BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Zako kom från Irak till Sverige som ettåring och växte upp på Möllevången.
– Jag hade en trygg uppväxt med bra föräldrar, säger han.
”Det finns mycket droger i Malmö”
Det som fick honom att skriva en låt mot våld är en reaktion på det senaste årets många mord i Malmö.
– Alla som har dödats är antingen någon jag har känt eller har känt till. En av dem var en nära vän, säger han.
Låttexten och den video som hör till handlar om de droger och det dödliga våld som finns i ett område med utanförskap. Men de skildrar också allt det goda som finns där, som kärlek, vänskap, vardagsliv och trygghet. Med finns också den svåra sorgen när någon dödas.
– Det finns mycket droger i Malmö. Men det jag ville visa är att de som håller på med det inte behöver vara onda människor. De har gått fel väg men är inte onda för det. Jag ville också visa alla de som finns i deras närhet, och som också berörs av våldet. Den sorg som de får uppleva.
Musik och poesi
Yehia ”Zako” Zakaria har skrivit och hållit på med musik sedan han var barn. Under högstadiet hade han ett band tillsammans med sin bror och några barndomsvänner. Bandet vann en musiktävling men splittrades strax efter när medlemmarna började på gymnasiet och försvann iväg åt olika håll. Några av dem återförenades efter gymnasiet och har nu en studio där de arbetar tillsammans.
Vid sidan av musiken, där Zako gör sina egna låttexter, skriver han poesi. Han deltog i talangtävlingen Ortens bästa poet, där han var en av de åtta i landet som kom till final. Zako, som nu är 23 år, har jobbat med lite av varje, bland annat inom vården. Men sedan ett år tillbaka satsar han allt på att lyckas med sin musik.
– Jag känner att jag är redo nu, säger han.
Vid sidan av arbetet i studion så åker han runt på skolor och håller föredrag.
– Jag pratar om ordens makt, säger han.
Vill vara en förebild
För Zako har hållit sig till den lagliga vägen och vill som förebild visa att det är en både möjlig och bra inriktning i livet. Med sin bakgrund i den brokiga miljö som Malmö utgör ser han hur lätt det är att gå fel och är kritisk till en del av de signaler som makthavarna ger.
– Att bygga ett polishus i Rosengård är inte rätt. Det talar bara om kontroll. De borde i stället satsa pengarna på det som kan ge positiva signaler, som biblioteken. Bygg i stället fler bibliotek och låt dem vara öppna till midnatt, så invånarna har någonstans att gå och har något bra att syssla med.