I mitten av november ställde sig ett ganska nervöst fotbollslag på Storsjöteaterns scen inför en fullsatt salong. Till tonerna av Pjotr Tjajkovskijs Svansjön genomförde de sin allra första dansföreställning och fick enorm uppmärksamhet i media.
– Dans är svårare och tuffare än vad många tror. Att vi klarade av att göra den här dansföreställningen var som att vinna en match, säger målvakten Aly Keita till Dagens ETC.
Föreställningen är en del av fotbollsklubben ÖFK:s omtalade kulturprojekt som drog igång för fem år sedan. Hela klubben är inkluderad i satsningen så förutom spelarna var tränare, ledare, sjukgymnaster och kanslipersonal uppe på scen och dansade.
– Vi tror väldigt starkt på en holistisk människosyn. Utvecklas man vid sidan av fotbollsplan blir man även bättre på fotbollsplan. Det gäller även för oss på kansliet, säger kanslichefen Lasse Landin som framhåller att orsaken bakom satsningen är att de ska vinna fler matcher. De positiva bieffekterna – som att de utmanar den stereotypa bilden av en lagidrottsman – kommer på köpet.
Avancerar
I slutet av oktober i år kom ÖFK in i Allsvenskan för första gången. Några år tidigare såg bilden helt annorlunda ut. Laget spelade dåligt och hade 2011 halkat ner i division 2.
Lasse Landin satt hemma i soffan tillsammans med dottern Karin Wahlén och pratade om vad som kunde göras för att lyfta laget. Hon tog fram ett förslag även om hon var övertygad om att klubbens ordförande Daniel Kindberg skulle säga nej.
Han gjorde tvärtom, införde kulturprojektet och gjorde Karin Wahlén till klubbens kulturcoach. Tränarrollen togs över av Graham Potter, en före detta Premier League-spelare som efter universitetsstudier skolat om sig till tränare. Sakta men säkert började laget klättra upp i serien igen.
– Jag tror att man blir en bättre och modigare fotbollsspelare av att utsätta sig för saker utanför sin trygghetszon, säger Karin Wahlén, kommunikationskonsult inom kultursfären.
De senaste fem åren har klubben hunnit spelat teater, jobba med konst, skriva en bok och nu senast sätta upp en dansföreställning. I början av kultursatsningen var det många i laget som var skeptiska berättar mittbacken och anfallaren Bobo Sollander.
– Man visste ju inte vad det skulle innebära och hur mycket det skulle påverka fotbollen. Nu är det annorlunda. Vi gick ju upp i högsta serien och jag vet inte om det var tack vare det men det har stärkt oss som grupp vilket kan leda till bättre resultat, säger han.
Det uppmärksammande kulturarbetet, som i år till och med hyllats av den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi, var hårt kritiserat när det drog igång.
– Många utanför tyckte det var knäppt och att vi var idioter som höll på med teater istället för fotboll. Och det fanns även ett visst motstånd inom oss själva. Nu är det nästan bara positivt, säger Lasse Landin.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 1231480870
Arbetar med mångfald
Förutom dans och teater jobbar ÖFK med en mångfaldsvärdegrund under parollen ”Styrka genom mångfald”. Överskottet av intäkterna från konstutställningen i fjol skänkte de till organisationer som Ingen människa är illegal och två dagar innan valet anordnade de en manifestation mot rasism.
– I det rådande samhällsklimatet är det viktigt att idrotten tar ställning. Mångfaldsarbetet genomsyrar hela ÖFK, säger Lasse Landin och berättar att det i fjol pratades 25 olika språk inom klubben.
– Jag är stolt över att vara med i en klubb som står upp för mångfald, säger Aly Keita.
I nuläget har ÖFK semester efter ett intensivt år. Vad nästa års kulturprojekt är fortfarande hemligt och presenteras först i början av nästa år.
– Jag tror det kanske blir sång men man vet aldrig, de kan hitta på vad som helst, säger Aly Keita.