Ulla Billquist dog 38 år gammal. Lördagen den 6 juli 1946 slog hon på köksspisens gas och svalde ett antal valeriana, en milt lugnande medel.
Hon hittades två dagar senare. På golvet bredvid henne låg någonting som tydde på att hon inte var ensam när hon lade sig för att dö. Ett mysterium som fascinerat filmaren och journalisten Lasse Zackrisson i femton års tid.
Han är regissören bakom dokumentären När molnen skingras. Redan för sex år sedan avslöjade han i en bok om henne att hon levde ett dubbelliv och var förälskad i en kvinna. I dokumentären letar han sig, med hjälp av arkivmaterial, gamla inspelningar och egna intervjuer med Ullas Billquists släktingar och vänner, närmare ett svar på vad det var som fick henne att ta sitt liv.
– Det är en spännande historia, för den ger nytt sken över hennes konstnärskap. Jag förstod alla hennes inspelningar och låtar på ett annat sätt, säger Lasse Zackrisson.
Krigsårens största stjärna
Tidigare har många sökt svaren till Ulla Billquists självmord i hennes röriga privatliv. Hon var gift tre gånger, något som i sig var uppseendeväckande på den tiden, och när hon hittades död hade hon och hennes tredje man Gunnar Hahn precis ansökt om skilsmässa.
Vid sin död var Ulla Billquist en av Sveriges mest firade stjärnor inom populärmusiken. Mellan 1929 och 1946 gav hon ut 358 skivsidor och med ”Min soldat”, 1940, blev hon en stor stjärna inte minst för de svenska soldaterna.
Men trots berömmelsen skapade hennes död bara en liten notis i tidningen. Starka intressen ska ha sett till att berättelsen om Ulla Billquists tragiska öde inte blev känd.
– Det finns de som säger att man gjorde så vid självmord vid den tiden, men det stämmer inte när det gäller män. Så det är en intressant historia. Hon skammades på något vis. Hon hade betytt så mycket under kriget för att ingjuta hopp och glädje under en besvärlig tid. Men sedan vändes det emot henne, säger Lasse Zackrisson.
Lasse Zackrisson menar också att det funnits många missuppfattningar om Ulla Billquists som kommit tagit fart och allt mer tagits för sanningar. En sådan är att hon ständigt blev lurad på pengar och utnyttjades av sitt skivbolag. Men sanningen är att hon var en av sin tids bäst betalda stjärnor, säger han.
– Att hon skulle ha blivit utnyttjad är helt fel. Om det saknades pengar så berodde det i så fall på att de försvann på något annat sätt, säger Lasse Zackrisson.
”Hon var stark också”
Ulla Billquist beskrivs ofta som extremt känslig, nervös och psykiskt svag, men inte heller det är hela sanningen om hennes personlighet, menar filmens regissör.
– Hon var naturligtvis känslig, men hon var ju stark också. Hon drev ju sin karriär och gjorde många inspelningar och turnerade mycket. Hon skriver själv att hon älskade sina folkparksturnéer, hon älskade att komma ut och spela. Det stämmer säkert att hon var nervös i samband med premiärer och direktsändningar när det var viktigt att allt skulle sitta. Men jag tror inte att hon kunde åka omkring och spela flera gånger om dagen om hon var så himla nervös, säger han.
I dokumentären kopplas Ulla Billquist ihop med kvinnor som Zarah Leander och schlagerkompositören Kai Gullmar. Men vem som fick Ulla Billquists hjärta ända in i döden förblir en gåta. En av de få som visste var bästa vännen Brita Conradson, som var med när Ulla hittades. Hon har berättat för Lasse Zackrisson om föremålet bredvid Ullas kropp. En kudde. Någon skulle ha somnat in tillsammans med sångerskan, men ångrade sig i sista stund.
Tog gåtan med sig i graven
En kvinna som var långt mer berömd än Ulla själv, enligt vännen. Men vem ville hon inte avslöja.
– Brita ville gärna berätta om Ullas liv, men just den saken höll hon för sig själv, säger Lasse Zackrisson.
Brita dog 2014 och tog gåtan med sig i graven.
– Alla vill veta, vem var det som låg på kudden? Men det viktigaste är inte att veta vem som låg på kudden, utan att få veta alla historier om vad som hände, och hur det var. Frågorna berättar mycket, även om man inte får svar. Några frågor kan man få svar på, och filmen kanske ger de svaren. Portar kanske öppnas, men till största delen finns det inga svar, för det har gått så lång tid och Ulla är död och kan inte berätta, säger Lasse Zackrisson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Ulla Billquist
Föddes 14 augusti 1907 i Eslöv.
Växte upp med sin mamma och tre syskon. Pappan var militär men avled när Ulla Billquist var ett halvår gammal.
Var under sitt liv gift tre gånger. Med skådespelaren Fritiof Billquist, direktören Wolmar Sjögren och kompositören Gunnar Hahn. Fick dottern Åsa Billquist-Roussel i det första äktenskapet.
Började sin karriär som skådespelare på Helsingborgs stadsteater, där hon fick plats som avlönad elev. Sjöng i radio första gången 1925 och gav ut sin första singel ”Parfymvisan” tre år senare.
Gav under sin karriär ut 358 skivsidor, varav ”Min soldat” från 1940 blev den mest kända.