I den fransk-kanadensiske regissören Denis Villeneuves thriller Sicario är denna patriotism inte helt frånvarande, men den får samtidigt en behandling som är ovanligt problematiserande när det gäller USA:s roll, för att vara del av just en amerikansk storfilm. Även huvudrollen – FBI-agenten Kate Macer, som spelas av Emily Bunt – bryter mot upprättade ramar för en protagonist inom genren, dock intill mer typiska drogthrillermachomän spelade av bland andra Josh Brolin och Benicio del Toro.
Filmen kretsar kring ett diffust och blodigt specialuppdrag i gränslandet mellan USA och Mexiko, där Blunts FBI-agent i drogkrigets gråzoner tvingas konfrontera sina uppfattningar om rätt och fel. Dagens ETC träffade Villeneuve och Blunt på Toronto International Film Festival häromveckan, för ett samtal om deras syn på filmen de har varit med att skapa.
”Mycket ansvar”
Emily Blunt, som för dagen är klädd i en spräckligt pastellfärgad dräkt och därmed skiljer sig markant från sin karaktärs nedtonade uppenbarelse, fascineras av filmens skarpa grepp om ämnet – kartellers grymhet, men också USA:s sanktioneringar av extremt tveksamma åtgärder.
– Vi hör sällan om det här utifrån ett mer neutralt perspektiv på nyheterna i USA, vilket förmodligen beror på att det sker vid vår gräns. Jag tror att det finns en motvilja att fullt ut prata om problemet, eftersom det finns mycket korruption även på den amerikanska sidan. Och väldigt mycket ansvar. Drogkonsumtionen, och efterfrågan på droger hos amerikaner är enorm, och om inte efterfrågan minskar kommer inte problemet att upphöra. Så jag tycker att filmen utforskar det där grumliga i situationen, där man ser komplexiteten hos båda sidor.
Filmens användande av gränser är lika symboliskt som bokstavligt, menar Blunt.
– Kate börjar med att göra väldigt tydliga moraliska och yrkesmässiga gränsdragningar. Men under filmens gång suddas de gränserna till viss del ut för henne, och en nyfikenhet väcks inför de män omkring henne som beter sig på ett motsatt sätt. På så vis lyfter filmen frågan om vi inte alla har de tendenserna inom oss, att kanske göra saker på omoraliska sätt.
Trots att Emily Blunts karaktär är amerikansk tycker den brittiska skådespelaren att de båda delar ett kritiskt utifrånperspektiv på skeendena i filmen. Även om berättelsen är en skildring av det till synes ändlösa kriget mot illegala droger i USA handlar kärnan om amerikansk identitet.
– Denis tittar här på hur vansinnigt det amerikanska sättet att göra saker på kan vara, och det är ett sätt som min karaktär förhåller sig till med avsky och förvirring. Kate är publikens surrogat, och hon blir nästan lika förvirrad som publiken när hon ser det som utspelar sig.
”Lär oss inget nytt”
Denis Villeneuve – som talar engelska snabbt och intensivt med klar fransk-kanadensisk brytning – tar det hela ännu längre och menar att den egenrättfärdigt våldsamma inställning som den amerikanska sidan visar upp i berättelsen i själva verket inte är något unikt för USA.
– Filmen visar hur USA reagerar på hot utanför sina gränser, och skulle därmed egentligen lika gärna kunna ha utspelat sig i Mellanöstern eller i Afrika. Och i slutändan lär vi oss inget nytt om drogkartellerna, så det är inte främst en film om dem. Det är främst en film om min syn på hur USA hanterar den här typen av problem, fastän det här sättet att reagera på lika gärna skulle kunna gälla ett annat västerländskt land, exempelvis Frankrike eller England.
Villeneuve såg inspelningen av Sicario som en högst lärorik period:
– Det utvecklades till en introduktion till södra USA för mig.
Denna initiala distans var nödvändig för att lyckas bryta ny mark, anser Emily Blunt.
– Det behövdes någon som Denis för att porträttera detta krig mot droger, eftersom han inte har några amerikanska patriotiska tendenser eller en ensidig vidvinkellins. Han var inte rädd att utforska ämnets nyanser, eller att ställa frågor utan att nödvändigtvis ge lösningar.