Livet kantas av stora frågor. Huruvida Die Hard är en julfilm eller inte, är en av dem. Dagens ETC har frågat Sveriges största filmnördar om vad som gäller.
Bild: Getty Images
Dagens ETC
Vi ber landets största filmnördar svara på frågan som internet debatterat i decennier.
Infinner sig julstämningen verkligen när Bruce Willis jagar terrorister?
Sedan internets barndom har de funnits där: de stora debatterna. Är ränderna på klänningen vita och guldfärgade eller blåsvarta? Är en korv i bröd en macka? Är ”Die hard” en julfilm?
Svaret på de två första är ”vit och guld, duh”, och ”självklart inte”, men på den tredje frågan är det mer osäkert vad som är sant. ”Die hard” utspelar sig förstås under julen, men samtidigt: är det verkligen särskilt juligt med Bruce Willis som jagar terrorister?
Vi hörde av oss till några av Sveriges största filmnördar för att få svar. Dessutom får de presentera sin egen julfilms-favorit.
Karoline Eriksson.
Bild:
Svd
Karoline Eriksson
Filmkritiker, Svenska Dagbladet
Är ”Die hard” en julfilm?
– Självklart. Dels finns ju de uppenbara argumenten för att kategorisera den så: Filmen utspelar sig på julafton och själva upptakten skildrar en glammig och hedonistisk firmajulfest hos ett japanskt techbolag i Los Angeles – som de nihilistiska, tyska terroristerna sedan kraschar. Limousinchauffören Argyle spelar en av tidernas bästa julsånger, ”Christmas in Hollis” av Run-DMC, för Bruce Willis rollfigur John McClane när han skjutsar honom från flygplatsen till Nakatomi plaza.
Dels används familjehögtiden julen som projektionsyta för att visa hur traditionella familjevärderingar har kapats av den onda, progressiva samtiden: McClane har flugit till Los Angeles för att återförenas med sin fru Holly som flyttat i väg med hans barn, eftersom hon fått ett jobb med högre status och lön än honom. I inledningen upptäcker han att hon börjat använda sitt flicknamn, och att hon tagit av sig sin vigselring – i stället bär hon en Rolex-klocka som hon fått av sin chef.
Hela filmen skildrar sedan ett mandomsprov där McClane besegrar inkräktarna (som dock hinner likvidera hans manliga rivaler bland Hollys kollegor först). Den progressiva förtrollningen bryts slutgiltigt när Holly knäpper upp sitt armbandsur så att terroristledaren Hans Gruber faller handlöst mot sin död, och i slutminuterna presenterar hon sig som Holly McClane. Ordningen är återställd och julen kan firas tillsammans med de gemensamma barnen. En julfilm mer aktuell än någonsin kanske, med tanke på de reaktionära strömningarna i vår samtid.
Vilken tycker du är tidernas bästa julfilm?
– ”Die hard” ligger väldigt bra till hos mig (som tur är neutraliseras den bakåtsträvande symboliken lite av en viss glimt i ögat). ”Die hard 2” (1990) ligger inte långt efter (även den utspelar sig på julafton), och helst skulle jag välja tre till: ”Ett päron till farsa firar jul” (1989)”, ”Bad Santa” (2003) och Elf” (2003), även om de två förstnämnda inte har åldrats så väl.
Joseph Pollack.
Bild:
Privat.
Joseph Pollack
Programledare för podden ”Popkultur med Joseph”
Är ”Die hard” en julfilm?
– Ja, självklart är det en julfilm. Sekvensen där han skickar en skurk med ”ho ho ho, now I have a machine gun” är inte bara julrelaterat, men också extremt överdrivet på ett sätt som rimmar med hur julfilmer är.
Vilken tycker du är tidernas bästa julfilm?
– ”Eyes wide shut” är en perfekt julfilm att slå på när barnen gått och lagt sig. Tom Cruise går på jakt efter all typ av hedonism efter att hans fru, Nicole Kidman erkänt att hon haft sexuella fantasier om en annan man, vilket leder honom ner i fördärvet. New York under julen känns som en tydlig kuliss i en film om begär och att bita av mer än vad man kan tugga.
Baloo är en underbar människa. Han är go och glad, men jävlar när det smäller till, då smäller det till
Ann-Kristin Wallengren.
Bild:
Privat
Ann-Kristin Wallengren
Professor i filmvetenskap, Lunds universitet
Är ”Die hard” en julfilm?
– Ja. Den allra simplaste men ändå rimligaste anledningen är slutscenen med snöfall, julsång, ljussättningen på paret i bilen där Holly ljussätts bakifrån så hon får den traditionella ljusglorian runt huvudet. Detta grepp var vanligt från 1920-talet till och med 1940-talet, och är typiskt för jul, då hon blir som en ängel.
– Andra anledningar: Paret får varandra i slutet, och därmed alltså scenen i baksätet på bilen, man vinner över de onda, och det är underdogen som är hjälten. Någon analytiker har tagit fram Bruce Willis blodiga fötter som lindas nästan Jesus-likt, det magnifika julfirandet i början av filmen, och lite annat. En härlig katharsis inför julen.
Vilken tycker du är tidernas bästa julfilm?
– Bästa filmen är förstås ”Fanny och Alexander”, inte en unik åsikt. Färgerna, julfirandet, det lyckliga slutet, även här finns vinsten över den onda, mystiken. Och för att det har blivit en tradition att visa den under julen, vilket har fått oss att betrakta den som en julfilm.
Glenn Hysén.
Bild:
Adam Ihse/TT
Glenn Hysén
Mittbackslegendar, filmentusiast
Är ”Die hard” en julfilm?
– Nej, det tycker jag inte. Den är jävligt bra, men det är ingen julfilm, den har inte den rätta känslan. En riktigt bra julfilm, det är ”Djungelboken”.
Vilken tycker du är tidernas bästa julfilm?
– ””Djungelboken, man mår bra när man ser den filmen. Baloo är en underbar människa. Han är go och glad, men jävlar när det smäller till, då smäller det till.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.