– Det är nervöst, så klart. Tydligen brukar han fokusera på hur man har tänkt genomföra sitt projekt rent byggnadstekniskt. Det gör ingen annan här.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Sci-Arc står för Southern California Institute of Architecture och är en fristående arkitektutbildning som har funnits sedan 1972. Skolan är avantgardistisk, till den nivån att vissa tycker att de knappt lär ut arkitektur. För Karin Hedlund, som tidigare gått arkitektutbildningen på Chalmers i Göteborg, är det perfekt.
– I Sverige är det väldigt mycket fokus på byggbarhet, hållbarhet och vad som är praktiskt. Här är det viktigast att det ser snyggt ut och är nyskapande – på gott och ont, förstås. Men man får verkligen pressa sin kreativitet till det yttersta, på ett sätt som inte går om man samtidigt måste ta hänsyn till sådant som produktionskostnader.
Inget tidigt intresse
Karin är uppväxt i en gammal prästgård utanför Hjo som den yngsta av fem syskon. Uppväxtstadens byggnadsarv till trots var arkitektur inget tidigt intresse.
– Jag ville mest se vad som fanns bortanför Hjo. Vi fick internet tidigt, så jag började upptäcka sådant som var mer underground, annan musik än den som spelades på P4.
Dagen efter studentbalen flyttade Karin till Göteborg, och därefter snabbt till London. När hon kom tillbaka två år senare försökte Karin överföra det bästa från det liv hon hade haft i den brittiska huvudstaden till Göteborg. Hon anordnade klubbar, spelade i band och designade om svartklubbslokaler. På chans sökte hon till arkitektutbildningen på Chalmers. Först när hon inte kom in insåg hon hur gärna hon ville gå där.
– Då började jag hårdplugga. Matte B och diagram för högskoleprovet, och hur man gjorde arbetsprover. På andra försöket kom jag in.
Ville utvecklas vidare
Efter sin masterexamen började Karin undervisa på Chalmers, samtidigt som hon hade en deltidstjänst på den väl ansedda arkitektbyrån White, som bland annat har ritat Gothia Towers i Göteborg. Men hon ville utvecklas vidare och siktade på USA. Tack vare ett stort stipendium från Sci-Arc blev Los Angeles slutdestinationen.
På Sci-Arc har Karin bland annat skannat in hundar i en 3D-printer för att inspireras av hur naturen skapar konstruktioner. Hon har också studerat nya byggtekniker, som att konstruera fasader med drönare och 3D-skrivare. Med hjälp av datorer kan man skapa strukturer som är långt mer komplicerade än vad man gör i dag. Egentligen är det en ganska liten del av utbildningen som handlar om att faktiskt bygga saker. Karins nuvarande projekt finns än så länge bara i en dator.
– Många av studenterna här går vidare till animeringsstudios eller något annat inom filmindustrin, säger Karin. Det är så mycket av utbildningen som går att applicera på andra områden än arkitektur.
När hon själv lämnar skolan och kommer tillbaka till Göteborg i september är det arkitektur som gäller. Hon vill kombinera Sci-Arcs fria idéprocess med det svenska hållbarhetstänkandet. Just nu är hon intresserad av tillfälliga bostäder – något som blir alltmer angeläget i bostadskrisens Sverige. En lösning kan vara att hänga moduler på befintliga byggnader, som parkeringshus.
– Det jag har lärt mig här är att man inte måste börja tänka på material och tillverkningsteknik. Man kan börja med fantasin, så kommer resten sedan.