Det var den 22 mars 2020 som New York frös till is, på order av stadens guvernör Andrew M. Cuomo som beordrade paus för all icke livsnödvändig verksamhet. Fotografen Charlie Bennet, som bor i staden sedan tio år tillbaka, beskriver hur det var att ge sig ut på gatorna och torgen, som i vanliga fall vibrerar av liv:
– Det var helt surrealistiskt att gå runt på Manhattan, i vanliga fall är New Yorks gator kaotiska, det är cykelbud och bilar och människor överallt, men plötsligt kunde man bara går rakt ut i gatan utan att se sig för. Det var en väldigt otäck och märklig känsla och en helt unik tid.
”Var är alla människor?”
Upplevelsen fick honom att ta till kameran och i spöklikt stillastående tablåer fånga den unika situation som New York befann sig i. Men bilder kändes inte tillräckligt för att fånga detta historiska undantagstillstånd, så han kontaktade frilansskribenten Helena Gustavsson, också hon New York-bo. De har arbetat tillsammans många gånger förut och projektet ”On Pause” växte fram i en nära dialog mellan text och bild.
– Känslan kommer från stämningen i Charlies bilder men frågan de väcker är var är alla människor? Vad gjorde alla som bor i staden under den här tiden, var var de när de var borta från gatubilden?
Hon har intervjuat ett urval av de New York-bor som på olika sätt påverkades allra mest av den panik som rådde i staden under pandemins första månader. Innan någon visste hur illa det skulle bli, hur länge det skulle vara, hur viruset skulle bete sig, vad som var livsfarligt och vad som var ok.
Som tunnelbaneföraren som i boken berättar att vänner dog eftersom ledningen inte tyckte det var klädsamt att deras anställda bar munskydd.
– Det får ju stå för henne, alla som jag intervjuat har sin egen tolkning av vad som hände och varför, jag ville ge många bilder av hur det var, säger Helena Gustavsson som också stagat upp boken med faktaavsnitt om pandemins utveckling.
Charlie Bennet blev insläppt på ett sjukhus där det under den första tiden dog så många människor att han beskriver platsen om ”hemsökt”.
Redan hösten 2020 öppnade New York gradvis upp och nu har mycket återgått till det normala. Utom resandet. För en stad som levt så mycket på sina resenärer, både turister och immigranter, lycksökare och flyktingar, är det en identitetskris.
– Men New York är en stad med stor motståndskraft och kämparglöd, det har förenat invånarna under den här krisen, andan av att vi är tuffa, vi klarar det här, säger Charlie Bennet.