BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag ville nog inte koppla berättelsen till en plats, för det är en berättelse som nog kan utspela sig var som helst. På 80-talet var det ett särskilt klimat, som kanske kommit igen i dag. Det känns som det. Då fanns Bevara Sverige svenskt, fast inte så många människor med en annan bakgrund, säger författaren när ETC Umeå ringer upp.
Uppvuxen i Hörnefors
Lena Bezawork Grönlund är född i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och uppvuxen i Hörnefors. Efter flytt in till Umeå i sena tonåren och studier i litteraturvetenskap och kreativt skrivande i USA har hon blivit publicerad som poet – på engelska. Nu arbetar hon som bibliotekarie på Vårby bibliotek med Barnkonsten i Huddinge. Vid sidan av jobbet har hon startat sajten Resurssida.se, med tips på barnböcker med karaktärer som representerar bruna barn.
– Den skapades i läsfrämjande syfte eftersom identifikation är viktigt för barn. Böcker om bruna barn kan vara svåra att hitta och jag ville samla dem på ett ställe.
Amhariska ord
Och Lena Bezawork Grönlund berättar i Slag själv om en flicka, vars hud är brunare än klasskamraternas. Fikirte och hennes pappa Amanuel har sitt ursprung i Etiopien och de försöker härda ut moppekillarnas rasistiska glåpord på den svenska ort där de bor. Fikirte gör det genom boxning och att springa. Amanuel säger till dottern att ord inte betyder något, men för henne gör de det: "det är som om de där orden redan tagit mig, de tillhör mig, och kraften i dem skapade en avgrund mellan mig själv och världen, mekakel. Hur mycket jag än lyckades springa ifrån dem hann de alltid ikapp mig."
Det är inte bara glåporden som är av betydelse.
– Det finns i texten ord och meningar på amhariska, det officiella språket i Etiopien. De är upprepningar av föregående svenska meningar och ord. Jag ville försöka koppla ihop två verkligheter till en, den etiopiska och den svenska och det var ett sätt att göra det på, säger författaren.
Naturen är frihet
I romanen finns återblickar till livet innan Sverige. Etiopien befinner sig på 1970-talet i krig. Hela landets kust förloras. Bristen på vatten är stor. Men i romanens Sverige tycks det ständigt regna, vatten är ständigt närvarande.
– Berättelsen handlar mycket om utsatthet. Jag ville skildra hur rasism kan vara våldsamt för ett barn och regnet och snön förstärker Fikirtes erfarenheter. Regnet och snön är hinder. Hon blir tvungen att hoppa över pölar och springa mot regnsnön. Hennes verklighet är hotfull och hon är hela tiden på flykt. Samtidigt så är naturen i berättelsen en frihet, en icke-dömande plats, ett rum för henne.
I boken träffar Fikirte Tewdros vid en boxningstävling i Malmö. Liksom Fikirte har han sina rötter i Etiopien och även han får höra glåporden. De fattar tycke för varandra och kanske anas en begynnande kärleksrelation mellan de unga tu. Slag har precis kommit ut, men Lena Bezawork Grönlund har redan påbörjat nästa skrivprojekt.
– Det är en berättelse som tar avstamp i Fikirtes och Tewdros relation.