– Det är nya, fina böcker. Många av dem är barnböcker. Men kommunen har inte frågat efter dem en enda gång. De vill ge bort eller förstöra böckerna. Vilket slöseri med pengar, säger Shelagh Green från nätverket Ramsbergs Bibliotekets vänner.
Jag träffar Shelagh Green, Maj-Britt Jansson och Britt-Marie Olsson i kyrkans församlingshem där biblioteket låg. Kommunen har varit där och hämtat bokhyllorna.
– Hela det här rummet var fullt med böcker. Här ute hade vi också böcker och där ute vid fåtöljerna fanns tidningar och möjlighet att fika. Nu finns det bara en tom stol kvar där bibliotekarien satt, fortsätter Shelagh Green.
Biblioteket hade öppet en förmiddag och en eftermiddag i veckan. Nu får Ramsberg i stället besök av en bokbuss två gånger i månaden. Men det duger inte som ersättning.
– Bussen är jätteliten och rymmer inte alls så många böcker som biblioteket gjorde, säger Maj-Britt Jansson.
Träffpunkt
Trion berättar att biblioteket inte bara var ett ställe som de lånade böcker på. Alla tre poängterar den sociala funktion som biblioteket hade i byn.
– Vi träffades på biblioteket, fikade och pratade med varandra. Det var byns enda träffpunkt förutom aktiviteter som kyrkan ordnar.
Det finns ett stort missnöje i Ramsberg med politikernas sätt att hantera frågan. Invånarna känner sig överkörda och anser att politikerna ignorerar dem.
– Den styrande majoriteten bryr sig bara om en enda sak och det är att Lindesberg ska växa som stad. De struntar i oss andra som bor ute i kommunen, säger Britt-Marie Olsson.
Läs vidare på nästa sida: "Handlar om pengar"
”Handlar om pengar”
Biblioteket låg tidigare i kommunens hus i Ramsberg. Men det såldes till en privatperson för fem år sedan. Då flyttades biblioteket till kyrkans församlingshem. Men kommunen har bestämt att deras verksamheter inte ska ligga i lokaler som ägs av andra än kommunen, därför sades kontraktet med kyrkan upp 2013.
– Det handlar enbart om pengar. De sparar 30 000 kronor per år på att lägga ner biblioteket, men då har de inte redovisat vad bokbussen kostar. För den lär ju inte vara gratis, säger Britt-Marie Olsson.
Kommunen anser även att församlingshemmet är olämpligt eftersom det saknas handikappramp och nödutgångar. Och att kostnaden för att ordna bristerna skulle bli för stor.
– Men biblioteket ligger på bottenvåningen så nödutgång kan ordnas genom ett fönster. Och vi har erbjudit oss att själva ordna en handikappramp, men fått nobben, berättar Shelagh Green.
Enligt politikerna ska biblioteket ”på sikt” flyttas till skolan, för nu får det inte plats där. I sådana fall måste skolan byggas ut, och det finns det inte heller pengar till.
Öppnades 1858
Men det finns som sagt hopp om att biblioteket kan öppnas igen. Flera politiker har sagt till Ramsbergs Bibliotekets vänner att de ångrar nedläggningen och anser att beslutet togs för fort.
– De har sagt att de har lagt in kostnaden för biblioteket i budgeten för 2016, berättar Britt-Marie Olsson.
Men det rör sig huvudsakligen om oppositionspolitiker vars partier behöver stöd av majoritetspartier för att kunna driva igenom ett beslut. Nedläggningsbeslutet har även överklagats till Förvaltningsrätten i Karlstad.
Maj-Britt Jansson flyttade till Ramsberg 1950. Då fanns det tre mataffärer, två banker, apotek, läkare och polis i byn.
– Till sist var det bara biblioteket kvar och nu är det också borta. Det har funnits ett bibliotek i Ramsberg i 156 år. Att det läggs ner 2015 är inte acceptabelt.