Den digitala övervakningen har under 2010-talet exploderat, och våra steg online följs av företag med fokus på att rikta annonser mot oss. I Marina Nilssons roman, ”Bobby Love”, har övervakningen flyttat in i det mest intima, när vi får följa en kvinna som övervakas av sin sexrobot.
– När jag började skriva tänkte jag inte till en början på integritetsdiskussionen, att sexdockan också övervakade sin användare var mer ett berättartekniskt grepp. Men nu är det ett ämne i tiden. Nu finns ju begreppet ”surveillance capitalism”, det är så företag känner att de måste jobba idag, för att bryta igenom i bruset. Konsumtionshjulet är så uppskruvat. Det är svårt att förhålla sig och inse vidden av det här.
Boken utspelar sig i en inte allt för avlägsen framtid, där det råder ”sexkris”. Kan det vara dit vi är på väg tror du?
– Jag tror att det finns en tilltagande känslomässig ensamhet, som vi dövar med teknik. Om sexrobotarna kommer är det logiskt att de får den rollen, att trösta oss, och självklart kommer det att påverka våra relationer. Det finns ett stort intresse för sexleksaker bland unga kvinnor, den teknoerotiska marknaden växer. Kvinnor kanske har börjat ställa högre krav på sina egna sexliv.
Inför boken har Marina Nilsson gjort research kring robotutveckling, bland annat i Japan, som är ett föregångsland på området.
– Robotarna kommer att komma, de kommer att finnas inom arbetet och inom vården. På ett sätt kommer det vara som att en ny art kliver in bland oss, och det kommer att behöva många romaner och filmer för att bearbeta det. Robotar kommer att smyga in i våra liv och i våra kroppar, och då kommer steget att även ta in dem i vårt sexliv inte vara så långt.
Var det svårt att skriva robotsexscener?
– Nej, det tycker jag inte att det var. Då tycker jag att det är svårare att skriva om sex mellan människor, det förekommer ju också i boken, men det hastar jag förbi litegrann.
Marina Nilsson berättar att hon får olika reaktioner från manliga och kvinnliga läsare på boken. När män läser boken väcks frågan om roboten hotar mäns framtida existens.
– Det kan ju vara svårt för en man att konkurrera med en robot som Bobby, men det handlar ju om att vi har en syn på manlig sexualitet som att det handlar om att prestera. En sexpartner är ju många fler lager än så. Jag tror inte att en modern man med vettig kvinnosyn har något att frukta.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.