– Det var en chock! Även om jag hade trott att det var illa så hade jag inte trott att det var så illa.
Då hon hade svårt att göra ingenting tog hon kontakt med tv-meteorologen Pär Holmgren.
– Jag frågade honom vad jag kan göra med min ångest. Han svarade mig att ett: lär dig mer och två: gå med i en grupp som arbetar med frågorna.
Besviken på media och politiker
Och det gjorde hon. Hon gick med i Naturskyddsföreningens klimatgrupp och ett resultat var att ilskan växte.
– Jag var och är fortfarande så fruktansvärt förbannad på samhället i stort. De berättar för dig hur många skivor bröd du ska äta och när du ska vaccinera dig, men detta som är den största förändringen vi står inför nämns knappt!
Hon är besviken på både politiker och media.
– Det har blivit en politisk fråga som i princip ägs av vänsterblocket och delvis centern. Men vattnet som fyller din källare och vinden som blåser ner träden skiter fullständigt i vem du är! Politikerna borde prata om att så här ser det ut, detta måste göras. Sedan kan varje parti presentera sina olika lösningar.
Ulrika är också besviken över hur media ofta missar att göra kopplingar mellan de extrema väderfenomen som inträffar och orsakerna till detta.
– Varken på nyheterna eller till exempel stödgalan för Filipinerna - ingenstans nämns det att det är den här typen av problem som forskarna varnat för i 40 år! Det händer nu!
Klimatmanifestation den 29 november
Hon har märkt att många i hennes omgivning är där hon tidigare befann sig. Man känner till problemen, men har inte orkat eller velat sätta sig in ordentligt.
Därför håller hon nu på att organisera en klimatmanifestation den 29 november. Tillsammans med några andra från olika klimatgrupper utgör de Klimatsamling 2015. Manifestationen kommer att ske samma dag som det internationellt organiseras stora demonstrationer.
– Vårt mål är att 10 000 personer ska vara ute på gatan. Vi vill visa beslutsfattarna att det finns en stark opinion för kraftfullare klimatåtgärder och att de ska våga fatta djärva beslut.
Därför vill de nå den breda allmänheten, till exempel via idrottsföreningar, näringsliv och artister. Och därför har hon börjat göra ”provföreläsningar” - Klimatets ABC - för vänner och bekanta som ännu inte riktigt bryr sig.
– Det var väldigt intressant. De tyckte till exempel att en del ordval var politiskt färgade, och vissa saker hade de inte en aning om.
”Vi är inga änglar”
Orsak och konsekvens är viktiga i föreläsningen. Vad innebär det egentligen att isarna smälter? Bland annat förändrade jetströmmar och intensivare väderfenomen. Fenomen som redan märks.
– Vi ropar inte att vargen kommer. Den är redan här. Och förmodligen är det bara en blek skugga av hur det kommer att se ut i framtiden, säger Ulrika.
Själv har hon gjort en hel del förändringar sedan hon såg dokumentären: ändrat på maten, börjat åka mer buss, skaffat elbil och minskat konsumtionen överlag.
– Vi är inga änglar, men vi försöker. Barnen vill ju till exempel ha det som deras kompisar får. Men jag hoppas att de en dag ska tacka mig.
Men lite hjälp behövs på vägen. Som att hitta parkering på pendelparkeringar.
– Om min man kommer dit efter klockan åtta så finns det ingen plats och han måste parkera olovligt. Det är bara ett exempel, men när vi försöker, hjälp oss då att göra rätt!