– Jag har ägnat mig mycket i mitt yrkesutövande, både här som regissör och på andra platser jag jobbat, åt att bygga föreställningar utifrån material som kanske inte nödvändigtvis ser ut att bli scenkonst eller teater. Jag stötte ihop med den här boken ganska snabbt efter att den kom ut, 2017, bara några månader efter att Trump valts till president, säger Carolina Frände.
Mänskligheten inte klokare
Timothy Snyder menar att det politiska klimatet idag skapar hot som liknar dem under 1900-talets katastrofår. Mänskligheten är inte mycket klokare idag än då fascismen och nazismen härjade i Europa.
– Jag har läst Timothy Snyder tidigare, och han har varit i Sverige, bland annat på Bokmässan. Jag tycker att han är en intressant historiker med intressanta perspektiv. Normalt skriver han väldigt tjocka böcker, tegelstensformat, men har här valt att skriva en väldigt tunn vad han kallar för ”guidebok”. Den är på ett helt annat språk än vad han normalt sett använder, just som en reaktion på den utveckling det politiska livet har tagit i USA med valet av Trump som president.
Utgår från verkliga händelser
Varje rubrik, eller lärdom, i Snyders bok inleds med en aforism som han sedan härleder utifrån verkliga händelser. På sätt och vis är pjäsen uppspjälkad på de punkterna, och på sätt och vis inte.
– Man kan väl säga att det var där vi började. Sedan har vi jobbat väldigt kollektivt, både ensemble, konstnärligt team och jag har haft med mig dramaturgen Joakim Sten som jag jobbat med mycket de senaste åren. Och vi har ju på olika sätt sedan tagit oss an boken. Vi har diskuterat alla rubrikerna och också förhållit oss till vad som är intressant ur både en svensk och ur en lokal kontext, vad som är intressant för den göteborgska publiken här och nu.
Vill guida
I Snyders anda är Carolina Frändes avsikt att guida och sprida vidare uppmaningarna.
– Det är ju fortfarande så att det inte är tillgängligt för alla att hitta fram till boken. Så i samma anda, fast en annan form, tänkte jag att man kunde ta till sig bokens intention. Det var så idén kom upp. Hans bok är väldigt mycket struktur och man kan använda de påståendena för att fantisera kring vad det skulle kunna bli för typ av föreställning.
Amerikansk synvinkel
”Om tyranni” är dock skriven ur en amerikansk synvinkel och pratar mycket om ”founding Fathers”, alltså den samling delegater som skrev den ursprungliga konstitutionen, och annat som kanske blir lätt apart för en svensk publik.
– Det är ju inte akutaktuellt att berätta om amerikanska konstitutionen på lilla scenen på Göteborgs stadsteater, om man inte har det som agenda. Men just nu har vi inte det, säger Carolina Frände och fortsätter:
– Vi hittade en story, kan man säga, som vi kunde använda för att spegla Snyders bok. Jag ska inte säga för mycket, men det är en historia om Göteborgs stadsomvandling sedd ur en specifik persons ögon. Det handlar om exploatering och stadens utveckling när det handlar om infrastruktur och gemensamma investeringar.
Publiken kommer inte att se Snyders rubriker projicerade på väggarna eller annat. Men andemeningen som en lektion i källkritik finns kvar.
– Jag tänker att det handlar om att träna sig i att göra sig medveten om vad det är som pågår runt omkring en. Vad kan jag lita på? Hur ska jag ställa mig i den här frågan? Är det här en väg jag tycker att vi ska ta? – Förhåll dig lagom skeptisk till det mesta och vet vad du tar ställning till. Det är nog det mest politiska man kan säga idag.