Den har filmatiserats och satts upp otaliga gånger både som pjäs och musikal, och vunnit mängder av priser, bland annat sex stycken Tony Awards.
Relativt okänd
Men i Sverige har pjäsen varit relativt okänd och när Riksteatern nu turnerar genom landet är det första gången någonsin som den sätts upp här.
– Den revolutionerade amerikansk teater och skrev historia. Den är en stor del av traditionen där och gick på Broadway så sent som för två år sedan, med Denzel Washington i min roll. Sedan kan man fråga sig varför det har tagit så förbannat lång tid innan den kom hit till Norden. Beslutsfattare bör ställa sig den frågan – och om de inte har känt till den bör de fråga sig varför. Jag hoppas att den får en inverkan på hur teater-Sverige ser ut. Man kan prata mycket om mångfald, men måste faktiskt göra något också. Det finns massor av andra erfarenheter och perspektiv som det gäller att ta till vara på, säger David Lenneman.
”En druva i solen” handlar om familjen Younger där tre generationer lever under samma tak i ett fattigt område i 50-talets Chicago. Pappan har gått bort och familjen väntar försäkringspengar.
– Alla har sina olika drömmar om ett bättre liv som eventuellt kan förverkligas, men det uppstår slitningar om vad pengarna ska användas till. Och familjen möts av mycket fördomar och rasism, berättar Lenneman.
Hade premiär 1959
Pjäsen hade premiär 1959, innan medborgarrättsrörelsen slog igenom på allvar i USA.
Mycket av det som tas upp är eviga frågor och mekanismer, men den förutspådde mycket, även det som händer nu här i Sverige. Lorraine Hansberry var en otroligt vass och insatt ung kvinna. Jag tror hon hade fingret på pulsen och visste åt vilket håll Amerika var på väg redan då.
Högaktuell i dagens Sverige
David Lenneman tycker att berättelsen är högaktuell i dagens Sverige.
– Den hade varit aktuell för 10 eller 15 år sedan också, men nu är den brinnande aktuell och det beror på att samhället ser ut som det gör i dag med flyktingförläggningar som sätts i brand, gränser som stängs och maskerade män som går runt i en lynchmobb på stan. Det är i dessa tider som våra värderingar sätts på prov. Man kan vara hur förstående och tolerant som helst i tider då det aldrig prövas. Men nu när folk flyr hit för att de inte har något annat val – och folk börjar bli ängsliga över sin egen situation – då tror jag att det sätts på prov på allvar. Hur långt har vi egentligen kommit? Den hade premiär 1959 och nu är det 2016 och vi ser samma hat i dag.
Strålande kritik
Riksteaterns uppsättning hade premiär i februari och har fått strålande kritik. I helgen kommer den till Stockholm en första vända, för att spela på Södra teatern på lördag och på Tumbascenen på söndag. I början av maj återkommer ensemblen för ytterligare fem föreställningar på Södran.
– Mottagandet har varit fantastiskt. Det har varit utsålt nästan överallt och mycket känslor, många tårar. Man känner en spänning i publiken. Det ska bli jättekul att spela i Stockholm. På sätt och vis är det ju inget annorlunda, men man bor här och har sina vänner här så det är klart att man vill visa upp den, säger David Lenneman.