Emmi Itärantas hyllade roman Vattnets minne (Teemestarin kirja) från 2012 utspelar sig i en framtid där klimatförändringarna gjort vatten till en bristvara att kriga om. En odefinerad världsmakt har tagit makten i Europa och den militära övervakningen är ständigt närvarande. 17-åriga Noria, spelad av Talvikki Eerola, växer upp som dotter till en temästare i ett av världens få säkra hörn – norra Finland. Ska hon stanna där eller följa med sin mamma till de stora städerna?
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
"Berättelsen är väldigt realistisk"
En av dem som fängslats av Emmi Itärantas framtidsdystopi är regissören Helka-Maria Kinnunen, som står bakom pjäsen som Riksteatern nu sätter upp i samarbete med Kajana Stadsteater.
– Berättelsen är väldigt realistisk. Det är uppenbart att det största vi kommer att sakna i framtiden är rent vatten och att vi kommer att kriga om det, säger hon.
Helka-Maria Kinnunen hoppas särskilt att Ur vattnets minne
ska locka den yngre publiken och att föreställningen ska väcka tankar om de problem som klimatförändringarna riskerar att föra med sig.
– Vi insisterar att människor har en förmåga att hitta lösningar på svåra problem, säger hon.
"Så länge vi vaknar finns det hopp"
Trots det dystra anslaget menar Helka-Maria Kinnunen att det främst är en historia om hopp, att det genomsyrar hela berättelsen och huvudkaraktären Norias väsen. Riksteatern har också valt att marknadsföra föreställningen med meningen ”upplev en framtidsfantasi där hoppet är människans största resurs”. Helka-Maria Kinnunen själv beskriver alltings tillstånd som något ostatiskt, en värld som ständigt befinner sig i rörelse. Om botten nås så kommer vi inte att stanna där utan fortsätta uppåt.
– Det är hoppet och fantasin som får oss att överleva, och i fantasin finns lösningarna. Så länge vi vaknar varje morgon vaknar vi med hopp, säger hon.
För många är det tvärtom, att man förlorat hoppet nu när Donald Trump, som förnekar klimathotet, blir president.
– Visst är det chockerande att någon förnekar klimatförändringarna. Det är frustrerande. Men det är samma där, inget blir detsamma och vi kommer att resa oss från det här också. Vi måste fortsätta göra vår del och lita på att det kommer att bli bra, säger Helka-Maria Kinnunen.
Ur vattnets minne – Veden muistista har premiär i Hallunda den 19 januari och visas därefter i bland annat Västerås, Göteborg och Haparanda innan sista föreställningen i Haninge den 9 februari.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.