Montag börjar träffa Clarisse (Sofia Boutella) från den litterära motståndsrörelsen Ålarna och börjar snart tvivla på sitt uppdrag.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ray Bradburys klassiska science fiction-roman filmatiserades redan 1966 av François Truffaut. Den här gången producerar HBO och för manus och regi står den relativt okände Ramin Bahrami (mest känd för dramat ”99 Homes”).
– Vi lever i en tid där kunskap är osäker och svårfångad, säger Michael Shannon med sitt patenterade eftertryck, när jag träffar honom tillsammans med de andra skådespelarna och filmens regissör på HBO:s kontor i New York.
– Det är också diskutabelt hur väl kunskapen tjänar oss just nu. Vi vet så mycket, men vad gör vi med det? Vad betyder det för oss att samhället är på väg bort från sanning?
Michael Shannon grymtar eftertänksamt och får medhåll från Sofia Boutella.
– Fritt tänkande är ovanligt nu för tiden. Jag tror att sättet som lycka porträtteras i filmen är utan fritt tänkande eftersom ingen har tillgång till alternativ filosofi eller sätt att ta egna beslut, säger hon.
Ladda ner det brända
Ja, i tider av ”fake news” och ett överflöd av information har berättelsen om en analfabet dystopi blivit relevant igen. Ramin Bahrami ville att manus skulle reflektera Bradburys idéer, men han tog sig ändå många friheter med grundmaterialet för att reflektera kvarlevorna av vår tid.
– Om jag kom in i ditt hem och brände alla dina böcker skulle du bara skratta och ladda ner dem igen från molnet, säger Bahrami.
– Jag var tvungen att förhålla mig till internet, och det betydde att ändra i berättelsen. Det handlar inte bara om att bränna litteratur utan om all fakta och information. Det går att titta på Kina, Nordkorea och Turkiet för att förstå vad det betyder att kontrollera internet. När Google raderade Palestina från världskartan började folk klaga och efter 2–3 dagar kom det tillbaka. Jag tänkte att förr eller senare kommer ingen märka något, för att vi är så lyckligt distraherade – precis som Bradbury förutspådde. Eller om de märker något: vem ska göra något åt det om allt ligger i en persons eller ett företags händer?
Arrogant och otrevlig
Ramin Bahrami var bekant med Michael B Jordan sedan hans roll som Wallace i ”The Wire” samt hans stora genombrott i ”Fruitvale Station”.
– Jag flög ner till Atlanta för ett möte när han filmade den sista veckan av ”Black Panther”, minns Bahrami, som säger att han gjorde grundlig research om Jordan men blev förvånad när de två träffades.
– Han gled in med guld i tänderna och var lite otrevlig, lite arrogant. Det var konstigt efter alla intervjuer jag sett med honom. Hade han bara lurat alla andra? Jag var orolig i ett par minuter innan han tog ut guldet ur munnen och sade ”Förlåt, jag försöker stanna i rollen jag spelar som är en riktig skurk”. Jag visste inte att han spelade Killmonger (Black Panthers ärkefiende), och sedan kom den här personen fram som var beslutsam, smart, ambitiös, hårt arbetande och vänlig.
Michael B Jordan hade inte hört talas om ”Fahrenheit 451” innan hans agenter kontaktade honom med Bahramis manus. Jordan tyckte om budskapet och karaktärerna men hade till en början svårt att komma över att rollen som Montag påminde honom om en våldsam polis.
– Brandmannen Montag beter sig som en pitbull för ministeriet. Han bränner böcker, fångar ålar och är en förtryckare. Jag kunde inte låta bli att föreställa mig ålarna med svarta och bruna ansikten, och jag ville inte vara en auktoritär figur i det sammanhanget, baserat på polisbrutaliteten där jag kommer från och som pågår överallt fortfarande. Men Ramin förklarade att ålarna består av alla i samhället, och etnicitet tas inte direkt upp i boken. Jag insåg att shit, jag kunde inte tänka utanför det jag blivit programmerad att se, och det fick mig att vilja göra rollen ännu mer.
Arg på Michael Moore
Politiskt har Ray Bradbury omfamnats av både vänstern och högern. ”Fahrenheit 451” har många gånger tolkats i ljuset av McCarthyismen i USA på 50-talet, medan många till höger har tolkat boken som en välbehövlig attack på politisk korrekthet.
Ett av Bradburys mest kända citat lyder ”Jag hatar all politik. Jag tycker inte om något politiskt parti. Ingen borde tillhöra dem – en ska vara en individ, stå i mitten. Den som tillhör ett parti slutar att tänka.”
Samtidigt stöttade författaren senare i livet Ronald Reagan och George W Bush, han kallade Bill Clinton för ”shithead” och blev ursinnig när filmaren Michael Moore lånade hans boktitel till sin dokumentär ”Fahrenheit 911”.
”Vi har bett om det”
När jag frågar Bahrami hur filmen förmedlar Bradburys idéer om politik får jag ett lite undvikande svar.
– Jag tror att han var mer intresserad av bombardemanget av dumma känslor. Som Candy Crush eller att lajka rubriker istället för att faktiskt läsa. Sakerna han varnade för är här nu, och vi har själva bett om dem. Vi har valt vår nuvarande hyresgäst, och den innan det, säger Bahrami och syftar på Donald Trump.