I Göteborg finns sex föreningar som är medlemmar i Folkets hus och parker. Förvirrande nog är Folkets hus Göteborg på Järntorget inte en av dem. De gick ur riksorganisationen 2018.
Hammarkullens Folkets hus är däremot fortfarande med i organisationen. Men uppropet i sociala medier har inte märkts av så jättemycket för dem.
– Inte mer än att vi som alla har skickat in våra uppgifter om att vi i princip inte har några bokningar just nu. Så vi har ju deltagit i lägesrapporten om att det är katastrofalt rent ut sagt, säger Maria Wångersjö, styrelseordförande.
Fortfarande jobbar fyra personer på Hammarkullens Folkets hus. Fast de är samtliga korttidspermitterade på deltid och tre av dem går på uppsägningstid. Den enda som kommer vara kvar till sommaren är Hampus Kuylenstierna som jobbar som administratör.
– Vi är fyra anställda som jobbar 40 procent. Men det är en väldigt speciell situation då alla är uppsagda sedan tidigare. Det har inte med corona att göra utan det är styrelsen som har beslutat att det är sådant ekonomiskt krisläge för folkets hus i allmänhet. Så till sommaren är det bara jag kvar här som anställt, berättar han.
Bakgrunden är 2020 års budget och nytt politiskt styre i Göteborg.
– Vi fick signaler, eller snarare levde i samma politiska verklighet som andra, och insåg att stadsdelsnämnden prioriterar inte föreningsliv på samma sätt som de har gjort förut. Förslaget som lades i budgeten blev ju mycket riktigt mer än ett halverat föreningsstöd i Angered, och förslaget var ju då noll kronor till Folkets hus, säger Maria Wångersjö.
Utefter de premisserna kände styrelsen att de var tvungna att agera.
– Vi oroliga för att vi inte skulle klara att vänta på det beskedet, så vi gjorde uppsägningar innan vi såg att pengarna skulle ta slut. Men det är jättesorgligt.
Efter många om och men så blev inte det förslag som till slut klubbades igenom i stadsdelsnämnden ett totalt strykt anslag.
– Vi fick till slut en miljon från eget kapital från stadsdelsnämnden. Det var ett ganska modigt beslut tycker jag. Det var S, V, Mp, men faktiskt med passivt stöd av Demokraterna som gick emot. Det var lite oväntat, men vi räddades av att de lade ner sina röster, säger Maria Wångersjö.
Allt det här skedde alltså innan coronapandemin, som kom som smocka nummer två.
– Anslaget är väl ungefär en tredjedel av våra intäkter. Det andra är att vi hyr ut lokalerna och har konferenser. Så det är full kris nu helt klart. Enda fördelen och räddningen var att vi kunde permittera personal och inte behövde stå med fulla lönekostnader, säger Hampus Kuylenstierna.
Det finns inga planer på att lägga ner Folkets hus Hammarkullen bedyrar Maria Wångersjö. Det finns inte på kartan, säger hon. De hoppas att den akuta situationen kommer att ge med sig så de kan återanställa, och blir den utdragen så får de be om hjälp.
– Vi får ju vädja till andra parters goda vilja helt enkelt. Ser vi att vi får svårt att överleva får vi vädja till Göteborgslokaler att göra något åt vår hyra och även till goda vänner runt om i Sverige om hjälp.
Men även om de till slut fick anslag på en miljon för 2020, och även om bokningarna börjar strömma in igen efter corona så ser det ändå oroligt ut i horisonten.
– Oavsett så upphör ju stadsdelsnämnderna snart, det är deras sista år. Vi har ju alltid haft ett anslag från nämnden men nu är det helt okänt för oss under vilken central nämnd vi kommer att hamna och hur vårt ärende kommer att behandlas då, säger Maria Wångersjö.
För Hammarkullens Folkets hus är det helt nödvändigt med bidrag för att klara sig.
– Vi riktar ju oss till föreningslivet i Angered, som inte den kapitalstarkaste gruppen i världen, så vi kan inte höja våra hyror så mycket att vi klarar vår egen hyra. Vi hyr av Göteborgslokaler och får inget specialpris utan är uppe på marknadshyra. En sådan här verksamhet kan i princip inte gå runt utan offentligt stöd.