BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag kände att jag ju måste göra klart min färgserie. Jag har gjort ”Stefans lilla gröna” och ”Stefans stora blå” och nu kommer den här stora feta röda. Men jag har tänkt att jag ska hinna gå igenom regnbågens alla färger innan jag dör, så ja, jag får se om jag hinner, säger Stefan Sundström.
Få ut ett budskap
Han skrattar mycket, Stefan Sundström. Tar en snus, beställer in en linssoppa till lunch och berättar samtidigt om boken, tomater, politik. Odlat tomater har han gjort länge, ända sedan drömmen om ett växthus blev verklighet, ute på en ö tillsammans med livskamraten och kärleken Karin. Men det romantiska har han skrivit en massa låtar om, boken ska handla om tomater. Det berättar han för läsaren i bokens inledning. På senare år har grönsaken blivit ett specialintresse.
– Att jag skrivit boken handlar en del om att få ut ett budskap från det att jag har intresserat mig väldigt mycket för tomater de senaste åren och i synnerhet för olika sorter.
– Vi vet att näringsvärdet sjunker i de grönsaker som vi köper och äter, och det har såklart mycket med jorden och odlingssätt att göra, att man inte odlar naturligt och att man gödslar med konstgödsel. Men det har faktiskt även mycket att göra med vilka sorter man odlar, säger Stefan Sundström.
– Och i handeln har man premierat de sorter som ger en stor volym men som inte är så näringsrika eller särskilt goda och som är lätta transportera.
Därför en matbok
Istället har Stefan Sundström, som tycker att butikernas smaklösa tomatsort är rätt värdelösa, gett sig ut på tomat- och fröjakt – i Italien, USA och via fröbyten. Och både i det egna växthuset och genom arbetet med ETC Tomat arbetar han med att odla fram tomatsorter, något som i boken illustreras med vackra och roliga fotografier av Jeanette Andersson.
– Jag försöker hitta unika och äldre sorter som är rika på näringsvärden och fulla med antioxidanter och vitaminer och sådant där. Och som är mycket godare.
Men boken handlar egentligen inte bara om tomater, berättar Stefan Sundström, som har skaffat sig insikt i vad som säljer.
– Ska man skriva en bok i dag som ska sälja så ska man antingen skriva en deckare eller göra en matbok. Därför har jag skrivit en matbok, men samtidigt passar jag på att säga saker som jag tycker är viktiga att säga. Om samhället och politik.
– Den kan ses lite som en hemlig agent som smyger sig in på mathyllan i bokhandeln. Men egentligen är den en politisk pamflett.
”Lite som tv-show”
Skratt igen. Och några svordomar. Stefan Sundström ger ett exempel på vad det politiska i boken består i.
– Det handlar rätt mycket om livsmedelspolitik. Det är helt sjukt att det är en vecka mellan oss och svält om oljan skulle sluta flöda, för de som bor i städer alltså. Det finns en sådan jävla uppblåst självuppfattning bland folk som bor i städerna, tycker jag, att de klarar sig utan landsbygden men det är ju precis tvärtom. Det är landsbygden som klarar sig jävligt bra utan städerna, faktiskt. När det handlar om mat så är det definitivt så.
Nu är boken klar och Stefan Sundström är igång med nästa projekt.
– Jag håller på och repar in en pjäs för Riksteatern som ska ut på turné i landet. Den heter ”Vi som bor här” och den tangerar lite samma ämne som ”Stefans stora feta röda”, men är mer inriktad på den orörda naturen. Vi försöker ta reda på vilka som bor där som vi spelar föreställningen, både djur och människor, säger Stefan Sundström.
Det är Stefan Sundström, naturprogramledaren Martin Emtenäs och musikern Birgitta Henriksson som ska turnera Sverige runt med pjäsen.
– Det funkar lite som en tv-show. Martin Emtenäs pratar på och håller en populärkulturell föreläsning om biologisk mångfald. Och vi sitter bredvid och lirar och bjuder på kaffe.
De nio låtarna som spelas i föreställningen är nyskrivet material av Stefan Sundström och handlar om allt från kor till gäddor, berättar artisten.
Favorit från USA
Men tillbaka till tomatodlingen. Och Stefan Sundströms favorit bland tomatsorter.
– Den heter Brandy Wine, det är en gammal god amerikansk sort. Man kan säga mycket skit om USA, men amerikanerna har varit jävligt bra på att ta till vara på gamla tomatsorter.
– Om man ska odla bara en sort då tycker jag att man ska odla Brandy Wine.
Stefan Sundströms nya bok ”Stefans stora feta röda” kan du beställa på Varuhuset.etc.se. Du kan också ringa in beställning på 08-410 359 00. Alltid fri frakt.