Att rappa på några av Sveriges största hiphop-artisters spår och släppa en egen EP före studenten kan tyckas tidigt. Men hiphop har alltid kommit naturligt för Roshanack ”Rosh” Anoushe.
– När jag var yngre blev jag introducerad för hiphop av äldre vänner och släktingar. Då upptäckte jag att jag var hiphop redan innan jag visste vad hiphop var. Jag såg rapparna och de såg ut som mig, med stora kläder och kepsen bak och fram. Och så var jag ganska kaxig och aggressiv när jag var mindre, så jag gick igång på det hårda.
”Jag hamnade på fel ställe”
I tioårsåldern började hon skriva egna texter, vilket utvecklades till att hon hittade beats på nätet som hon kunde använda i sin musik. Så fortsatte Rosh tills 2013, berättar hon. Då rappade hon på Mack Beats debutalbum Centrum. Snart stod hon också på Dramatens stora scen med Linda Pira och de andra kvinnliga hiphopparna som gästade på jättehiten Knäpper mina fingrar remix.
– Jag tror att låten hade stor betydelse. Folk hade inte sett så många kvinnor göra rap, även om riktiga hiphoppare vet att tjejer alltid har rappat. När jag tänker hiphop tänker jag inte tjej, kille, hetero, homo, svart eller vit – musik är musik. Men det kändes bra att kunna visa att den sidan också finns för att sedan köra vidare.
Rosh debut-EP Svart diamant, som släpptes i februari, handlar mycket om styrka, ambition och att göra motstånd mot de hinder som finns i omgivningen. Inspirationen kom till stor del från hennes eget liv.
– Jag kommer från ett ställe där hoppet om mig inte har varit så högt, när jag var yngre gjorde jag en del misstag och hamnade på fel ställe. Då var det ingen som såg mig för den jag är och jag blev ifrågasatt när jag började rappa.
– Men det handlade inte bara om musiken, jag gick också i en skola där jag inte blev insläppt för att jag inte var svensk. Jag betedde mig annorlunda och var inte som de andra tjejerna tyckte att man skulle vara, så jag var tvungen att göra en egen revolution.
”Vem som helst ska fatta”
Rosh säger att hon inte vill ta ställning för något specifikt parti även om mycket av det hon skriver är politiskt.
– Hiphopen kommer från en kritik av samhället, att peka på att systemet är uppbyggt på fel sätt. Det hörs åt vilket håll jag lutar för de som lyssnar, men jag är inte intresserad av att stödja ett parti. Det känns viktigt att ta ställning mot rasism och de högervindar som blåser och blir värre för varje dag. Men det handlar inte om politik, det är mer mänsklighet.
Rosh tänker mycket på hur hennes musik uppfattas av lyssnare och hoppas att texterna kan kännas relevanta för många.
– Jag vill att vem som helst ska kunna sätta sig in i mina texter, att de ska fatta och kunna känna igen sig oavsett om det är en kille från förorten eller en kvinna på Södermalm.
KOM PÅ ETC:S 1 MAJ-FEST
Här kan du köpa biljett!