Just råvarorna som är i säsong nu under hösten står centrum i den nya boken. Maria tipsar om basvarorna som du alltid ska ha hemma och till varje recept behöver du bara köpa till fem ingredienser.
– Vi behöver lära känna råvarorna igen och veta vad vi kan göra med dem. Då blir vardagen lite roligare!
Maria Zihammou är själv uppvuxen med olika matkulturer och en stor kärlek till mat.
– Pappa var från Marocko, mormor var kalaskokerska (någon som lagade mat på beställning till stora middagar, reds anm) från Norge och mamma älskade allt från Frankrike.
Inspiration från Marocko
Många av recepten har inspiration från Marocko och där tycker hon att invånarna är bättre på att leva i säsong.
– I området där man bor har man sin lilla marknad där folk köper nyskördade frukter och grönsaker. De tar det som finns och kryddar sedan med mycket smak. De använder aromatiska kryddor som paprika, spiskummin och färsk koriander.
Hon tycker att vi med dagens storhandlande kommit ifrån att äta mat efter säsong.
– I en matbutik finns ju allt året om. Men jag tycker att man ska ta sig tiden att ibland handla långsamt och hitta grönsaker som är närproducerade. Det är en sådan skillnad i smaken på en nyskördad, solmogen tomat. Eller en färsk sommarlök. Du behöver inte så många råvaror för att få maten att smaka mycket. I stället kan du krydda den på olika sätt för att göra en matresa.
Fastnar i vardagsmaten
Hon menar att många fastnar i vardagsmaten och gör samma fem rätter om och om igen. Men för att göra matlagningen roligare behöver det inte vara en jättelång inköpslista och krångliga sätt att laga på.
– Det är snarare så att det ska vara en god råvara och en smak som du gillar. Det är där hemligheten ligger. När du får ihop de olika smakerna sjunger maten och då blir det gott!
För att få över den mest inbitne köttätaren till att äta mer vego tipsar Maria om att jobba med smaken och konsistensen på grönsaken.
– Blomkåls-steak är bra. Du skivar blomkål, råsteker den och kryddar den med lite vitlök och färsk timjan. Då blir reaktionen: Wow, är det här blomkål? Du kan inte tro att det var det du åt.
Sluta storhandla
I stället för att åka till närmaste stormarknad och lassa kundvagnen full med mat tycker Maria Zihammou att vi ska bli bättre på att ta vara på de råvaror som vi redan har hemma.
– Handla först i din egen kyl. Se vad som finns hemma redan. Du kanske bara behöver köpa till en råvara. Det är ett smart sätt att handla.
Maria Zihammou tycker att det slängs alldeles för mycket mat i onödan. Vi tror att maten är dålig fast den inte är det.
– Om man tittar på kvisttomater så ser de exakt likadana ut. Det är samma röda färg i alla butiker. Men så ser ofta en tomat inte ut. Vi slänger tomater när de börjar bli mjuka. Ta de där tomaterna och gör en tomatsås och lägg in i frysen i stället. Perfekt till middagen.
Recept från ”Vego med 5 ingredienser”
Marockansk filodegspaj med grönkål och rose harissa
Frasig filodegspaj med krispighet. Kålen har jag kryddat upp med rose harissa som är en spännande krydda med chili, rosenblad och lite andra goda kryddor. Får du inte tag på det så använd chiliflakes och lite spiskummin. Det kommer ta kålen till nya höjder med en smak av Marocko.
4 portioner
300 g grönkål eller svartkål, blanda gärna om du vill.
1 msk rose harissa eller 0,5 tsk chiliflakes och 1 tsk spiskummin.
1 dl sultanrussin
7 ark filodeg
150 g fetaost
Basvaror:
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 msk smör + 50 g smör
flingsalt och svartpeppar
1 ägg, uppvispat
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela kålen i mindre bitar. Om du använder hela grönkålsblad, skär loss den hårda stjälken som kan vara träig.
3. Skala och dela löken i två halvor, skiva löken i tunna skivor med en vass kniv.
4. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp olivolja och 2 matskedar smör i en stekpanna och stek löken i några minuter tills den mjuknat och fått fin färg, det kommer ge rätten massor av smak. Krydda med rose harissa eller chiliflakes, spiskummin, lite flingsalt och svartpeppar. Tillsätt kålen och fräs i några minuter till, rör då och då. Blanda till sist ner sultanrussin.
5. Smält 50 gram smör i en kastrull och pensla en pajform med lite av smöret. Fördela ut ett filodegsark i taget, låt kanterna hänga över formen och pensla med smält smör mellan varven. Gör om momentet tills du fyllt formen med 5 ark.
6. Dela osten i mindre bitar. Fördela ut kålblandningen och fyll på med fetaost. Toppa pajen med de sista två arken filodeg, penslat med smör. Vik över kanterna och pensla degen med uppvispat ägg.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30–40 minuter tills pajen fått fin färg och är krispig.
8. Låt pajen vila i 10 minuter och servera tillsammans med en god sallad och vinägrett.
Vegan: Byt ut smör mot några matskedar olivolja och fetaost mot vegansk ost.
Ugnsbakade rödbetor med rostade nötter, fetaost och kål
Rostade betor ser så oerhört gott ut tillsammans med svartkål, det är färgerna som tar mig ut i naturen. Det här är en perfekt hösträtt som tillfredsställer behovet av smak och färg när kvällarna börjar bli mörka och kalla.
4 portioner
600 g betor, blanda gärna rödbetor och polkabetor.
200 g svartkål
1/2 citron
150 g fetaost eller vitost som travnicki från Balkan
50 g hasselnötter
Basvaror:
3 msk rödvinsvinäger
4 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
1 tsk dijonsenap
1 msk flytande honung
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj betorna med kallt vatten och borsta rent dem med en rotfruktsborste. Om du använder ekologiska betor behöver du inte skala dem.
3. Dela i klyftor och lägg upp på en ugnsplåt. Tillsätt 2 msk vinäger, 2 msk olivolja, salt och peppar. Blanda och baka i mitten av i ugnen tills de mjuknat, i ca 20–25 minuter, beroende på betornas storlek.
4. Dela kålen i grova bitar och lägg in mot slutet av stektiden och baka klart i ca 5 minuter tills den mjuknat något och fått lite färg.
5. Tillsätt resten av vinägern och oljan i en skål tillsammans med lite salt, peppar, dijonsenap och honung. Pressa ner saften från citronen och blanda.
6. Dela osten i mindre bitar.
7. Rosta nötterna i en stekpanna utan fett tills de är gyllenbruna, lägg upp att svalna och grovhacka.
8. Lägg upp grönsakerna på ett fat med ost och nötter. Ringla över dressingen och servera genast med ett gott bröd.
Vegan: Byt ut fetaosten mot vegansk ost.