– Byggnaderna var i dåligt skick men tack vare två läger i Svenska byggnadsvårdsföreningens regi och med hjälp av länsstyrelsen renoverades själva kvarnhuset under två somrar, 2004 och 2005. Sedan dess är kvarnen igång med malning, gårdsbutik och utställningshall, säger Kristina Henricsson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Innan hon blev kvarnägare arbetade hon under 20 år som distriktssköterska i Grythyttan, Hällefors, Hjulsjö, Bredsjö och på Lindesbergs lasarett.
– Till skillnad från i dag fanns det sköterska ute i byarna på den tiden. Två av mina gamla kollegor från då, en barnmorska och en sjuksköterska, väver för övrigt trasmattor som jag säljer inne i kvarnbutiken.
Butiken i bottenplanet
Butiken ligger i bottenplanet på den gamla kvarnen. Där säljs allehanda lokalproducerade livsmedel och hantverk.
– Det produceras en hel del lokala livsmedel i trakten som till exempel Neerings chokladpraliner, Grythyttans vin, Saxågubbens bärdrycker, Bredsjö blå-ost, teer från Grythyttans naturskafferi, den rökta ädelfisken från Ställberg och ekologisk rapsolja från Fellingsbro. Dessutom får vi olika äggsorter, som ank-, gås-, vaktel- och vanliga hönsägg från en lokal bondgård. Att det ska var lokala produkter är en självklarhet för oss.
Men mjölet har så klart en alldeles speciell plats i en kvarn. Den har funnits sedan mitten av 1800-talet och stenkvarnen drevs av vattenkraft fram till 1943 då den elektrifierades.
– Vi maler på våren och på hösten. Det är vår- och höstsäd från vete, korn, råg och dinkel som är Kravcertifierat, säger Kristina Henricsson.
Hon förklarar att till skillnad från mjölet man köper på Konsum eller Ica så går det inte att skriva ut några jästider på påsarna.
– Spannmålet som vi maler till mjöl kommer från olika jordar och förutsättningar. Man får prova sig fram hur lång tid degen ska jäsa när man ska baka.
Häst med egen kroppsmålning
Förutom livsmedel säljer kvarnbutiken även lokalt hantverk som den unika Bergslagshästen. En häst som till formen påminner om sin mer berömda kusin från Dalarna men som har en alldeles egen kroppsmålning.
– Den görs i Ingelshyttan och mönstret är inspirerat av bergsbruk och järnframställning. Mönstret är varumärkesskyddat, säger Kristina Henricsson.
– Jag säljer även ”Grythyttehästen”, en trähäst vars målning kommer av en gammal leksakshäst jag hittade på vinden. Det är bestämt att den bara kommer att tillverkas i nio exemplar, fortsätter hon.
Utställning på övervåningen
Övervåningen på den gamla kvarnen har förvandlats till utställningsgalleri. Temat för sommarens utställning är fårskinn och produkter från får. Det är Team stjärnskinn, en grupp fårägare från Mellansverige, som ställer ut skinn och andra produkter. Kristina Henricsson visar olika färger och strukturer på ullen på fällar som hänger i galleriet och förklarar att de flesta är från gotländska utegångsfår. En fäll är extra långhårig och mångfärgad.
– Den kallar de för Di Leva, skrattar hon.
Grythytte qwarn har öppet alla dagar i veckan under juni, juli och augusti. Kvarnen är en av tre byggnader, de andra är mjölnarbostaden och magasinet.
– Nästa projekt är att renovera upp mjölnarbostaden så att den går att hyra ut, antingen som studentlägenheter eller som vandrarhem. Vi får se vad det blir, jag har ju redan bed and breakfast-uthyrning i den gamla herrgården bredvid kvarnen, men mjölnarbostaden skulle kunna bli ett bra komplement, säger Kristina Henricsson.