Redan 2001 började idén bakom antologin gå runt i Christoph Fielders huvud. En idé som kom till när han jobbade på ett café i Oslo och en dag hittade en bortglömd bok med titeln There’s something rotten in the state of Norway.
– Det var flera personer som hade skrivit kortare texter om vad som var ruttet i Norge då. Jag tyckte att formen var fin, och sedan dess har jag velat göra en svensk version av den, berättar han.
Tretton år senare blev visionen verklighet, även om projektet hade påbörjats i olika format flera gånger tidigare utan att ha blivit en färdig produkt. För cirka ett år sedan kontaktade han Maria Sveland, som nappade på idén och tillsammans med honom är redaktör för antologin. Brevväxlingsformen blev ett givet format, där de ville att brevväxlingarna skulle pågå under en tid om sex månader eller mer, för att aktuella händelser och förändringar i samhället skulle gå att följa. Samtalen är höga och låga, om personliga upplevelser och politik, vad som är dåligt i samhället och vad som kan göras åt det. Boken ger inga färdiga svar eller analyser, men ibland måste en göra något även om det inte är heltäckande, menar Maria Sveland.
– Det här är ett litet bidrag med tankar som är personliga och politiska, men som trots sin litenhet gör mig glad och gav mig nya tankar och insikter. Det här är en bok som kan ses som en skärva bland många, säger hon.
Patriarkatet något genomgående
Det ruttna i Sverige menar de båda bottnar i en politik som har ökat klassklyftor och inte funnits till för de som har behövt det.
– Det genom hela samhället övergripande problemet med patriarkatet är nog det som är främst genomgående i flera av bokens delar. Det representerar något som är grundläggande ruttet i rotsystemet av vad nationen Sverige bygger på, menar Christoph Fielder.
– De senaste fyra åren har varit så motsägelsefulla och några av de mest ruttna på länge. Sedan Sverigedemokraterna kom in i Riksdagen har mycket hänt – plötsligt fick kvinno- och feministhatet gro fritt tillsammans med rasismen, säger Maria Sveland.
Inför det stundande valet är de båda hoppfulla och tror att ett regeringsskifte är i sikte.
Vad måste den nya regeringen göra akut?
– Ta upp solidaritet i politiken igen – det handlar inte bara om att minska klasskillnader och att inte utförsäkra döende människor, utan också om solidaritet gentemot våra olycksbröder och olyckssystrar som flyr för sina liv från andra delar av världen, säger hon.
– Vi måste höja skatterna rejält. Skit i vad det kostar, men köp tillbaka det alliansen har sålt ut. Förstatliga allting och gör så det blir gemensamt ägt. Valfriheten är ett stort skämt. Pratet om valfrihet ger mig valfriheten att välja mellan Pepsi eller Coca-Cola, jag vill inte ha den valfriheten, säger han.
Är det ett sammanträffande att boken utkommer kort innan valet?
– Det var vår ambition redan från början. Det här är bara en av många droppar som tillhör valrörelsen, menar Christoph Fielder.
Syftet med boken är att bredda de politiska samtalen så det inte fastnar vid de samtal som ofta syns i många medier, där debattörer fastnar vid att de har olika åsikter i somliga frågor och reflektionerna uteblir.
– Folk möts sällan på det här viset i debatter, jag gillar att samtalen är vindlande och utforskande mellan högt och lågt. Det är viktigt med samtal där folk möts och tänker tillsammans, säger Maria Sveland.
De hoppas att boken ska kunna bidra till att tankar väcks inom läsaren som kan handla om allt från samhällsfrågor till mer existentiella frågor som rör livet.
– Det är det jag vill väcka – att folk ska tänka, känna sig berörda, bli arga och upprörda, peppade och få kamplust, säger Maria Sveland.
Christoph Fielder berättar att det till en början var tänkt att boken skulle bli just en peppande kampbok, men att det snabbt kändes som en sorgsen bild över Sverige.
– Nu är boken en sorgesång över saker som är hemska och fruktansvärda i Sverige, samtidigt som den ger inspiration till nya tankar och politiskt engagemang. Det har blivit en sorgesång samtidigt som det är en bok som folk förhoppningsvis går igång på.
– Det jag hoppas är att folk ska börja prata med varandra. Det är så vi utvecklar våra tankar och resonemang, menar Maria Sveland.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.