– Åh! Lilleman har blivit storeman! Vad fort det går.
Kvinnan på caféet där stamgästerna Kitty Jutbring och Per Störby Jutbring beställer te och cappucino kommenterar ettåriga dottern Nikki-Los tillväxt.
– Borde jag ha sagt något om att hon är en flicka? undrar Kitty när kvinnan går iväg.
– Jag har funderat på det där mycket, för det händer ju hela tiden. Säger jag något blir det som att jag poängterar att det är viktigt. Samtidigt kanske personen börjar fundera över varför den tror att Nikki-Lo är en pojke bara för att hon har blått på sig, fortsätter Kitty.
5 000 lyssnar varje vecka
Sedan förra våren driver hon och maken Per podcasten Kitty och Pers föräldrapodcast som de spelar in hemma vid köksbordet i Blåsut. Där tar de upp just frågor som färgen på barnkläder och hur man undviker att fostra barnen i stereotypa könsroller. Diskuterar föräldraskap, berättar om sin relation, bjuder in gäster och svarar på lyssnarnas frågor. Varje vecka lyssnar mellan 5 000-8 000 på samtalet.
– På ett sätt är det bara en förlängning av våra egna diskussioner, säger Per.
Han tycker att det är provocerande att så få män pratar offentligt om föräldraskap. Per och Kitty tror att det beror på att många fortfarande ser mamman som den viktigaste föräldern. De ser sig själva som jämställda och tycker att deras relation har utvecklats mer sedan de fick barn.
– Vi har gjort ett schema för allt och vem som ska göra vad. Tidigare lagade jag nästan aldrig mat, berättar Kitty.
Deras tips till alla småbarnsföräldrar är att prata och faktiskt anstränga sig för att leva mer jämställt.
– Vi frilansar båda två. Det gör nog det lättare för oss, vi är hemma med Nikki-Lo varannan dag. Det är väldigt skönt, man kan nog bli ganska slutkörd av att ta hand om en ettåring själv, konstaterar Per samtidigt som Nikki-Lo snor hans glasögon och kastar dem på golvet.
Pratar ätstörningar och ideal
Nikki-Lo börjar bli trött och slänger med kroppen i Kittys famn. Hon mutas med majskrokar men slår plötsligt huvudet i bordskanten och börjar gråta. Kitty går iväg med henne men säger till Per att berätta om gästerna i programmet.
– Gästerna, ja. Vi har nästan alltid en person som kommer hem till oss och fikar och pratar. Sanna Bråding har varit gäst, till exempel. Då avslöjade hon att hon var gravid.
Hans egen pappa har också varit med i programmet när de diskuterade papparollen. Och Kittys mamma när de pratade om svärföräldrar.
– Vi har också bjudit in Hanna Kihlander från Riksförbundet för ätstörningar och pratat om ätstörningar och ideal, säger Per.
– Det var väldigt intressant, instämmer Kitty som snabbt har kommit tillbaka med en gladare Nikki-Lo.
– Hur räddar vi barnen från kroppsidealen? Hanna sade att det är väldigt viktigt att man inte kritiserar sig själv, för sådant sätter sig stenhårt på barnen. Att man istället ska ta sig tid att förklara saker för dem, säger Kitty.
I veckans sändning som de snart ska hem och klippa ihop intervjuar de en kompis som hatar barn.
Fast att ta upp vardagen och lämna ut personliga erfarenheter är inte alltid helt lätt menar Kitty, som har varit programledare för flera radioprogram.
– Vi pratar ju i podcasten om hur ofta vi har sex. Men på ett sätt var jag mycket mer personlig när jag var med i relationsrådet i Christer i P3. Nu tänker jag på att det handlar om Nikki-Lo också och henne vill jag inte lämna ut på samma sätt.
”Vi borde stötta varandra”
Det de verkligen vill med podcasten är att peppa och stötta andra nyblivna föräldrar. Det är därför de tycker att det är viktigt att prata om föräldraskapet. Samtidigt poängterar de att de inte är några experter, utan bara säger hur de gör när de till exempel ska få Nikki-Lo att sova.
– Jag tycker att det ofta är väldigt mycket pekpinnar om hur man ska göra när man är förälder. Man kritiserar andra och dömer varandra istället för att peppa. Ta till exempel frågan om bärselar. Varför ska man ta ställning för eller emot dem och skapa debatt kring det, undrar Kitty.