BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De första deltagarna av Orden från Orten börjar anlända. Än är de få till antalet men fler brukar dyka upp efter hand, berättar Nayomi som är sångerska och rappare och leder verksamheten.
Saknade kvinnliga förebilder
Orden från Orten är ett hiphop-projekt för tjejer 13–17 år där de får lära sig de många olika delarna i att göra hiphop: att rappa, jobba på sitt scenspråk och spela in. Nayomi samlar tjejerna i ett av grupprummen. Med är även Emma Hedermo från Medborgarskolan som står som arrangör av kursen.
– Verksamheten startades av mig och Emma Hedermo. Det var otippat att jag blev ledare. Jag tänkte att det här skulle vara någonting kul att göra. Jag är själv från förorten och funderade vad jag själv hade velat ha, berättar Nayomi.
När Nayomi var ung saknade hon kvinnliga hiphopartister att se upp till, därför tycker hon att det är så skönt att själv få leda och coacha en grupp. Projektet har vuxit för varje gång.
– Idén från början var att det skulle vara bara för tjejer. Hiphop är en mansdominerad bransch, det är tuffare för kvinnor. Det behövs kvinnliga förebilder och plattformar där man kan stötta varandra. Tanken är att Orden från Orten ska jobba med självförtroende och för en mer jämställd scen, förklarar Emma Hedermo.
– Vi ger dem vingar så att de kan gå ut och göra det här själva sedan, inflikar Nayomi.
Själv har hon turnerat med artister som Wayne Wonder och Dani M och delar sin tid mellan Göteborg och Uppsala. Nayomi började skriva dikter i förskolan och när hon var sju år blev en av hennes dikter låt på en barnskiva. Vid 14 års ålder spelade hon för första gången in sin rap i en riktig studio.
– En del underskattar en för att man är kvinna. Killarna vill ha sin tid och de lyfter fram varandra. När jag började skulle killarna rappa och kvinnorna sjunga. Jag tvingades lämna den gruppen och köra själv, förklarar Nayomi.
– Som ung fanns inga kvinnliga hiphopartister jag kunde se upp till, det fanns ingen som kunde hjälpa. Därför är det så skönt att jag i dag kan ha den här rollen, att finnas till.
Lätt att killarna tar över
De flesta av Orden från Ortens deltagare är Gottsundabor men en del kommer utifrån. Under kursen skriver de låtar, rhymes och bars. Nayomi berättar att hon brukar låta tjejerna komma med det mesta själva. De kan sitta vid datorn tillsammans och titta på klipp på Youtube. Ibland är de inte på skrivhumör utan vill bara prata av sig.
– När det är blandat killar och tjejer är det lätt att killarna tar över. När tjejerna är ensamma kan de vara sig själva. Ibland har man inte självförtroendet att överrösta killarna.
Projektet har resulterat i att några tjejer nu har eget material som de ska spela in i studio och släppa. En av dem är Lala Anwar som hittills har skapat tre låtar.
– Jag har skrivit texter sedan oktober 2016. I hiphop berättar man ofta om saker man har varit med om, jag skriver om familj och vänner och om vad musiken betyder för mig. Jag har alltid varit intresserad av musik och hiphop, men inte vågat göra det. Här är fin gemenskap, vi hjälper varandra, säger Lala Anwar.
Vad tycker du om att verksamheten är endast för tjejer?
– Det hade inte känts bra att vara här med 20 killar. Om killarna hade varit med tror jag det hade blivit mer oseriöst. Man känner sig trygg här, vi förstår varandra som tjejer.
Uttryck för känslor i musiken
En som håller med om att det är bra att projektet bara är för tjejer är en annan av dess deltagare: Cherin Haidar. Hon anser att tjejer är mer lugna medan killarna är för livliga. Men hon vet inte om hon kommer att fortsätta med musiken i framtiden.
– Jag har inte skrivit länge, jag provade och tyckte det var roligt. Det är jättekul att vara med här, man får uttrycka sina känslor i musiken.
– Jag har skrivit en sång om förräderi. Bakgrunden är att jag ville skriva en låt om hur en vän sårade mig, berättar Cherin Haidar.
Nayomi frågar gruppen vad de har gjort sedan senast. Lala Anwar plockar fram sin mobiltelefon och börjar rappa texten på skärmen till tung bakgrundsmusik. Ledarna stampar takten till musiken och ger positiv feedback.
Cherin Haidar och Lala Anwar har skrivit en låt tillsammans. De turas om att rappa. Nayomi tipsar Cherin att inte sjunga så snabbt utan att ta det lite lugnare.
– Klarar ni er själva en stund? Frågar Nayomi och lämnar deltagarna ensamma försjunkna i djup koncentration över arbetet med sina sånger.