– En mooc kan vara precis hur stor som helst. Det finns kurser med en halv miljon deltagare och förra året, när vi startade upp, hade vi 9 000 deltagare, säger Matty Janssen, forskare inom energi och miljö på Chalmers.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Tillsammans med kollegan Anna Nyström Claesson har han skapat och ansvarar för moocen "Sustainability in everyday life".
– Min första tanke var "Utbilda mängder med människor online, är det ens möjligt?" I all typ av lärande så är det mötet som räknas. Men Matty övertalade mig om att det är möjligt. Jag är väldigt intresserad av lärande och utbildande och Matty av e-lärande, vilket även Maria Lindqvist som var med och startade upp var, så det har gått väldigt bra, säger Anna Nyström Claesson, universitetsadjunkt, energi och miljö.
Uppbyggt kring fem teman
Mooc-kursen är uppbyggd kring fem olika teman som introduceras med en videoföreläsning. Sedan fördjupas kunskaperna i ett antal kortare föreläsningar i kombination med övningsuppgifter. Deltagarna får även göra praktiska undersökningar i vardagslivet och uppmanas att diskutera vidare på forumen online.
– Vi två håller i helheten för moocen och diskussionerna och frågorna som dyker upp för deltagarna. Men sammanlagt är det ett 50-tal lärare här på Chalmers som har bidragit med lektioner, säger Matty Janssen.
Kursen är gratis och för att få certifikat på att man har genomfört den måste man klara en slutuppgift, som visar att man har tagit till sig kursinnehållet och kan göra informerade och hållbara val.
– Den riktar sig till alla som har nioårig grundskola eller mer. Men de flesta av våra deltagare är kring 25–30 år som redan har en universitetsutbildning eller är mitt i den. Men vi har allt från pensionärer till människor som jobbar med något helt annat som tar kursen, säger Anna Nyström Claesson.
Deltagare från hela världen
Förra året var det "moocies" som Anna och Matty kallar dem, Matty är holländare så allt prat sker på engelska, från precis hela världen.
– Allt från USA, Indien, Sverige självklart och överallt. Två procent som deltog kom till exempel från Chile, berättar Matty.
Kurserna lades upp i måndags. Till skillnad från förra året där de pumpade ut dem en och en så lades allt material ut samtidigt i år. Under sex veckor framöver pågår sedan moocen med lärarövervakade diskussionsforum, men om man för sitt eget höga nöjes skull vill ta del av lektionerna kan man göra det när som helst under året.
– Vi lägger ungefär en timme om dagen på moocen, om det inte sker några stora grejer. Förra året var det bland annat någon frågeställning som deltagarna tyckte var otydlig. Men vi har förhoppningsvis fått bort alla sådana "barnsjukdomar" i år, säger Matty.
Kursens olika teman är: Energi, klimatförändring, mat, kemikalier, och globalisering.