Tanken är att medan vi översvämmas av skildringar av zombieapokalypsen finns det nästan inga utopier längre. Men stämmer det verkligen? Har vi verkligen så svårt att tänka bortom vårt konsumtionssamhälle som det sägs?
Nja.
Efter 2008 och finanskrisen har en ny genre blomstrat som kretsar kring vad vi skulle kunna beskriva som "postkapitalismen". Det är ingen storslagen litteratur som drömmer om våldsamma revolutioner utan snarare om ett lugnt och sansat nedmonterande av kapitalismen. Utopier för realister, som den holländska författaren Rutger Bregman kallar det.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Lite förenklat skulle man kunna säga att den postkapitalistiska litteraturen kretsar kring två teman: basinkomst och ekonomisk demokrati.
Med basinkomst menar författarna att man tar itu med paradoxen kring växande arbetslöshet å ena sidan och överarbete å andra sidan. Basinkomst-förespråkarna är anhängare av att dela på jobben och kortare arbetsdagar – en "fritidslinje" för framtiden. Med ekonomisk demokrati föreställer sig den andra gruppen utopiker att vi utmanar de toppstyrda storföretagen och lägger grunden för en klimatvänlig produktion. Det handlar med andra ord om en framtid där vi producerar saker utifrån behov snarare än begär. Richard Wolff heter en av de mest ivriga förespråkarna.
Här nedan följer ett litet urval av några av de bästa böckerna som kretsar kring postkapitalism. Trevlig läsning!
1. Rutger Bregman – Utopia for realists
Rutger Bregman är ett nytillkommet stjärnskott på vänsterhimlen och hans bok Utopia for realists har prisats av bland annat Zygmut Bauman, Richard Wilkinson och Steven Pinker. Där pläderar Rutger Bregman för basinkomst, 15-timmars arbetsvecka och öppna gränser. Realistiskt? Kanske inte vid en första anblick, men när man läser Rutger Bregmans bok så förstår man att det är vårt sätt att leva nu som är orealistiskt. Utopia for realists är något så märkligt som en underhållande bok om basinkomst (”den kapitalistiska vägen till kommunismen”), skriven av en riktig språkvirtuos. Rutger Bregman är en holländsk motsvarighet till Roland Paulsen och hans bok dignar av både statistik och roliga anekdoter.
2. Paul Mason – Postkapitalism. Vår gemensamma framtid
Paul Masons Postkapitalism har gjort succé världen över. Där skriver författaren om hur den nya fildelnings- och informationsekonomin slår ut prismekanismer och på sikt utgör ett allvarligt hot mot kapitalismen. I min recension av boken travesterade jag Friedrich Engels och skrev att "det sista kapitalisten säljer är viruset som ska radera ut hens operativsystem". Paul Mason är en obotlig optimist och väl utopisk i mina ögon men boken är intelligent skriven och nyskapande. Författaren är för övrigt en förespråkare av basinkomst på vägen mot det postkapitalistiska samhället.
3. David Jonstad – Jordad. Enklare liv i kollapsens skugga
David Jonstad tror, liksom Wolfgang Streeck, att kapitalismen kommer implodera inom kort. Men till skillnad från Wolfgang Streeck är han betydligt mera optimistisk. Kollapsen, skriver han, kan lägga grunden till ett enklare sätt att leva, i större samklang med naturen. I Jordad föreställer David Jonstad sig ett samhälle där vi lever i mindre städer, småskaligare ekonomier och där medborgarna har betydligt kortare arbetsdagar. Det är en underhållande bok som handlar lika mycket om potatisskördar som revolutionära bonderörelser genom historien. I min recension av boken skrev jag att Jordad kan läsas som en revolutionär bondepraktika. Man skulle också kunna kalla den för vägen till socialismen enligt en modern grönavågare.
4. Richard Wolff – Democracy at Work. A cure for capitalism
Det är ett misstag att tro att marxister inte har något att säga om livet efter kapitalismen. Det Karl Marx vände sig mot på sin tid var inte framtidsspekulationerna i sig, utan att de utopiska socialisterna fantiserade fram ett samhälle utan att ta hänsyn till de nuvarande materiella omständigheterna. I Democracy at work visar ekonomiprofessorn och vänsterveteranen Richard Wolff att det går utmärkt att föreställa sig ett postkapitalistiskt samhälle, där företagen styrs av de anställda och där de stora ekonomiska besluten tas demokratiskt. I boken ägnas ett långt avsnitt åt det arbetarstyrda företagskonglomeratet Mondragon i Spanien som drastiskt minskat lönegapet mellan chefer och anställda samtidigt som de omlokaliserar sina anställda när ett företag går i konkurs. I det ser Richard Wolff en glimt av framtiden.
5. Susan George – Deras kris, våra lösningar
Den postkapitalistiska litteraturen är av någon sorglig anledning kraftigt dominerad av män. Ett undantag är dock Susan George som på 90-talet var en frontfigur i Attack-rörelsen. Hennes bok är i mångt och mycket en sammanfattning av deras förslag. Susan George föreställer sig en framtid där bankerna är socialiserade, där företagen är löntagarstyrda och där de fattiga ländernas skulder skrivits av. En något torr men saklig bok om hur de 99 procenten kan ta makten över ekonomin.
6. Wolfgang Streeck – How will capitalism end?
Wolfgang Streeck är vänsterns stora apokalyptiker och i sin nya bok föreställer han sig en framtid som påminner om den mörka medeltiden. I det här sammanhanget sticker han ut eftersom han är betydligt mera pessimistisk om framtiden än de övriga författarna. Enligt Wolfgang Streeck kommer det postkapitalistiska samhället präglas av humanitära kriser och styras av oligarker och krigsherrar. De politiska institutionerna kommer kollapsa och världen kommer bli mer oförutsägbar. How will capitalism end? är en väl dyster bok för min smak och som läsare saknar man konstruktiva förslag. Men boken bör ändå läsas för Wolfgang Streecks analys av den samtida kapitalismen – som är något av det bästa som har skrivits. En av författarens viktigaste poänger är att kapitalismen inte bara är att sätt att ackumulera kapital, utan en samhällsordning som bygger på stabilitet. Den stabiliteten hotas i dag av att det inte finns några krafter som kan rädda kapitalismen från sig själv, dvs en vital arbetarrörelse.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.