Historien om Olof Feets hustru bygger på äkta rättegångsprotokoll som har bevarats från 1600-talets motsvarighet till dagens länsstyrelse. Anklagelserna mot henne började som bråk ofta gör – med en obetald öl.
– Olof Feets hustru jobbade på ett värdshus. En kväll gick fru Svensson dit och beställde en öl, men när hon skulle betala sade hon att ölen hade smakat äckligt och vägrade, berättar Emelie Borg, som spelar fru Svensson i dramat.
Fru Svenssons anklagelser utlöste bråk mellan kvinnorna. Det slutade med att fru Svensson tog en springnota. Men hon fick ont i magen och hörde sig för i trakten, rådet hon fick var att gå till Olof Feets hustru och be henne ta bort det onda.
– Olof Feets hustru blandade en droppe av fru Svenssons blod med aska från spisen och sade åt henne att dricka, man gjorde så på den tiden. Vätskan fick fru Svensson att spy, berättar Emelie Borg.
Fru Svensson sade att Olof Feets hustru hade förgiftat henne och anklagade henne för att vara en häxa.
Minst 20 kvinnor dömdes
Dramatiserade teatervandringar med olika historiska teman förekommer regelbundet på slottet, främst sommartid. Olof Feets hustrus öde har dramatiserats flera gånger tidigare.
– Vi tycker att temat passar till påsk, skärtorsdagen är ju häxornas dag, säger Johanna Bjelkengren på Örebrokompaniet som arrangerar teatervandringarna.
Efter att Olof Feets hustru hade anklagats för att vara häxa låstes hon in i häxkammaren på slottet, då kallad trollkonekammaren. Rummet ligger högt upp bredvid högra tornet sett från Slottsbron.
– Det fanns inga enskilda celler på slottet så alla kvinnor som anklagades för trolldom låstes in här, som mest 20 samtidigt. I rummet bredvid satt andra fångar, berättar Emelie Borg.
Av bevarande protokoll framgår det att 20 kvinnor dömdes i Örebro för häxkonster, men ingen vet hur stort mörkertalet är.
Flöt som en gås uppå Svartån
Olof Feets hustru satt inlåst i häxkammaren i två år innan den slutgiltiga domen. Hon torterades och erkände sig då skyldig till häxeri. Slutligen utsattes hon för vattenprovet. Hon bands till händer och fötter och kastade i vattnet.
– Olof Feets hustru kastades i Svartån. Troligen kom det in luft under kjolen, för enligt protokollet ”flöt hon uppå vattnet som en annan gås”, berättar Johanna Bjelkengren.
Det blev dödsdomen, Olof Feets hustru förklarades skyldig till häxanklagelserna. Hon halshöggs och kroppen brändes på bål.
I teatervandringen får publiken möta båda kvinnorna, rådhusdomaren och ett vittne och följa med dem till olika platser i slottet. Eftersom det är en mörk historia är det åldersgräns, 13 år i målsmans sällskap annars 16 år.
– Vi börjar på borggården och då brukar publiken var uppsluppen, men sedan blir stämningen allvarligare, berättar Emelie Borg.
Endast en har protesterat
Publiken deltar i dramat, antingen som rådhusmän eller vittnen. Historien slutar med en rättegång nere i slottets källare. Eftersom dramat följer historien finns det ingen nåd att få för Olof Feets hustru, men när dödsdomen faller frågar rådhusdomaren om någon har något att invända.
– En gång ska en man ha rest sig upp och sagt att han trodde att Olof Feets hustru var oskyldig, annars har ingen protesterat, säger Emelie Borg.