Dumpad? Hon jobbar med att läka ditt brustna hjärta
Dagens ETC
Genom sorgbearbetning och dagboksskrivande 15 minuter om dagen går det att läka efter att ha blivit hjärtekrossad. Det menar heartbreakcoachen Johanna Danis, som tröstar nydumpade.
Elin Jensen kontaktade Johanna Danis för att få hjälp att gå vidare från sitt ex.
I den här reportageserien träffar Clara Lee Lundberg yrkespersoner som alla jobbar med mänskliga behov som staten inte vill eller kan ta hand om. Detta är den fjärde och sista delen.
”Hej Johanna! Min kille har precis gjort slut och jag mår så fruktansvärt dåligt. Kan varken sova eller äta. Det känns som att jag går sönder. Kan du hjälpa mig?”
Så kan det se ut i Johanna Danis mailkorg en vanlig arbetsdag.
Hon kallar sig heartbreakcoach och tar betalt för att hjälpa hjärtekrossade personer att komma vidare i livet.
– Ofta pratar man om hjärtesorg som något man inte kan göra någonting åt, att tiden läker såren, men det stämmer inte. Varför skulle just hjärtesorg vara någonting som är helt oberoende av våra egna handlingar? Jag vet att man kan göra konkreta saker för att läka, och det är den vissheten och kunskapen som utgör grunden i mitt jobb, säger Johanna Danis.
När jag frågar henne varför hon valde den banan skrattar hon först:
– Det var självklart ingen slump, haha! Idén till att bli heartbreak-coach föddes 2008 när jag ännu en gång befann mig i ett uppslitande separationshelvete. Jag har alltid haft lätt för att gå in i relationer och att bli kär, ofta olyckligt, och hade upplevt den där smärtan så många gånger redan att jag inte stod ut mer. Så jag började leta efter någon terapeut som specialiserat sig på hjärtesorg, utan att jag skulle behöva sitta och prata om min barndom igen och betala 1000 kronor i timmen. Men det fanns ingen!
Därför bestämde Johanna Danis sig för att själv sätta ihop en metod för att läka hjärtan.
Den traditionellt kvinnliga expertisen som tidigare förväntats vara gratis har vi idag börjat ta betalt för.
Hon var vid den här tidpunkten snart färdigutbildad beteendevetare, hade tidigare gått en coachingkurs, och kompletterade nu med kurser i sorgbearbetning och utbildning i psykoterapi med integrativ inriktning (affektfokuserad samt KBT). Under denna period lyckades Johanna Danis också läka sin egen hjärtesorg och träffade en ny livskamrat som hon fortfarande lever med. I början av 2020 var hon redo att starta sitt nya liv som heartbreakcoach, vilket sammanföll med att covidpandemin bröt ut.
– Jag hade börjat leta lokal för att starta upp min verksamhet, men insåg att det skulle bli för dyrt. Men tack vare att alla vande sig vid att ses digitalt under pandemin kunde jag starta upp en verksamhet online med kurser, gruppcoaching och individuell terapi.
Din onlinekurs heter ”Konsten att komma över ditt ex på en kvart om dagen”. Är det inte lite vanskligt att lova det? Det låter liksom mer som ett träningsprogram än en terapimetod?
– Alltså, jag kan ju inte garantera att om du gör det här en kvart om dagen i 30 dagar så kommer din hjärtesorg försvinna. Däremot vet jag att när du lärt dig min metod så tar det ungefär femton minuter att göra den och om du gör den regelbundet så kommer det få effekt.
Vad består din metod av?
– Man kan säga att den vilar på lika delar affektbaserad psykoterapi, KBT, mindfullnesstekniker och modern motivationspsykologi. När man börjar kursen eller träffar mig får man dels lära sig en sorgbearbetningsmetod som är väldigt strukturerad. Man går igenom hela relationen, gör en slags inventering där man benar ut vad som var bra och mindre bra, och gör alla steg som en sorgbearbetning innehåller. En annan viktig del i min metod är en så kallad ältandedagbok.
Vad är en ältandedagbok?
– När man befinner sig i en akut kärlekskris brukar ältandet vara en stor del, och därför är det viktigt att strukturera upp det. Ältandedagboken går ut på att man varje gång en ältande tanke kommer upp, till exempel, ”det skulle ändå varit vi” eller ”varför gjorde han sådär”, så skriver man upp tanken i en anteckningsbok och sedan försöker man släppa den. Sedan sätter man sig fem minuter varje kväll och läser igenom alla tankar som kommit upp under dagen, skriver fritt utifrån dem i fem minuter och efter det gör man en guidad meditation som lugnar ner nervsystemet.
Att betala för en heartbreakcoach är egentligen inte konstigare än att ta hjälp med att sätta upp solpaneler eller anlita en rörmokare.
Vilka är dina klienter?
– Det finns de som kontaktar mig inom två veckor efter att deras relation tagit slut. Ofta befinner de sig i krisläge, har panikångest och vissa får bo hos sina föräldrar för att de mår så jävla dåligt. Den andra gruppen är personer vars separationer skedde längre tillbaka i tiden men som fortfarande inte kan släppa det. Jag skulle säga att cirka 90 procent av mina klienter är kvinnor och cirka 10 procent män. De flesta är mellan 30 och 40. Den yngsta 25 och den äldsta 70.
Vad säger det om ett samhälle att människor behöver anlita en heartbreakcoach när de blivit avvisade?
– Dels handlar det om en ökad medvetenhet och avstigmatisering kring att må dåligt och att söka hjälp. Men jag tror också att det är ett tecken på att samhället är så slimmat idag, att vi har så höga krav på oss att prestera på alla plan att det inte finns utrymme för att krascha eller krisa. Det är också väldigt svårt att få hjälp, ibland får man vänta i flera månader för att få tid hos en psykolog eller läkare.
Kan man säga att du tjänar pengar på det som samhället egentligen borde hjälpa människor med?
– Alltså på ett sätt tänker jag att jag gör samhället en tjänst, vi tjänar ju på att folk mår mindre dåligt och kan ha bättre relationer. Och att betala för en heartbreakcoach är egentligen inte konstigare än att ta hjälp med att sätta upp solpaneler eller anlita en rörmokare.Den traditionellt kvinnliga expertisen som tidigare förväntats vara gratis, alltså att lyssna och stötta, har vi idag börjat ta betalt för. Vi har förstått att det är en kompetens som det faktiskt finns en efterfrågan på, säger Johanna Danis.
Hon menar att behovet av coacher och terapeuter ökat i takt med att samhället har blivit alltmer individualistiskt.
– När kollektiva strukturer inte längre finns som försäkrar oss om att vi hör till och duger som vi är blir vi ju tvungna att bära oss själva i högre grad. Friheten vi har ställer höga krav på att vi kan reglera oss själva gällande alltifrån hur mycket vi kollar upp våra ex på Instagram till hur vi tar hand om känslor, mat och sömn. Så det är inte så konstigt att vi behöver någon som vägleder.
Du har en minikurs som heter ”Sluta stalka ditt ex på sociala medier och få bättre självkänsla”. Varför behövs en sådan kurs?
– För att folk gör det! Stalka är visserligen ett starkt ord, men att hela tiden kolla upp sitt ex på olika sociala medier är ett beteende som gör att man fastnar i tankarna kring personen och den relationen man har haft. Om du till exempel ser att ditt ex kollat dina händelser på Instagram men inte kommenterat, då kanske du börjar älta det och försöka tolka vad det betyder i all oändlighet. Trots att vi vet att det bara är en liten del av en människas liv som syns på sociala medier tenderar vi ändå att ta det som en sanning och kanske frågar oss ”hur kan hon eller han gå vidare så här fort”, endast utifrån en bild där vår ex-partner kanske ser glad ut.
Att bli dumpad, avvisad eller få sitt hjärta krossat är en erfarenhet som de flesta upplever en eller flera gånger i livet. Ändå får vi lära oss så lite om det. Det tas knappt upp i skolans sex– och samlevnadsundervisning. Hur kommer det sig?
– Det undrar jag också! Hjärtesorg kan verkligen vara en grogrund för psykisk ohälsa, om man inte hanterar det i tid så kan man hamna ännu djupare i depression och ångest. Jag jobbade tidigare som informatör på RFSU, och när jag var ute och pratade med skolelever var det väldigt noga att vi skulle ta upp varenda könssjukdom, men hur sjukt och smärtsamt det är att bli lämnad av den man älskar pratade vi aldrig om. Det är synd, för det behövs verkligen.
Elin läkte sitt hjärta hos en heartbreakcoach
Det är sommaren 2021. I en solstol på Mallorca med ett blått Medelhav som utsikt ligger Elin Jensen och har ångest. Det har gått ett halvår sedan det tog slut med killen hon haft ett till-och-från-förhållande med i fem år, men hon är fortfarande djupt förtvivlad.
– Jag var väldigt ångestriden och drabbad av känslan ”jag kommer aldrig ur det här.” Det var också sorgligt att må så dåligt i en sådan vacker miljö, det var liksom mitt i sommaren, jag var ung och borde känna glädje. Men jag var så ledsen, berättar Elin Jensen.
Trots att hon själv varit den som gjort slut flera gånger innan och egentligen inte var nöjd med relationen innebar separationen ett så stort lidande att hon knappt klarade av att ta sig igenom dagarna.
– Först hamnade jag i en akut kris. Att han valde att göra slut innebar en total kontrollförlust för mig, mattan rycktes liksom under mina fötter. Jag gick ner fem kilo på tre veckor, kunde inte sova, mådde konstant illa och hade hjärtklappning dygnet runt. Jag har en selfie som jag tog under den perioden, man ser att jag är mitt i en panikångestattack och min blick är liksom grå av smärta och sorg!
I Japan finns det däremot flera företag som erbjuder sina anställda att bli sjukskrivna från arbetet i typ två veckor om de är hjärtekrossade.
Efter några månader som akut hjärtekrossad började Elin Jensen må lite bättre och det var lättare att gå upp på mornarna. Men det var fortfarande smärtsamt att leva i post-separation och hon kände att hon behövde få hjälp för att komma vidare i sorgeprocessen. Då kontaktade hon Johanna Danis.
– Det finns ett tabu mot att visa att man mår dåligt på grund av hjärtesorg. Det är förknippat med skam och misslyckande att någon avvisat dig. Dessutom uppfattas det generellt som något negativt att visa svaghet i vårt samhälle, det finns en slags svensk, pragmatisk arbetarstolthet som typ uppmanar oss att ”kavla upp ärmarna och inte klaga”, säger Elin Jensen och jämför med andra länder:
– I Japan finns det flera företag som erbjuder sina anställda att bli sjukskrivna från arbetet i typ två veckor om de är hjärtekrossade efter en separation. Det tycker jag är både rimligt och mänskligt!
När Elin Jensen fått individuell hjälp av Johanna Danis anmälde hon sig också till gruppcoachingprogrammet ”Skiljas tillsammans”. Där skulle hon ihop med sex andra nyseparerade kvinnor jobba med sorgbearbetning, dela känslor och erfarenheter, öva på självmedkänsla och göra skrivövningar.
Det var inte helt lätt i början.
– Första träffen var jag lite nervös, det kändes som att jag blottade mig för en massa okända människor. Men sårbarheten blev väldigt snabbt till trygghet och jag kände stor tillit till alla som var med. Det viktigaste för mig var speglingen i de andras berättelser, att jag både kunde känna igen mig och inte känna igen mig. Det gav klarhet och gjorde min egen upplevelse tydligare, säger Elin.
– När jag hörde andra älta saker förstod jag också hur jag själv lät. Jag märkte att jag kände så mycket medkänsla med dem, men också för mig själv – att jag kunde känna självmedkänsla varje gång jag kom tillbaka till ältandet. Det gjorde det lättare att släppa vissa tankar.
Är ditt hjärta helt läkt idag?
– Ja, det skulle jag säga. Jag har hunnit med ett till uppbrott sedan dess, och även om jag blev väldigt ledsen då också, kunde jag ändå använda mig av verktygen som jag hade lärt mig. Nu känner jag att jag vet att jag är värdefull. Jag håller mig själv närmast och har insett att jag måste vara självförsörjande på kärlek. Annars går det inte!