Han pekar stolt över det stora fältet för att beskriva hur de många hektaren kommer se ut på lördag när över 8 000 orienterare, massor av anhöriga, funktionärer och publik kommer vara på plats. Stora tält, läktare och en enorm bildskärm ska sättas upp och löparna kommer både starta och gå i mål här. Tillsammans med kollegan Jan Carlsson, som kom in i projektet för snart två år sen, är han på plats samtidigt som de inhyrda tälten börjar levereras.
Det är prestigen som fått Hans Carlstedt att lägga tre och ett halvt år på att arbeta med 10-mila.
–När man är så pass orienteringsbiten som jag är så är det här enormt. Jag har också jobbat med många stora arrangemang tidigare, både i arbetslivet och i orienteringen så jag har vanan. Men får man chansen att organisera en 10-mila så tar man den.
Första gången på Västkusten
Det är 72:a gången som tävligen, som är den mest ansedda inom svensk orientering, organiseras. Men den har aldrig tidigare ägt rum på Västkusten.
– Det är en tradition att tävlingen hålls i Stockholm från början men på senare år har man börjat hålla till på andra ställen, förklarar Jan Carlsson.
Att man får stå värd för en så pass stor tävling är viktigt för regionens orienteringsframtid, menar Jan Carlsson.
– En sak som man gör inför en sån här tävling är att man tar reda på vart det är lämpligt att springa. Det gör att vi får effekt längre fram då finns det bra kartor för de som vill orientera. Det gör att fler kan få upp ögonen för sporten, säger han.
Orienteringen har i hela Västra Götaland en kraftig tillväxt, berättar Hans Carlstedt. Sedan en lång period av minskat intresse vände trenden 2010 och allt fler började orientera.
– Det hänger nog ihop med intresse för att löpa. Många har nog tröttnat på att bara springa. I orientering har du utmaningen att kunna springa lika snabbt som de bästa men samtidigt kunna använda huvudet. Som på 10-mila, där hälften av tävligen går på natten, då måste man vara skärpt, säger Hans Carlstedt.
All organisering sker av lokala krafter, men det finns en nationell styrelse som äger varumärket. Något som de lokala organisatörerna märkt av.
Bygger upp allt från grunden
– Det är som en franchise. Man gör allt själv. Men det får inte se ut hursomhelst utan vi exempelvis så ska ha de här vita västarna och så är det väldigt viktigt att vi alltid skriver 10MILA med stora bokstäver, säger Jan Carlsson.
En av de stora utmaningarna med att organisera en orienteringstävling är att man alltid måste bygga upp en ny arena från grunden, berättar Jan Carlsson.
– Det är inte som i fotboll där man alltid spelar på samma plan. Vi måste istället göra en helt ny arena varje gång det är tävling.
Dessutom är det svårt att hitta en plats som lämpar sig för en så stor tävling som 10-mila. Och även om man hittar en plats som är bra krävs det många tillstånd från olika enheter innan man får hålla tävlingen.
– Det är många olika tillstånd som måste sökas: Polisen, jägare, naturvårdsverket. Till exempel får vi inte vara i skogen efter första maj för då är det parningssäsong för djuren, förklarar Jan Carlsson några av de utmaningar som de stått inför.
Utöver tävlingen kommer det också att organiseras olika kringarrangemang. Bland annat kommer det finnas öppna motionsspår för de som vill träna och småbarn kommer få möjligheten att testa på orientering för första gången.
– Det kallas för mini-mila där de minsta får testa på att orientera i skogen med en karta och kompass.
Det finns ett miljötänk genom hela tävlingen. Dels har man fått en miljöcertifiering, men man uppmanar också de tävlande att de ska ta tåget till Partille.
–Vi har kommit överens med SJ att tågen ska stanna här i Partille istället för i Göteborg så att det ska bli så smidigt som möjligt för deltagarna att ta sig hit. Och nu har även MTR gått ut med att de kommer stanna här för de ser väl det som en konkurrensgrej. Det ligger ju i tiden att man tar tåget till tävlingen, säger Jan Carlsson.