– Jag har skrivit länge och har mycket i byrålådan. En kurs jag gick på Linnéuniversitetet fick skrivandet att ta fart på allvar, förklarar hon.
Inifrånperspektiv
Att Alma har sina diagnoser sägs bara en gång. Boken handlar om hur hon kommer till mormor, där hon ska bo under lovet. En kista med detektivsaker som gammelmorfar Ansgar lämnade efter sig och en förvunnen papegoja blir upptakten till ett äventyr och Almas första uppdrag. Att Alma är bra på att se och höra saker är henne till nytta i arbetet som detektiv. Hon får dessutom nytta av de kunskaper hon har om hur papegojor fungerar.
I berättelsen följs skeendet genom Almas tankar och känslor, där hon ofta går sina egna vägar och inte alltid förstår sig på andras sätt att vara på.
– Min ambition har varit att skriva en bok som kan läsas av alla, som en detektivhistoria. Men de som har erfarenhet av människor med neuropsykiatriska diagnoser kan också ha glädje av att få uppleva inifrånperspektivet, för att känna igen sig i eller för att förstå.
Som en bonuseffekt har hon fått en kvinnlig hjältinna.
– I barnböckernas värld är det ofta pojkarna som får göra de roliga sakerna. Jag har fått positiv respons från flickor på att Alma är detektiv.
Blir skolverktyg
Kristina Collén har också blivit antagen till Innovationskontoret i Örebro, för att utifrån boken arbeta med utveckling inom skolans värld.
– Det är ofta i skolan som det blir svårt för de här barnen. Inte minst för flickorna, som får sina diagnoser senare och då hinner få olika psykiska pålagringar, säger hon.
Kristina Collén ska arbeta med att utveckla skolpersonal i hur de kan bemöta och bättre förstå barn med diagnoser som Asperger och ADHD. Boken om Alma blir till stöd, där de kan ta del av inifrånperspektivet. Projektet drivs som en social innovation under namnet Alma-modellen.
Hjälp av diagnoserna
Bland det Kristina Collén skrivit tidigare finns både texter för barn och vuxna. Det som ledde henne in på Alma-spåret var när hon funderade över vad hon ville med sitt skrivande.
– Jag tänkte kring frågan vad jag kan och kom fram till att det är personer med olika funktionsnedsättningar. En sak jag känner starkt för är att vårt samhälle behöver och mår bra av att där finns många olika sorters människor. En tanke med min bok är nu att lyfta de tillgångar Alma har tack vare sina två diagnoser, som får henne att tänka och betrakta sin omgivning på ett sätt som gör att hon kan se saker som andra missar.
Till sin hjälp under skrivandet har Kristina Collén haft två personer, en vuxen kvinna med diagnosen Asperger och en flicka med autism och ADHD.
– De har läst det jag har skrivit och kommit med synpunkter på hur Alma skulle kunna tänka och göra i olika situationer, säger Kristina Collén.
Kristina Collén skriver på en andra bok om Alma. Men den första boken har dessutom lett till kontakter med andra intressenter, som vill skapa mer material kring Alma.
– Det blir förlängningar och fördjupningar, även om jag inte kan säga mer om det just nu.