Bandet är ute på jubileumsturné, eftersom det är 40 år sedan deras album Jailbreak kom ut. Det är också 30 år sedan frontmannen Phil Lynott gick bort. Bandet gör bara sex konserter i hela Europa, och i Sverige valde de mellan Sweden Rock Festival och Skogsröjet i Rejmyre.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Och det blev vi. Sweden Rock hade fullt redan, förklarar Stefan Arvidsson.
Men det är inte hela förklaringen.
– Scott Gorham i Thin Lizzy har också ett annat band, Black Star Riders, som spelade på Skogsröjet för två år sedan. Han trivdes jättebra här och ville komma tillbaka, berättar Stefan.
– För mig är det här och Alice Cooper de största bokningarna vi har haft, säger Stefan Arvidsson, som är både glad och stolt över drömbokningen.
– Det känns jättekul, säger han.
Det är också bäddat för nytt publikrekord i helgen. Förra året kom 13 000 personer till lilla Rejmyre med 875 invånare. I år tror arrangörerna att det kan bli upp emot 14 500 personer under de två festivaldagarna, fredag och lördag, samt för-röjet som hölls redan i går kväll.
Det betyder att festivalen börjar närma sig taket för hur många besökare man tar in.
– Vi vill inte bli en stor kommersfestival med trängsel och köer. Alla ska trivas, känna sig sedda och må bra, säger festivalgeneralen.
Men han hoppas att de ska slippa säga nej till någon som vill komma.
– Vi sparar alltid några biljetter för att folk som får ett infall och åker hit inte ska behöva vända igen, säger han.
Volontärer från Syrien
Inför festivalen är det ungefär hälften av den lilla ortens befolkning, 450 personer, som ställer upp som volontärer.
– Skogsröjet-familjen, brukar vi säga. Den yngste är åtta och den äldste är 72. Extra kul i år är att vi har ett 40-tal ensamkommande killar från Afghanistan och Syrien som ställer upp som volontärer, säger Stefan Arvidsson, som ingår i den styrgrupp på elva personer som arbetar med festivalen på kvällar och helger året runt.
Intäkterna från festivalen går också tillbaka till orten.
– Förra året kunde vi ge 140 000 kronor till de lokala föreningarna, och 50 000 till barncancerfonden. I år hoppas vi kunna ge pengar till en hockeyrink på skolgården och till förarbetet för en allmän lekplats här i Rejmyre, säger han.
De senaste två åren har Finspångs kommun också hjälpt till och stöttat genom att finansiera ramper och andra åtgärder för att öka tillgängligheten på festivalen.
Med åren har ortsborna vant sig vid invasionen av svartklädda hårdrockare en gång om året.
– Alla är glada och vinkar till dem som kommer. Det är ju ett lyft för hela byn. Och i Konsumbutiken bjuder de på sig själva, de är sminkade och spelar hårdrock i butiken, berättar festivalgeneralen.
För att ge något lite extra tillbaka till ortsborna anordnas varje år ett öppet hus på festivalområdet under torsdagskvällen med mat och akustisk musik.
– Det har blivit en jättesuccé.
Många besökare återkommer till Skogsröjet år efter år. Det är också många av artisterna som kommer tillbaka gång på gång.
– De snackar med andra band och säger att det är Skogsröjet man ska spela på, för att publiken är entusiastisk och för att man känner hjärtat och drivet hos personalen som jobbar. Och det händer mycket grejer här som inte händer på andra festivaler. Många artister går omkring ute bland publiken, de kollar på varandras spelningar och det brukar alltid bli roliga gästinhopp, berättar han.
"Vi brinner för rock"
Arrangörerna har fått förfrågan från större aktörer som har velat köpa namnet Skogsröjet och ta över festivalen.
– Men vi har sagt nej. Vi vill att det här ska fortsätta vara den lilla oberoende och familjära festivalen. Och så länge vi orkar tuffa på och driva festivalen i den riktning vi vill, så kör vi på. Vi gör det här för att vi brinner för Rejmyre och för att vi brinner för rock, säger Stefan Arvidsson.
Funderingar på att lägga ner festivalen har också funnits emellanåt.
– Varje år har man stundtals den tanken. Men sedan kommer man på bättre tankar igen.