Jolene, den rödhåriga skönheten som jaget i jättehitten från 1973 aldrig kan mäta sig med, jobbar till exempel som bartender på en nutida honkytonkbar i den amerikanska södern. En kärlekstriangel utlovas men även en oväntad vänskap mellan två väldigt olika kvinnor.
I avsnittet som bygger på ”These old bones” (2002) kommer en storstadsadvokat till Tennessee för att övertyga en äldre kvinna (Kathleen Turner), som ryktas vara en häxa, att sälja sin mark till ett gruvbolag. Dolly Parton introducerar i serien de aktuella låtarna och dyker även upp som skådespelare i några av avsnitten.
Flerfaldigt aktuell
”Heartstrings” är bara ett av flera ställen där Dolly Parton är aktuell. I London spelas sedan i våras musikalen ”9 to 5” som bygger på succéfilmen från 1980 där hon tillsammans med Lily Tomlin och Jane Fonda hämnas på en sextrakasserande chef. Nyligen hölls en stor hyllning för Parton på den klassiska Nashville-scenen Grand Ole Opry där hon uppträtt under 50 år.
I år har Dolly Parton också tagit steget in på arenahousen-scenen. Den svenska EDM-duon Galantis släppte under hösten singeln ”Faith” där Dolly sjunger en kort, trallvänlig hook. I videon agerar hon tjusig busschaufför som när fordonet får motorstopp börjar dansa med passagerarna. Förarsätet är givetvis rätt plats för Dolly Parton som under majoriteten av sin karriär inte bara varit en framgångsrik artist och kompositör men även kontrollerat sitt företagsimperiet där utöver den egna musiken även temaparken Dollywood ingår. Dolly Parton är också exekutiv producent för ”Heartstrings”.
Navigerar skickligt
I podcasten ”Dolly Parton’s America” frågar sig skaparen Jad Abumrad varför alla älskar Dolly? Hur kommer det sig att folk som inte borde komma överens ändå står sida vid sida framför scenen och sjunger med i texterna när drottningen av country dyker upp, oavsett om det är i New York, Alabama eller Kenya?
Artisten Dolly Parton har medvetet undvikit politik, den saken är klar. Hennes brorson pratar om ”dollitics”, en välutvecklad strategi för hur hon navigerar när politiskt heta potatisar kommer på tal. ”Jag hoppas att jag inte gör folk besvikna, de som placerat mig på en piedestal”, säger Dolly själv i podden. Låtskrivaren Parton har å andra sidan inte väjt för sociala frågor eller tuffa livsöden. Bland hennes kvinnoporträtt finns gravida ogifta tonårsflickor och olyckliga fruar som låsts in av sin make på sinnessjukhus.
Väntar på frispråkig framtid?
Många fans från olika bakgrund verkar känna att de kan applicera Dollys texter på sina egna liv. Bluegrassmusikern Justin Hiltner beskriver det som musikaliska ”välj ditt eget äventyr”-upplevelser för lyssnarna. Hiltner är en av Partons många homosexuella fans och berättar hur ”Silver Dagger” och ”Wild Flowers” var ett musikaliskt soundtrack under hans komma ut-process. Parton har flera gånger uttryckt hur stolt hon är över sina gayfans.
Dolly Parton undviker politik men är ändå högst närvarande i upptakten för presidentvalet 2020. Den demokratiska kandidaten Elizabeth Warren spelar ”9 to 5” när hon springer in på scenen under sina kampanjmötet. När Dollys manager intervjuades sa han att de inte godkänt någon förfrågan och att de inte godkänner politiska förfrågningar. Men team Dolly verkar inte ha skickat någon skriftlig protest, vilket många musiker som är missnöjda med att president Trump använt deras musik gjort. Så frågan är hur gärna de vill att Warren ändrar i sin låtlista. I podden verkar Parton och invänta en mer frispråkig framtid.
– Jag vet att när det är rätt tidpunkt kommer jag att säga min mening. Jag har en väldigt bra känsla för tajming, säger hon