
– Det finns en massa olika kompetenser. Det är programmerare, psykologer och säkerhetsexperter. En massa ideellt drivna personer som känner att de vill lägga några dagar eller timmar på det här, säger Mattias Jägerskog.
Lobbar mot landsting
Skjutsgruppen vill också få landsting, kommuner och bussbolag att tänka om och underlätta samåkning. Senaste projektet är en ny satsning tillsammans med länsstyrelsen i Örebro där Skjutsgruppen och länsstyrelsen tillsammans hjälper grupper som vill samåka från mindre orter i länet.
Samtidigt samarbetar Skjutsgruppen med Trafikmyndigheten. När du söker en resa på Skjutsgruppens hemsida ser du om du finns fler som vill åka samma sträcka. Och om någon erbjuder plats i ett fordon. Men du ser också vilka alternativ till kollektivtrafik som finns på sträckan.
– Vi hejar på kollektivtrafiken. Det bästa vore om alla kunde åka tåg överallt. Men jag är från glesbygden, jag vet att det inte går att ta sig överallt med tåg, säger Mattias Jägerskog som är uppvuxen i norrländska Söderhamn och inflyttad örebroare.
Arbetar med att skapa trygghet
Samåkandet handlar om att övervinna rädsla. Det är inte alla som känner sig trygga med att sätta sig i en bil tillsammans med en främmande människa. Sökverktyget på Skjutsgruppens hemsida är uppbyggt för att skapa trygghet. Sidan är kopplad till Facebook för att användarna ska se hur de är sammankopplade med varandra. De allra flesta har gemensamma vänner eller vänners vänner.
Hittade midsommarfirande
– Jag tror inte att människor i grunden är farliga. I Sverige är man sällan mer än tre steg från en annan person. Vi är alla sammankopplade. Då är det inte så svårt att lite på varandra, säger Mattias Jägerskog.
Ibland handlar gruppen enbart om möten. Och om att undvika resorna. En medlem skrev inför midsommarafton att alla hon kände skulle åka bort över helgen. Hon ville veta om det fanns någon kvar i stan att fira midsommar med.
– Det blev en otrolig kärlekstråd där människor bjöd in henne till sina midsommarfiranden, säger Mattias.
För Mattias är Skjutsgruppen också ett politiskt ställningstagande. Samåkandet är en politisk handling, ett sätt att puffa Sverige i en annan riktning.
– Sverige och Europa är på väg åt helt fel håll. Främlingsfientligheten breder ut sig. Vi sätter oss axel mot axel i baksätet tillsammans med folk vi inte känner. Då väljer vi att komma närmare varandra i stället, säger han.
Åsa Wilson