– Jag och Edvin lärde känna varandra genom ett Arctic Monkeys-forum på nätet. Första gången vi träffades alla fyra i bandet var på Popagandafestivalen den sommaren, berättar Elias över telefon på lunchrasten från lärarutbildningen han går.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Alla fyra i Steve Buscemi’s Dreamy Eyes har kopplingar till skolan.
– Siri pluggar också på universitet och Tilde går en konstskola, medan Edvin jobbar på en skola. Så vi är alla i skolvärlden kan man säga.
De bor i Midsommarkransen, Fruängen och Vaxholm och har under det senaste året spelat nästan överallt i staden, från Kungsträdgården till Kägelbanan inför en ständigt växande skara fans. Elias beskriver själv musiken som ”drömpop”.
– Det är atmosfäriskt, drömskt och poppigt, så drömpop är väl en bra definition på vad vi gör. Vi har ganska liknande musiksmak allihop. När vi startade bandet så gjorde vi en spellista där vi slängde in allt vi själva gillade. Det var Future Islands, Beach House, Grizzly Bear, The Drums … En massa indiepop och surfpop, men också en del disco och hiphop.
”Vi började som en kul grej”
Trots att Steve Buscemi’s Dreamy Eyes bara har släppt fyra låtar har de nått rätt stor framgång. De har hyllats av stora utländska medier som NME och Billboard och spelat på fullsatta klubbar över hela Sverige.
– Vi är jätteglada och tacksamma, och lite chockade över hur fort allting har gått. Alla har spelat i andra band i betydligt längre tid och inte ens kommit i närheten av den här uppskattningen. Det har gått långt bättre än vi trodde, vi började som en kul grej i vardagen bara. Vi är sjukt tacksamma. Överväldigade, säger Elias Mahfoud.
I en intervju från i våras sade ni att drömmen var att få ”mer än ett streck på Spotify”. Att nå så många lyssnare att antalet streck ökar i högerspalten på musiktjänsten. Nu har två av fyra låtar som ni släppt nått två streck.
– Ja, målet är uppnått!
Så vad drömmer ni om nu då?
– Kanske att få en egen Tumblr-fanpage. Eller att vara med i en Buscemi-film. Det vore ju drömmen!
Uppmärksammat bandnamn
Steve Buscemi ja, den amerikanska indie-skådespelaren och regissören. Hur kommer det sig att fyra unga stockholmare väljer att döpa sitt band efter honom egentligen?
– Det var när vi gjorde den här spellistan och skulle döpa den. Jag hade sett en Steve Buscemi-film kvällen innan, ”Airheads” tror jag det var. Och Tilde och Siri älskar Buscemi. Så behövde vi ett bandnamn till en spelning. På dörren till vår replokal stod det ”Siri Sjöberg band” och det är ju inte världens bästa bandnamn, i alla fall om man inte spelar jazzcovers. Så då fick det bli Steve Buscemi’s Dreamy Eyes.
– Det är kul att folk uppmärksammar oss för bandnamnet, men vi vill ändå att folk mer uppmärksammar oss för vår musik. Och det börjar hända nu. Det är fler artiklar om vår musik än vårt bandnamn nu för tiden.
En brittisk musikblogg kallade det ”ett vetenskapligt dåligt bandnamn” samtidigt som amerikanska Billboard utnämnde det till ”årets bästa bandnamn”.
– Ja, exakt. Antingen älskar man det eller så hatar man det. Vi har varit med på topplistor över världens bästa bandnamn.
Är ni stora fans av Steve Buscemi?
– Jag avgudar honom! Jag är ett stort fan av honom och allt han har gjort. Det fanns en period där vi alla i bandet hade en ung Buscemi som bakgrundsbild på våra mobiler. Och vi hade hans klassiska meme ”How do you do, fellow kids?” som bakgrundsbild på vår Facebook-sida förut.
Den 24 november släpper Steve Buscemi’s Dreamy Eyes sin nya ep ”Four waters”. Men redan på lördag spelar de på musiksajten Hymns fest på Södra teatern.
– Det är alltid kul att få spela på Hymn-evenemang. Och Södran, det känns jättekul, vi har aldrig spelat där innan. Och att vi är ensam liveakt, så allt fokus är bara på oss. Det ska bli kul att spela med vår nya ep. Det blir en festlig kväll för alla som kommer.
”Viktig inkludering”
De har spelat mycket i Stockholm under den senaste tiden, bland annat på stödfester för integration och mänskliga rättigheter som Hejfestivalen och Amnestys ”Släpp fångarna loss”-festival.
– Det är två spelningar som jag är väldigt stolt över. Det är viktigt att ställa upp på sådana spelningar, att stå upp för en god sak. Det är något vi verkligen bryr oss om, att vara inkluderande och medvetna. Det är väldigt viktiga samhällsfrågor, säger Elias Mahfoud.