Efter fjolårets premiärsuccé på Orionteatern under nationaldagen har Hejfestivalen i år flyttat till sensommaren och Clarion Hotel vid Skanstull. Det digra heldagsprogrammet innehåller allt från världsartister och dj:ar till cirkus, pyssel och lek för barnen. Men också samtal och information från en rad inbjudna föreningar, som RFSU, Hej främling och Individuell människohjälp, samt språkkafé med Internationella bekantskaper.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Framför allt så blir det en fantastisk stämning med alla möten som uppstår mellan nyanlända och etablerade personer i Sverige, säger Gita Malik, ordförande i föreningen Hej som ligger bakom festivalen.
En festival för alla
Föreningen Hej är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som jobbar för att främja gemenskap, skapa möten och knyta kontakter mellan nyanlända och etablerade svenskar, med kulturen i fokus. Hejfestivalen är en naturlig del av föreningens arbete.
– Det ger möjligheter att både ha kul och att prata med varandra. Ett sätt att umgås och skapa broar mellan människor oavsett om du är helt ny i Sverige eller om du har bott här en längre tid.
Synen på nyanlända är något som diskuteras närmast oavbrutet i Sverige, med en allt hårdare retorik. Känns det viktigt att ordna en sådan här festival just nu?
– Vi hade ordnat den här festivalen oavsett vilket politiskt klimat som råder, därför att behovet av mötesplatser är lika stort. Men klart att det känns angeläget. Alla ska vara välkomna att komma och möta varandra. Vi ser behovet av mötesplatser och vi vill visa att Stockholm är en välkomnande plats, att Sverige är ett välkomnande land. För det är Sverige. Vi har alltid välkomnat nyanlända hit och vi gör det fortfarande, säger Gita Malik.
Hur får ni de nyanlända att hitta festivalen?
– Vi har bra kontakter med olika boenden i Stockholm och vi sprider information genom sociala medier. Till exempel ligger ju Vintertullens stora boende väldigt nära, där bor det 500 personer så det är en stor potentiell publik bara därifrån.
Vad ser du själv mest fram emot på festivalen på lördag?
– Åh, det är jättemycket! Safoura Safavi, en iransk världsartist som bor i Sverige. Hon sjunger på persiska och är förbjuden i Iran, men folk lyssnar på henne ändå i hemlighet. Clowner utan gränser som håller föreställning och workshop med barnen, Songlines, alla dj:er som spelar sent på kvällen. Men framför allt så ser jag fram emot stämningen och de fantastiska möten som uppstår när folk bara hänger runt, spelar fotbollsspel, pysslar, går tipsrunda med RFSU eller lyssnar på artister och umgås, säger Gita Malik.