Ingen sommar utan en Woodstock 1999-dokumentär! Förra året visade HBO Max en dokumentärfilm om 1999 års återupplivade Woodstock-festival som urartade i testosteronstinna upplopp, kravaller och sexuella övergrepp.
”Trainwreck: Woodstock ’99” heter den sevärda fördjupningen som visas i tre delar på Netflix. Vad ingen av dessa filmer dock säger högt, men ändå visar med all önskvärd tydlighet, är hur en stor del av rötterna till Trumpismen och dess taffligt organiserade Proud Boys mangrant verkar ha dragits till den här ödesdigra festivalen och dess smörgåsbord av vedervärdig nu-metal.
En motkulturell roman
Bok
En fascinerande konströrelse som fortfarande inte har översatts till svenska döptes i internationell media till ”Weird New Britain”. En modern motkultur med djup förankring i det sena 1960-talets hippie-epok och med rötter tillbaka till hedniska riter vid Stonehenge. Dess främste företrädare är författaren David Keenan, vars nya roman ”The industry of magic and light” är ett kärleksbrev till motkultur – och samtidigt en labyrintartad deckargåta som sträcker sig ut från sidorna in i Keenans tidigare romaner. En tidskrävande, men också alldeles unik läsupplevelse.
Motowns mästare
Musik
Lamont Dozier var en av pophistoriens – rent objektivt – bästa och mest framgångsrika kompositörer. Han dog, 81 år gammal, den 8 augusti i år. Som en av medlemmarna i trion Holland-Dozier-Holland skrev han oräkneliga hits för Detroit-etiketten Motown; åt Four Tops, Martha & The Vandellas, Supremes. Men hans soloäventyr och trions fortsatta samarbete efter att de lämnat Motown för egna etiketterna Invictus och Hot Wax består av minst lika essentiell soulmusik. Som ett nytt testamente som, i alla fall i en svensk kontext, har förblivit märkligt förbisett och underskattat.
Effektivast inleder man den fördjupningen med de fyra volymerna av Invictus samlade singlar som bland annat finns på Spotify.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.