Över hälften av låtarna på albumet ”Kom” berör på olika sätt främlingsfientlighet, ett förhårdnat samhällsklimat, flyktingkrisen och Sverigedemokraternas intåg i det politiska medvetandet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Johan T Karlsson tar emot ETC i en källarstudio vid Odenplan i Stockholm. Det är här, bland sladdar, synthar, rullbandspelare, kaffekoppar och mixerbord, som han skapar sin musik och sina texter.
I låten ”Rök och speglar”, som är den första singeln från den purfärska skivan, berörs hur kärleken och empatin har gått förlorad i en samtid som blivit allt mer hänsynslös och hårdnackad.
– Ja, den där låten handlar ju om att Sverigedemokraterna och de andra längst ut på högerkanten målar upp en bild av Sverige som ett brinnande ghetto, och att allt är på väg att gå åt helvete. Den handlar om att stålsätta sig mot den illusionen som de vill mata oss med. Det är rök och speglar liksom, säger Johan T Karlsson.
Positivt lagd
En bärande fras ur texten lyder: ”Sudda bort det sura, beter sig som små, vi är större än så, oss kan ingen lura, hit kan ingen nå”, och Johan T Karlsson betonar att texten tar sig an ämnet från flera olika håll.
– Ja, det är lite olika vinklar kring vår samtid. Vi har den diskussionen ofta, jag och min sambo. Hon är livrädd för hur det ska gå. Men jag är lite mer positivt lagd, så låten handlar också om att inte glömma bort att ha kul, även om det är oklart hur det kommer att gå. När saker och ting känns deppiga, att inte glömma bort att festa och ha roligt och umgås med varandra, för då har de ju vunnit, säger han.
Familjen slog igenom vitt och brett 2014, då han tillsamman med Carola, Ola Salo, Love Antell, Amanda Jenssen, Kajsa Grytt och Orup, medverkade i tv-programmet Så mycket bättre. Men sedan dess har det varit tyst från Johan T Karlsson.
– Så mycket bättre var mycket mer krävande än vad jag hade förväntat mig. Jag fattade inte riktigt innan vad det skulle innebära. Att det är ett jättestort program och att jag sedan skulle bli igenkänd överallt. Jag blev helt knäpp av det, det här kändisskapet, säger han.
I stället för att då ge sig ut på turné och släppa en samlingsskiva, för att casha in på succén, vilket skivbolaget låg på honom om, valde Johan T Karlsson att gå under jorden.
– Skivbolaget ville ju såklart att jag skulle färdigställa det här albumet, som jag då precis hade börjat med, så fort som möjligt. Men jag höll på att bryta ihop. Jag gick i terapi och till slut fattade jag att: ”Vad fan är det jag håller på med? Nu skiter jag i det här!”.
Producerat andras musik
Under den fyra år långa frånvaron från det egna artisteriet har han varit föräldraledig i två omgångar, samt producerat andras musik. Däribland Tove Styrkes förra album. Den långa pausen från låtskrivandet har till stor del bidragit till förändringen samt fördjupningen av det egna uttrycket.
– Till att börja med så handlade det ju om att känna lusten till att skapa igen. Eller att finna en anledning till att göra det. Men visst har det bidragit. När saker och ting tillåts få växa långsamt, då blir det en speciell fauna. Det blir inte energiskog liksom. Det blir snarare ett skyddat, väldigt speciellt område, där saker och ting faller och ruttnar och växer i sin egen takt, säger Johan T Karlsson.
Just nu befinner sig Familjen ute på Sverigeturné. Under lång tid spelade han inte sin klassiska introlåt ”It began in Hässleholm” under konserterna, eftersom Sverigedemokraterna kidnappat den från honom. Men nu har Johan T Karlsson bestämt sig för att återta den.
– De hijackade den låten när de var på väg in i kommunfullmäktige i Hässleholm. När jag hörde det så blev jag så jävla förbannad. Jag skrev på min officiella Facebookprofil att jag skämdes ögonen ur mig. Och att jag aldrig, aldrig kommer att spela den igen. För den fick en helt ny, kuslig innebörd i och med det. Men nu har jag bestämt mig för att ta tillbaka den.
Många av låtarna på den nya skivan är som sagt tydligt politiska, men Johan T Karlsson poängterar att han varit noga med att inte skriva några plakatbudskap, eller spy ur sig ilska och avsky över saker han reagerar emot. Snarare vill han bidra till en positiv bild av tillvaron, för att sprida hopp och tillförsikt i en orolig tid.
– Jag vill skriva peppiga och konstruktiva grejer. Det ger mycket mer och känns smartare än hela punkgrejen, att stå med plakat och skrika på saker som gör en förbannad. För vissa är det en perfekt uttrycksform, men jag är inte sådan. Jag tror mer på att inte vara så hatisk och arg.
Med låten ”Mitt i natten” har han skapat en hyllningssång till de människor som flytt från krigets helvetiska fasor, tagit sig över Medelhavet och sedan, ofta till fots, tvärs igenom hela Europa, för att komma hit till oss i Sverige.
– Det är en hyllningssång till de utsatta, som flytt från krig i sina sönderbombade hemländer. I stället för att visa på problemen, så lyfter jag fram att det här är människor som klarat allt. De är sådana jäkla surrvivors och fighters. De har åstadkommit något som vi aldrig skulle klara av.
Hjärtskärande historier
Hemma i Hässleholm har hans pensionerade pappa satt ihop ett fotbollslag för de flyktingar, som kommit dit från Syrien och Afghanistan. Johan T Karlsson förklarar att inspirationen till ”Mitt i natten” kommit från de hjärtskärande historier, som han fått sig till dels från dem.
– Det var en av de här killarna som var väldigt inåtvänd. ”Vad är det med honom?”, frågade jag. Hans kompis berättade då att en av gummibåtarna hade kapsejsat när de tog sig över Medelhavet. Det var små barn i vattnet, så den här killen tog ett litet barn, som bara var några månader, på armen och lyckades ta sig i land, efter flera timmar. Men det var mörkt och kallt och föräldrarna kom bort. Sådana historier. Fy fan! Jag börjar lipa bara jag pratar om det. Det har varit viktigt för mig att skriva om saker som betyder något på riktigt den här gången, avslutar han.
… att han inte längre använder den skånska flaggan som backdropp under sina konserter
– Hela det här flaggviftandet känns ganska oviktigt känner jag nu. Förut använde vi den för att vissa upplevde det som lite provocerande att jag sjöng på skånska. Fredrik Strage skrev en gång i en recension: ”Det här är ju skitbra. Synd bara att han måste öppna käften”, ha ha ha. Men efter att SD röstades in i kommunfullmäktige i min hemstad Hässleholm, så slutade vi med den.
… klassamhället
– Det är ju egentligen det allting handlar om, att klassamhället är tillbaka, starkare än någonsin, och att klyftorna bara växer. Det är ju egentligen det som är problemet. Samtidigt som Sverigedemokraterna vill få det till att det är invandrarnas fel. De vill skapa motsättningar genom att måla upp den här illusionen.
… att bli förälder
– Det gör väldigt mycket med en. Herre gud, det förändrar ju allt. Jag lär mig fortfarande att vara en ansvarsfull förälder. Och med det kommer ju en massa insikter. Man börjar att se på omvärlden genom sina barns ögon liksom. Det är en jäkligt mäktig grej, att se världen genom dem och att få återuppleva livet på nytt.